Federació Catalana Cineclubs a Facebook Federació Catalana Cineclubs a Twitter Federació Catalana Cineclubs a Flickr
Butlletí 627. 12 de setembre 2020
 
BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

www.federaciocatalanacineclubs.cat
 


NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ

VII Setmana del cineclubisme a la Filmoteca de Catalunya

La Setmana del cineclubisme, és un dels principals esdeveniments del moviment cineclubista dels territoris de parla catalana. Com cada any, en aquesta edició es lliuraran els tres premis José Maria Nunes de la Federació catalana de cineclubs (FCC): "pel·lícula catalana de l'any", "persona o entitat vinculada al cineclubisme" i "fet cineclubista de l'any". A banda, cada dia es projectarà una pel·lícula diferent: la guanyadora del premi Quijote en L'Alternativa de 2019; un títol del catàleg de FilmoXarxa; un clàssic del segle XXI elegit per un cineclub; una obra seleccionada per la guanyadora del premi "persona vinculada al cineclubisme"; un film provinent del cineclubisme internacional; i, com obertura de tot plegat, el film català de l'any.
 
Cada una de les sis sessions, comptarà amb la presentació de persones vinculades a la FCC i a la Filmoteca de Catalunya. També, hi haurà un col·loqui en què participarà Guillermo Quintero, director de la pel·lícula colombiana Homo Botanicus. Per tots aquests motius, l'esdeveniment promet tardes molt especials que vindran de la mà amb el públicorganitzat.

 


Agenda:
 

  • Dijous 1 d'octubre

Lliurament dels premis José Maria Nunes de la FCC i projecció de la pel·lícula guanyadora el 2019

Els dies que vindran (Carlos Marqués-Marcet, 2019, 94')
Presenten: Tariq Porter (FCC) i Carlos Marqués-Marcet (director de la pel·lícula)
Hora: 18.00


  • Divendres 2 d'octubre

Pel·lícula elegida per Imma Merino (guanyadora del Premi José Maria Nunes de la FCC “persona vinculada al cineclubisme 2018)

Madame D (Max Ophuls, 1953, 102')
Presenten: representant de la FCC i Imma Merino
Hora: 18.00


  • Dissabte 3 d'octubre

El cineclubisme internacional en escena. País convidat: Colòmbia.

Homo Botanicus
(Guillermo Quintero, 2018, 88')  Premi Salcedo Silva dels cineclubs bogotans
Presenten: Julio Lamaña (Cineclub La imagen viajera, Bogotá, i membre de la FCC) i Guillermo Quintero (director de la pel·lícula)
Hora: 18.00


  • Diumenge 4 d'octubre

El segle XXI a la pantalla. Pel·lícula programada pel cineclub La Ràpita.

Lost in Translation (Soffia Coppola, 2003)
Presenten: representant de la FCC i representant del cineclub La Ràpita
Hora: 18.00


  • Dimarts 6 d'octubre

Guanyadora del Premi Quijote de la FICC (Federació internacional de cineclubs) a L'Alternativa 2019
Swarm Season (Sarah J. Christman, 2019, 85')
Presenta: Anna Lati (Cineclub Cinema del diable, Martorell)
Hora: 18.00


  • Dimecres 7 d'octubre

Pel·lícula de la FilmoXarxa
Smuggling Hendrix (Marios Piperides, 2018, 92')
Presenten: representant de la FCC i representant de la Filmoteca de Catalunya 
Hora: 18.00

 


Vols ser jurat del Premi Quijote a L'Alternativa?

Aquí trobareu la informació necessària per participar com a jurat del premi Quijote, organtizat per la Federació internacional de cineclubs (FICC) i el Festival de Cinema Independent de Barcelona L'Alternativa (CCCB, Barcleona).

Degut a la situació de Covid-19 el jurat serà online, però les persones que en formin part tindran ple accés als actes del festival que se celebrin a la xarxa.

Informació rellevant

  • Dates del festival: 16 - 29 de novembre 2020
  • Data límit per presentar candidatures: 12 d'octubre de 2020.
  • Web: https://alternativa.cccb.org/2020/ca/
  • El jurat estarà format per tres persones, una de Catalunya i dues d'altres països.
  • Aquestes persones hauran de veure al voltant de 10-12 llargmetratges.
  • El 12 de novembre el jurat tindrà tota la informació per a poder veure les pel·lícules
  • El 16 de novembre començaran els visionaments
  • El 25 de novembre el jurat haurà d'haver decidit el film guanyador
  • L'idioma de treball serà l'anglès

El contacte per qüestions/dubtes relacionades amb el premi:
Joan: joan@federaciocatalanacineclubs.cat

Per inscripcions
http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/forms/juratficc
 

Cicle de xerrades "Mons inventats molt reals"
“Mons inventats molt reals”
Cicle de ciència ficció cinematogràfica


Una de les tasques principals de la Federació catalana de cineclubs és la formació de públics. Al mateix temps que difonem la història i l'estètica del cinema, ens agrada aprofitar els debats cinematogràfics per abordar qüestions del present més immediat. Per aquest motiu, hem decidit juntar esforços amb la biblioteca de Vallirana Josep Maria López-Picó i oferir a les persones usuàries de biblioteques públiques un cicle de sis pel·lícules de ciència ficció.

Quatre d'elles, són adaptacions d'obres literàries escrites per Stanislaw Lem (El congreso), Mary Shelley (El Dr. Frankenstein), Ray Bradbury (Farenheit 451) i Richard Matheson (El increíble hombre menguante). Hem seleccionat les altres dues per diferents motius, però principalment per la condició de referències indispensables del gènere, dirigides per Lars von Trier i Spike Jonze.

Amb l'objectiu d'apropar-nos a tots els públics, hi ha obres de tots els temps, essent la primera de 1931, i hem inclòs una obra d'animació. També, com a part del cicle, s'oferirà una introducció i un col·loqui a càrrec d'especialistes vinculats al cineclubisme. Per últim, totes les pel·lícules són d'accés lliure i gratuït mitjançant la plataforma E-films.


Com funciona?

Una setmana abans del col·loqui mira la video-introducció de la pel·lícula al canal de Youtube de la Federació Catalana de Cineclubs.
Mira la pel·lícula a través d'#eBiblio Catalunya, gratis amb el teu carnet de Biblioteca. https://catalunya.ebiblio.es/opac/?locale=ca#index
Participa del col·loqui a Jitsi a https://meet.guifi.net/CineclubBiblioVallirana

T'hi apuntes?

Cicle


1. El increíble hombre menguante (Jack Arnold, 1957, 81')

"El Increíble Hombre Menguante", basada en el relato de Richard Matheson, y con guión del propio autor, se ha convertido en unos de los títulos imprescindibles del cine fantástico de todos los tiempos. Scott Carey (Grant Williams) navega con su mujer en una lancha motora y, mientras ella va a buscar una cerveza, se ve envuelto en una extraña nube. Unos meses después, empieza a notar extraños cambios en su cuerpo: poco a poco va perdiendo peso y altura hasta hacerse casi invisible. A partir de entonces, su vida será una pesadilla, una lucha constante por la supervivencia....

Dinamitza: Martí Porter (Cineclub La Garriga)
Vídeo-presentació: 20 d'octubre
Col·loqui: 27 d'octubre a les 18.30



2. Farenheit 451 (François Truffaut, 1966, 112')

François Truffaut dirigeix l'adaptació al cinema de la cèlebre novel·la de Ray Bradbury, un contundent al·legat contra el totalitarisme analfabetitzador. Imprescindible. Fahrenheit 451 és la temperatura a la que cremael paper dels llibres. Guy Montag, un disciplinari bomber encarregat de cremar els llibres prohibits pel govern, coneix a una revolucionària mestra que s'atreveix a llegir. De sobte, es troba transformat en un fugitiu, obligat a escollir no només entre dues dones, sinó entre la seva seguretat personal i la seva llibertat intel·lectual.

Dinamitza: Pep Garrido (director i docent)
Vídeo-presentació: 17 de novembre
Col·loqui: 24 de novembre a les 18.30



3. Her (Spike Jonze, 2013, 126')

La respuesta tecnológica al "Lost in Translation" de Sofia Coppola. El amor en tiempos de internet. La brillante película de Spike Jonze que se hizo con el Oscar a Mejor Guion Original.En un futuro cercano, Theodore, un escritor solitario, consigue un nuevo sistema operativo basado en el modelo de Inteligencia Artificial y diseñado para satisfacer todas las necesidades del usuario. Para sorpresa de Theodore, se crea una relación romántica entre él y la voz femenina de este sistema operativo.

Dinamitza: Anna Lati (Cinema del Diable, Martorell)
Vídeo-presentació: 9 de desembre
Col·loqui: 17 de desembre a les 18.30



4. El congreso (Ari Folman, 2013, 119')

Basada en una novela del genio de la ciencia ficción Stanislaw Lem, esta joya de la animación es el retrato de un mundo que se dirige inevitablemente hacia la irrealidad. Necesitada de dinero, Robin Wright firma un contrato según el cual los estudios harán una copia de ella y la podrán utilizar como les plazca. La actriz volverá a escena como invitada para un congreso, en un mundo que ha cambiado completamente.

Dinamitza: Quim Crusellas (Cineclub Vic)
Vídeo-presentació: 19 de gener
Col·loqui: 26 de gener a les 18.30



5. Melancolía (Lars Von Trier, 2011, 136')

Un meravellós Apocalipsi amb dues formes ben diferents d'afrontar-lo, un grapat d'inoblidables imatges de fascinant poder estètic que fins i tot arriben a superar les de L'arbre de la vida, un sublim exercici d'estilització que ens regala la versió més seriosa i sofisticada del mestre danès Lars von Trier. En definitiva, una fosca, apocalíptica però sobretot preciosista obra mestra immersa en una profunditat dramàtica que conjuga reflexió i sentiment. Tota una obra mestra.

Dinamitza: Julio Lamaña (Federació catalana de cineclubs)
Vídeo-presentació: 16 de febrer
Col·loqui: 23 de febrer a les 18.30



6. El Doctor Frankenstein (James Whale, 1931, 71')

Boris Karloff da vida al monstruo más célebre de la pantalla en esta película de terror considerada por muchos como la mejor de todos los tiempos. El doctor Frankenstein osa jugar con la vida y la muerte y, uniendo diversos trozos de cadáveres, crea un monstruo humano. La adaptación de la novela de Mary Shelley realizada por el director James Whale, junto con la tierna interpretación de Karloff de esta criatura en busca de su identidad, hacen de esta película una obra maestra no sólo de su género, sino de toda la historia del cine.

Dinamitza: Mireia Iniesta (Cineclub 39 escalons)
Vídeo-presentació: 16 de març
Col·loqui: 23 de març a les 18.30

 



PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS

 



NOTÍCIES DELS CINECLUBS

65 anys del Cineclub Valls. Activitats per l'aniversari





 

 



 

Federació Catalana Cineclubs a Facebook Federació Catalana Cineclubs a Twitter Federació Catalana Cineclubs a Flickr

 

Amb la col·laboració del Departament de Cultura Membre de la Federació Internacional de cineclubs
Federació Catalana de Cineclubs
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat
www.federaciocatalanacineclubs.cat
Telèfon: 932890562

 
  Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org