Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: News

Titular notícies

Dilluns 2 Desembre 2019
Jesus Galindo del Cineclub La Seu d'Urgell ha estat escollit com a Jurat de la Federació internacional de cineclubs per atorgar el Premi Quijote del cineclubisme internacional.

41st Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano La Habana
La Habana, Cuba.- Dec 05-15, 2019
IFFS jury:
 
1.    Cuban Representative
2.    Jesús Galindo Ortego- Cat
3.    Miguel Ramos - Portugal

Jesús Galindo
 
President de Cineclub La Seu d'Urgell, llicenciat en veterinària, treballant en l’àmbit de la seguretat alimentària i la salut pública. Estudiant de comunicació audiovisual a la UOC. Aficionat la fotografia,  l'esport i al teatre. He escrit un conte, he realitzat diversos curts menors i i he produït i fet el guió del documental, "El Retaule de Sant Ermengol", guanyador del premi Regió 7 (millor film de més de 20 minuts) al VI Festival Internacional de Cine de Cerdanya l'any 2015. He fet de jurat en festivals de curts com el Julius de Vic, el rotllo d'en Roig a Vilanova, el festival internacional de Cerdanya a Puigcerdà o el festival Gollut de Ribes de Freser. És actualment vocal de la Federació catalana de cineclubs a la seva Junta directiva.

Divendres 29 Novembre 2019
A la darrera Jornada del Cineclubisme, que vam celebrar a Reus el passat 9 de novembre, la Federació va presentar als cineclubs un tastet de les activitats educatives que  treballem i que, com vam dir, tenen molta sortida en escoles, biblioteques, centres cívics i ajuntaments, però no tant en cineclubs.

És per axò que hem preparat un catàleg amb les activitats, tallers i  projeccions destinades a un públic infantil, per si les voleu programar en el vostre cineclub en 2020. Més endavant us farem arribar també un catàleg amb les activitats dirigides a un públic adult.

Aquí podeu trobar el catàleg

Per qualsevol consulta no dubteu en preguntar a l'oficina.- 93289056
 

Dilluns 25 Novembre 2019
I Trobada de cineclubs d'Euskal Herria
Topaketa Zinekuben
14 setembre 2019 - Tabakalera - Donostia



Julio Lamaña, representant la FCC i la FICC va assistir a la trobada. Aquesta és la seva crònica. Podeu trobar un resum més extens en el document que el Kresala Cinemakluba va redactar.  També teniu l'accés a les conclusions peró en Euskera

Crònica de Julio Lamaña

Ander Guisasola, del Kresala Zinecluba presenta la jornada fent èmfasi en els objectius que es van marcar quan van decidir organitzar la trobada. Dos en concret: conèixer-se i veure en quines activitats i projectes poden treballar plegats d'ara en endavant els cineclubs del País Basc.


1a Taula. Taula rodona de cineclubs

Maialen Goñi de zinea.eus modera la taula rodona amb 3 cineclubs

Ozzinema - Errenteria - JONATHAN Sedeño
FAS zinekluba - Bilbao - Txarli OTAOLA
Matadeixe - Azkoitia - IZIBENE Oñederra

A la taula tres cineclubs. Des d'un recent aparegut, molt dinàmic, fins al cineclub Fas, el més veterà del País Basc. És una taula de les tradicionals en aquest tipus de trobada: quantes sessions realitzen a l'any, els dies de projecció, projecció amb o sense debat, versions originals subtitulades, accés a les pel·lícules i distribuïdores, ajudes o no de les administracions locals ...

D'aquesta taula em quedo amb un parell de temes. El primer, la diferència de preu sobre el lloguer de les pel·lícules entre comunitats. Aquí són més cares que per exemple a Catalunya. Em sembla entendre pel que escolto que això seria normal ja que el nivell de vida al País Basc seria més alt i que per això estarien pagant més. A mi em sembla que no hauria de ser així i que els preus haurien de ser més econòmics ja que pel que he parlat amb algun cineclub, els pressupostos tampoc són tan diferents als que un cineclub pogués tenir a Catalunya.

L'altre punt interessant va ser el de l'debat com a element clau en l'exercici cineclubista. La representant del cineclub ...... qüestionava el debat ja que es podia caure en el perill de "dirigir" massa el debat cap a qüestions formals perdent la possibilitat d'una lectura més emocional. Això va obrir un debat entre els assistents molt interessant, però de el qual em vaig perdre bona part ja que els companys parlaven en basc. I no obstant això a la fi va semblar dominar la posició dels partidaris del debat després de la projecció. Va ser llavors quan va aparèixer el paper dels cineclubs com a formadors de públic o com va dir Charly del Cineclub Fas "Escola d'espectadors" per connectar amb la "intel·ligència de les pel·lícules" com va afegir un altre company des de la platea dels assistents. Seguint aquesta línia de cineclubisme actiu en la seva relació amb el públic, la representant del cineclub Perseo de Leioa va dir que el seu cineclub projecta pel·lícules perquè el públic "aprengui a pensar». Jo crec que pensar ja pensen per sí sols, que la clau està en connectar-se amb els autors i l'obra. En aquest exercici el pensament flueix sempre. També la mateixa persona comenta que ells programen tenint en compte més la temàtica que la pel·lícula per si mateixa. Això em fa pensar en aquesta doble via històrica del cineclubisme. La qual, especialment en èpoques de dictadures i situacions socials complicades, ha portat als cineclubs a estar molt compromesos socialment i políticament i on el rol del públic a través de l'oralitat en el debat no entenia tant de la forma com del fons. I la segona via, potser més d'aquests països que circulen per situacions socials més tranquil·les i que es preocupen més per l'apreciació i el llenguatge cinematogràfic. Ho veig en els cineclubs de l'Amèrica Llatina en què la programació i els debats es mouen en aquest pols entre el social i el polític.

2a Taula. Federació internacional de cineclubs (FICC) i Federació catalana de cineclubs (FCC)

Aquesta era la meva part. La de parlar sobre l'exercici de la feina en xarxa a través de l'experiència dels 40 anys de la Federacio catalana de cinelubs i la meva experiència en la FICC. Vaig intentar transmetre l'entusiasme per les possibilitats que existeixen quan hi ha una federació i la possibilitat real d'aconseguir fites importants. Des de la programació conjunta, la incidència en l'àmbit polític i amb les administracions; la importància de les trobades de cineclubs i els espais de confraternització i formació conjunta. No es tractava de donar exemples a imitar, que les comparacions són odioses, sinó de comprendre que quan som més, som millors si units anem.


3a Taula. distribuïdors
Jordi Brunet (Noucinemart)
Consuelo Guerrero (Surtsey FILMS)
Mirin Aperribay (ATERA FILMS)
Xavi Garcia (SUD FILMS)
Aitor Arenas (BANATU FILMAK)

Aquesta taula tenia com a objectiu que els cineclubs tinguessin informació sobre diferents empreses de distribució de pel·lícules. Aquí es va notar una mica de ingenuïtat en algunes preguntes, especialment per algun cineclub "principiant". Però van ser preguntes molt importants ja que per exemple va destapar aquesta figura clàssica dels "intermediaris" de la distribució. Agents que hi ha entre els cineclubs i el distribuïdor d'origen. És clar, les federacions són també intermediaris, però el seu treball des del "no lucratiu" fa que aquesta mediació sigui molt més profitosa que la que pugui oferir un altre mediador que ho fa des d'un punt de vista lucratiu.




A la fi de la trobada es va redactar la Carta de Donostia del cineclubisme de Euskal Herria



Al finalitzar la jornada es va projectar "Missing" de Costa Gavras amb motiu de el premi que el Festival de Sant Sebastià li donarà en els propers dies a l'realitzador.

Sopar i fi de festa en la qual veiem que els àpats per a un cineclub donostiarra són molt importants. Vam menjar coses boníssimes i els amfitrions van ser sempre molt propers i estimats.

ESKERRI Kasko !!!

Julio Lamaña

 

Divendres 15 Novembre 2019
NOMINATION FOR FICC JURY TROMSO (NORWAY) 2020
Aquest premi és organitzat per la Federació Internacional de Cineclubs que facilita a les diferents federacions la possibilitat de que els cineclubs participin en aquests festivals com a jurat.
 
TROMSO INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
13 al 19 de gener de 2020
Tromso - Noruega
Deadline for nominations: 3 de desembre de 2019


Conditions:
  • Jury Members: 3, un d'ells representant la Norwegian Federation on film Societies.
  • Working Language: English.
  • Travel Expenses: contribució del festival fins a 400€.
  • El festival convida a sis nits d'hotel amb esmorçar i un àpat calent per dia.
  • Arribada el 13 de gener, dia de l'inauguració. El lliurament de premis és el 18 de gener, i el jurat haurà de marxar el diumenge 19 de gener.
El candidat o candidata que es presenta, adquireix el compromís d'assistir al festival. En cas de no ser així, haurà de proporcionar un substitut per al seu lloc al jurat del festival. També haurà d’enviar una fotografia i un cv.  Els membres del jurat han d'escriure un article en català i Anglès o Francès i portar un catàleg del festival per a la FCC.

Els criteris que es seguiran a l'hora d'escollir els membres del jurat prioritzaran aquells cineclubs i cineclubistes que no hagin participat abans o que ho hagin fet fa temps. En cas de dubtes també es donarà prioritat a aquells que hagin enviat abans la seva candidatura.

El festival acreditarà al jurat FICC per tenir accés lliure a totes les projeccions.

La candidatura s'enviarà al comitè de selecció de la FICC que terminarà de decidir.

Els qui estigueu interessats en ser un dels membres del jurat, ompliu el formulari que trobareu a  http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/forms/juratficc

Divendres 15 Novembre 2019
CRÒNICA DE LES XIV JORNADES DEL CINECLUBISME CATALÀ
Reus, 9 de novembre de 2019


Cineclubs participants de les jornades:

Cineclub Amics del cinema de la capital del cava de Sant Sadurní d'Anoia: Rafael Jairod; Cineclub Vic: Sergi Calle, Montse Comerma i Quim Crusellas; Cineclub Bigues i Riells: Lola Paris; Cineclub La Garriga: Carme Amador, Patricia Astorga, Roser Folguera, Martí Porter, Glòria Rocabayera; Cineclub Barcelona Espai de Cinema: Cristina Santacreu; Cineclub Adler de Lloret de Mar: Joan Moret; Cineclub Sabadell: Rosa Ribell; Cineclub Altafulla Link: José Manuel Ruiz, Guillermo Alonso i Marta Ventosa; Cineclub Associació Col·lectiu Hybris d'Olot: Jordi Ardid; Cineclub Cercle Artístic de Barcelona: Jordi Artigas; Cineclub Cinema el Diable de Martorell: Anna Lati i Noel Puigdollers; Cineclub de l'Associació d'Enginyers de Barcelona: Juan Manuel García Ferrer; Cineclub El Casal La Mirada del Cinema de Mollet: Miquel Coll i Enric Pérez; Cineclub La Seu d'Urgell: David Canut; Cineclub Pessic de Dénia: Paco Ximenes; Cineclub del Centre de Lectura de Reus: Jom Pàmies, Josep Maria Balanyà, Marcel Banús, Xavier Robert, Lluis Miquel Pérez i Venanci Bonet; Cineclub Valls: José Luis Vicente i acompanyant; Cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola: Jordi Mena, Joan Angelet, Mariví Martínez i acompanyant; Cineclub Vilafranca: Manel Balaguer.

Membres de la junta, treballadors i altres participants a les jornades

President FCC (La Garriga): Tariq Porter; Membre de la Junta (Vicepresident) /Club Cinema Castellar:  Àlex Portolés; Membre de la junta (Secretària) /Cineclub Barcelona espai de cinema: Emma Fernández; Membre de la junta (Tresorer) /Cineclub Olot: Jep Costa;  Soci d'Honor: Ginés Fernández; Membre de la Junta (Vocal) /AC Granollers: Jordina Medalla; Membre de la Junta (Vocal) /Cineclub Bigues i Riells: Juan Manuel Illán; Membre de la Junta (vocal) /Cineclub La Seu d'Urgell: Jesús Galindo; Membre de la Junta (vocal) /Cineclub Sabadell: Pep Suñé, Treballadora FCC/Cineclub Barcelona espai de cinema: Olga Iglesias; Treballador FCC: Pablo Sancho. Tallerista FCC: Artur Díaz.

En total van participar 22 cineclubs i 50 persones.

Les XIV Jornades del Cineclubisme Català van tenir lloc el 9 de novembre de 2019 a la ciutat de Reus. La capital de la comarca del Baix Camp es troba en aquest any de celebració, doncs el Cineclub que acull el Centre de Lectura, un dels primers ateneus fundats a Catalunya nascut l'any 1859, ha arribat als seus 50 anys d'existència. Per primera vegada, una ciutat de la província de Tarragona acull la trobada anual de cineclubistes catalans.


ESPAI: Centre de Lectura de Reus
Benvinguda als cineclubistes + esmorzar

A partir de les 10 comencen a arribar els cineclubistes des d'arreu de Catalunya i també del País Valencià, reben la carpeta amb tota la informació necessària per a l'Assemblea i, gentilesa de l'Ajuntament de Reus, una bossa amb prospectes, entre d'altres obsequis, dues petites ampolles de vermut de Reus, una de blanc i una de negre. Un cop tenim les mans plenes, toca omplir l'estómac amb un esmorzar al bar del Centre de Lectura gentilesa del cineclub amfitrió.

Assemblea

És el moment de l'Assemblea, però abans, la Fina Masdéu, secretaria general del Centre de Lectura, i Daniel Recasens, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus, ens donen la benvinguda, recordant tots dos alguns dels films visionats i els moments viscuts al Centre de Lectura que van formar part de la seva educació cinematogràfica.

Gran part del matí el dediquem a l'Assemblea, un moment on es valora la trajectòria de la Federació durant el 2018 i s'expliquen els projectes desenvolupats en 2019. Es van aprovar els comptes de 2018 i el pressupost de 2019 sense entrebancs.


Un dels punts més rellevants de l'Assemblea va ser la renovació de junta. Tariq Porter, del Cineclub La Garriga, inicia el seu segon mandat amb el mateix equip i dues incorporacions més: la Mireia Iniesta del Cineclub 39 escalons de Manacor i l'Anna Lati del Cineclub Cinema del Diable de Martorell. Amb aquestes dues incorporacions s'equilibra la paritat a la junta de la Federació.


En quant a les altes i les baixes, s'informa que en 2019 han causat baixa de la Federació el Cineclub Foto-film de Calella (temporalment mentre la seva seu es troba en rehabilitació) i el Cineclub HAL 2001 de Molins de Rei i el Cineclub Emmetcinats d'Abrera (2019) perquè han suspès la seva activitat.

Pel que fa a les altes, l'any 2018 es van incorporar a la Federació el Cineclub El Coro de Sentmenat i el Cineclub Ateneu Torrellenc de Torrelles de Llobregat. En tots dos casos, la seva incorporació a la FCC va ser aprovada ja en l'anterior assemblea. En 2019 han estat el Cineclub Teatre de Sarrià (Barcelona) i l'Associació Col·lectiu Hybris d'Olot els que s'han sumat a la llista que confirmen ja els 53 cineclubs federats. Finalment es va informar que de cara l'1 de gener de 2020 dos cineclubs han demanat el seu ingrés a l'entitat.

En acabar l'Assemblea i després d'un breu descans i refrigeri, Olga Iglesias i Emma Fernández, ara com a representant de la Filmoteca de Catalunya, van fer una valoració del primer any de funcionament del projecte FilmoXarxa, explicant en quin punt es troba el projecte a data de l'Assemblea. En la FilmoXarxa s'hi troben adherits 21 cineclubs actualment, però l'objectiu ideal és arribar a l'objectiu de 30 planejat inicialment. Fins al 9 de novembre s'havien programat 80 sessions. Per part de la Filmoteca com de la FCC la valoració del primer any de funcionament és molt positiva.

Dinar de germanor + lliurament distinció al Soci d'Honor

Un any més el dinar de germanor cineclubista va ser un moment d'esplai i debat informal, on es parla de cinema, experiències, anècdotes i programacions. També és un moment per departir conversa amb nous cineclubistes que trepitgen per primera vegada una assemblea i, sobre tot, és el moment de reconèixer com a Soci d'Honor a una figura il·lustre i emblemàtica del cineclub amfitrió, en aquest cas del Cineclub del Centre de Lectura de Reus: Venanci Bonet.

El lliurament del diploma que reconeix a en Venanci com a soci d'honor va a anar a càrrec de Ginés Fernández, representant dels socis d'honor a la Junta de la Federació. Prèviament, Lluís Miquel Pérez, president del Centre de Lectura de Reus i ex-alcalde de la localitat, va pronunciar unes paraules d'homenatge cap al Venanci:

"Benvolgut amic Venanci. I en primer lloc, benvinguts al cineclub del Centre de Lectura. Per nosaltres, per l'entitat, és un veritablement reconeixement que vulgueu fer la vostra assemblea anyal aquí, a Reus, amb la avinentesa del nostre cineclub. El cineclub és un recurs cultural imprescindible pel panorama cultural de Reus. Diferents generacions hem après el compromís cívic, i també polític (tot i que avui és dia de reflexió i no es pot dir massa això) precisament anant al cineclub, gràcies a les pel·lícules, totes elles compromeses, de directors que no sovintejaven els circuits comercials però que alimentaven aquest compromís. Tota obra cultural es tira endavant gràcies a institucions però sobre tot gràcies a persones, persones que esdevenen imprescindibles. El seu compromís, la manera de treballar, el sacrifici, signifiquen que sense elles difícilment es podria haver obtingut tot un resultat altament positiu com es el que ara tenim avui en dia al cineclub. Altres potser ho haurien fet d'una altra manera, però aquí veig gent com el Marcel o el Jom, que actualment es trenquen les banyes per fer que aquest any del 50è aniversari sigui el més esclatant i el més ple de continguts possible. I també, al costat de tots ells, no ara, si no gairebé 50 anys abans, ens troben amb el Venanci.

El Venanci Bonet es una persona que té una virtut, que es que es estimada per tothom. Al Centre de Lectura tothom l'aprecia, al món del cinema tothom l'estima, es una persona molt humil, però que fa una feina, com he dit, imprescindible. Paset a paset, però constant i permanent. Per tant, per mi també Venanci es una satisfacció, i com a president del Centre de Lectura, un orgull que la FCC et vulgui distingir com a soci d'honor, cosa que coincidirà amb aquest 50 aniversari i també amb el teu nomenament com a soci d'honor del Centre de Lectura, així que seràs soci d'honor per partida doble.

Per tant, una persona imprescindible pel cineclub, pel panorama cultural de la ciutat, un amic i una persona estimada per tothom."

Com a obsequis, va rebre un diploma que l'acredita com a soci d'honor, el llibre de la col·lecció Nosferatu 'Agnes Varda. Espigadora de realidad y de ensueños', escrit per Imma Merino, i el Pack DVD de 'Vida en sombras', de Llorenç Llobet Gràcia, que s'acompanya de 22 curts del director.


Tarda amb Segundo de Chomón i taller d'efectes especials

De entre totes les feines que es gestionen des de la oficina de la Federació, hi han algunes que queden amagades als ulls del cineclubs. Per tal d'abocar una mica de llum en aquestes tasques, els cineclubistes van assistir a un tastet d'uns dels tallers estrelles del nostre catàleg. La formació de públics és un dels valors fonamentals i troncals que donen sentit a la Federació i és una part importantíssima en el dia a dia de l'oficina. Per exemple, en l'any 2018 es van programar un centenar d'activitats entre cursos, tallers, sessions de Filmoteca o cinefòrums. I, el més sorprenent, es que un gran número d'aquestes activitats no han estat programats per cineclubs.

El taller va anar a càrrec de l'actor i dinamitzador del nostre planter Artur Díaz, i va finalitzar amb el rodatge d'un petit curtmetratge utilitzant algunes de les primitives (i efectives) tècniques d'efectes especials que feia servir Segundo de Chomón.

Amb aquesta filmació, i posterior projecció gràcies a una edició exprés per part de l'Artur, els que encara quedàvem ens vam anar acomiadant, amb el compromís de tornar-nos a trobar, com a molt tard, el proper mes de juny a Valls, on tindrà lloc les XV Jornades del Cineclubisme Català.


La jornada d'activitats del dia va acabar en la cloenda del Festival Memorimage, que va tenir lloc al Teatre Bartrina de Reus.


Les jornades es realitzen amb la col·laboració de


 

Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016



PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016