Federació Catalana Cineclubs a Facebook Federació Catalana Cineclubs a Twitter Federació Catalana Cineclubs a Flickr
Butlletí 605. 14 de desembre 2019
 
BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

www.federaciocatalanacineclubs.cat
 


NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ

Convocatòria per ser Jurat Miquel Porter al MIRADOCS 2020

Aquesta és una convocatòria per participar com a jurat cineclubista al MIRADOCS (Mirades documentals des de Barcelona) organitzada pel cineclub Barcelona Espai de Cinema i atorgar el premi Miquel Porter del cineclubisme català.

La Mostra, entre d'altres sessions, projecta documentals d'escoles de cinema, principalment curtmetratges. D’entre aquests treballs sortirà el premi Miquel Porter.
 
El Jurat Porter Moix haurà d’anar el dissabte 25 de gener a un dinar a Barcelona on es farà la deliberació del jurat. Abans s'haurà fet el visionat a través de links que es facilitaran als jurats amb anterioritat.

Aquest premi està organitzat per l’Associació d’Amics de Miquel Porter i per la FCC. Té una dotació de 150€.

Esperem les vostres candidatures abans del proper 6 de gener. Necessitem a dues persones, la tercera serà un integrant del cineclub Barcelona Espai de Cinema.

Gràcies!!


Cicle de pel·lícules a la Filmoteca de Catalunya

Continua el cicle de pel·lícules enmarcades en el 40 aniversari de la FCC que s'està projectant a la Filmoteca de Catalunya. En aquest enllaç teniu les properes sessions de desembre




PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS
 



NOTÍCIES DELS CINECLUBS


El Club Cinema Castellar del Vallès. "Viatge a l'interior d'una pel·lícula"

A la mostra s’hi poden veure un decorat original i fotografies del rodatge de La plaça del Diamant, entre d’altres

El Club Cinema Castellar Vallès participa activament aquest any d’una de les millors exposicions de pessebres que hi ha a Catalunya: la que organitza el Grup Pessebrista de Castellar del Vallès, que enguany té com a centre d’interès el món al cinema.
Els “Pessebres de pel·lícula” (nom que rep l’exposició d’enguany) es completen amb la mostra annexa “Viatge a l’interior d’una pel·lícula”, que ha estat preparada a cura del cineclub. Així, el primer pis del local dels pessebres (c. Doctor Pujol, 26) acull un recorregut essencial per tots aquells elements que cal tenir en compte en el procés de creació i producció d’un film.

L’exposició pren com a exemple un films inclòs dins catàleg “Bàsics del Cinema Català” de la Filmoteca de Catalunya: La plaça del diamant, de Francesc Betriu (director que enguany rebrà el Gaudí d’Honor per part de l’Acadèmia del Cinema Català). Així, hi podreu veure una esplèndida exposició de fotografies del rodatge, que es va fer l’estiu de 1981. Les imatges van ser captades per l’escriptor i historiador gracienc Josep Maria Contel.

A més, també s’hi ha instal·lat un decorat original del film (el de la foto de casament dels personatges de la Colometa i el Quimet, pintat pels Germans Salvador), cedit pel director artístic Josep Rosell. Altres materials interessants són el pla de treball i la claqueta original del film.

La mostra es completa amb altres materials com ara el pla de treball del rodatge de la pel·lícula Pont de Varsòvia, de Pere Portabella, guions de pel·lícules de Vicente Aranda (cedits per Pere Joan Ventura) o el guió d’Anna R. Costa de la sèrie Arde Madrid.

L’exposició es completa amb una col·lecció de diferents objectes vinculats a la tasca de muntatge (una moviola que és propietat de la muntadora Teresa Font o diferents estris de muntatge cedits pel muntador Anastasi Rinos i que ja s’han perdut amb l’edició digital), entre d’altres.

Tot plegat va acompanyat d’un bon reguitzell d’imatges clàssiques del cinema. A més, hi podreu conèixer  quines van ser les sales de cinema que van existir a la vila, l’activitat de l’antic cineclub dels anys 60 i 70 i qui són, avui dia, els “castellarencs i castellarenques” que es dediquen professionalment al cinema.  

“Pessebres de pel·lícula”

Pel que fa a l’exposició dels pessebristes, aquesta any es podrà observar en cada diorama o vitrina, acompanyant cada tema bíblic, una escena o una ambientació d’una pel·lícula coneguda. L’exposició fa doncs un recorregut per tota la història del cinema, del cinema mut i en blanc i negre fins a l’època actual.

Les pel·lícules que apareixen representades als pessebres són The Kid (1921),  Tarzan de les mones (1932), Les aventures de Robin Hood (1938), Allò que el vent s’endugué (1939), Cantant sota la pluja (1952), Lawrence d’Aràbia (1962), Mary Poppins (1964), Star Wars, Episodi IV (1977), La vida de Brian (1979), Cinema Paradiso (1988), El Rei Lleó (1994), Harry Potter i la pedra filosofal (2001), El senyor dels anells. La germandat de l’anell (2001), Buscant en Nemo (2003), Charlie i la fàbrica de xocolata (2005), La història del Nadal (2006), Mamma Mia (2008), Avatar (2009) i Alícia al país de les meravelles (2010),



Horaris

Ambdues exposicions, situades als locals del carrer del Dr. Pujol 26, es poden veure fins al 2 de febrer de 2020, dissabtes, diumenges i festius, d’11.00 a 13.30 h i de 17.00 a 20.00 h i, els dies feiners del 23 de desembre de 2019 al 3 de gener de 2020, en l’horari de tarda.

Us hi esperem!

Consulta l'àlbum de fotos de l'exposició "Viatge a l'interior d'una pel·lícula" clicant aquí.


25 anys del cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès

El cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès va néixer, fa 25 anys, com la vocalia de cinema de la XARXA INTERACTIVA SOCIOCULTURAL (XISC). Avui és l’activitat preeminent de l’entitat.
 
Pel XISC, entitat com a òrgan viu, hi han passat moltes persones diverses des dels seus inicis, amb xerrades o recollint aliments i medicines que dúiem a Bòsnia, o apadrinant l’acolliment d’algunes famílies d’aquest país a la nostra ciutat, fins a arribar al col·lectiu actual. Però el que ha reeixit en el temps ha estat la nostra activitat cinematogràfica. I continua estant obert a tota la gent que vulgui treballar per la difusió de la cultura cinematogràfica de qualitat.
Una activitat que ja ens va ser reconeguda per la ciutat en el marc de les Festes de Tardor de Sant Martí del 2008, quan vàrem ser la primera entitat de la ciutat invitada a llegir el pregó, escollits pels mitjans de comunicació locals.

Per entendre’ns, definim primer que és un cineclub. Segons el Diccionari d’Art, un cineclub és una associació per a la difusió de la cultura cinematogràfica, que organitza la projecció i comentari de determinades pel·lícules.

Programem films dins l’univers de l’oferta existent, de pel·lícules que es consideren de qualitat. Qualitat que conté diverses formes, segons les considerem: qualitat artística, com la recent Roma, de llenguatge cinematogràfic, com qualsevol de les de Stanley Kubrick; qualitat temàtica, com La noia danesa; d’ètica o de valors, com Green Book; qualitat lingüística, com les produccions catalanes; qualitat tècnica, com Buried; qualitat en la diversitat, com el cinema islandès,  coreà o egipci, etc.

En Xiscnèfils, el cineclub de Cerdanyola, participem tot l’equip d’aquest procés tant en la presentació de propostes com en la selecció final de les programables. En aquest procés, val a dir, tots els membres fem i hem de fer una formació permanent cinematogràfica que ens enriqueix a tots plegats.

També fer cineclub implica activitats complementàries, com conferències o tallers. Realitzar programes de mà i fitxes d’informació. Es complementen les sessions amb presentacions, tràilers, curtmetratges previs, etc.

La cultura del segle XXI és eminentment audiovisual. Conèixer el seu llenguatge i els mecanismes, com característica educativa, neutralitzant les trampes emocionals, així com les seves propostes i per tant la innovació artística, és un requeriment cultural de primer ordre.

Podem dir, amb tota la raó i amb moltes raons, que el cineclub és i fa una funció de servei públic, des d’una entitat del teixit sociocultural local, de caràcter cultural.
A una comunitat li cal de bars, de biblioteques i de centres d’exposicions o audicions. També de cineclubs.

 El cineclub som aquí i fem feina, molta feina.

I per celebrar el nostre 25 aniversari hem volgut oferir aquesta sessió XXL de cinema, com és la trilogia de Godfathers. Celebrem-ho plegats.

Jordi Mena



 

 



 

Federació Catalana Cineclubs a Facebook Federació Catalana Cineclubs a Twitter Federació Catalana Cineclubs a Flickr

 

Amb la col·laboració del Departament de Cultura Membre de la Federació Internacional de cineclubs
Federació Catalana de Cineclubs
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat
www.federaciocatalanacineclubs.cat
Telèfon: 932890562

 
  Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org