Federació Catalana Cineclubs a Facebook Federació Catalana Cineclubs a Twitter Federació Catalana Cineclubs a Flickr
Butlletí 564. 30 de novembre 2018
 
BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

www.federaciocatalanacineclubs.cat
 


NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ

Arrenca la FilmoXarxa de la ma dels cineclubs catalans


Nota extreta de la plana de la Generalitat de Catalunya

El nou projecte, impulsat per la Filmoteca de Catalunya amb la col·laboració de la Federació Catalana de Cineclubs, potencia la difusió del cinema català i europeu

FilmoXarxa, que ja compta amb 20 cineclubs adherits, farà la primera sessió dijous 29 de novembre a La Seu d’Urgell, amb la projecció de ‘Le grand soir’ (‘La gran nit’). FilmoXarxa és una nova iniciativa de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) que, sota el lideratge de la Filmoteca de Catalunya i amb la complicitat de la Federació Catalana de Cineclubs, la Direcció General de Política Lingüística i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, pretén donar compliment a l’article 24 de la Llei del Cinema (Llei 20/20, del 7 de juliol de 2010) que encarrega a l’ICEC la creació d’una xarxa concertada de pantalles cinematogràfiques.
 
L’objectiu de FilmoXarxa és triple: potenciar i difondre el cinema català i europeu, incrementar l’oferta cinematogràfica en llengua catalana a les pantalles del país i fomentar la cultura cinematogràfica entre la ciutadania.
 
Els títols que, en exclusiva, formen part del catàleg de FilmoXarxa han estat triats per una Comissió amb representació de tots els estaments implicats en el projecte, i responen als criteris establerts per la Llei del Cinema per a l’exhibició en aquesta xarxa de sales d’arreu del territori: són films inèdits a Catalunya, provinents de distribuïdores independents o bé títols europeus i internacionals que es consideren d’interès cultural o artístic i que no tenen distribució comercial a Catalunya. A aquest paquet, d’un total d’una quinzena de títols renovables cada dos anys, s’hi afegeixen els Bàsics del Cinema Català restaurats per la Filmoteca de Catalunya i també diversos documentals proposats per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Tots els films es projectaran a les pantalles adherides al projecte en versió original subtitulada en català i en format digital.
 
En la seva primera fase, formaran part de la FilmoXarxa els cineclubs adherits a la Federació Catalana de Cineclubs –que també s’encarregarà de la contractació dels títols, la logística de les còpies i la gestió diària del projecte–, però més endavant la iniciativa s’obrirà a altres entitats públiques o privades que acreditin la seva vinculació amb una sala d’exhibició homologada per la Llei del Cinema. FilmoXarxa, a més, assumirà l’antiga estructura de Filmoteca a comarques, que queda integrada dins aquesta nova iniciativa.
 
Entre els films escollits per conformar l’oferta de la primera temporada de la FilmoXarxa hi ha produccions daneses, angleses, eslovenes i poloneses, a més de coproduccions entre diversos països de la Unió Europa. Tots els títols són de producció recent, i han estat presentats a festivals prestigiosos. Combinen ficció i documental, i ens parlen del passat i del futur. Entre d’altres, estan disponibles els films del suec Ruben Östlund Play (2010), la guanyadora del premi LUX del Parlament Europeu de l’any passat Sameblod (Sang sami) (2016), d’Amanda Kernell, Le fils de Joseph (El fill de Josep) (2016), d’Eugène Green o Razredni sovraznik (L’enemic de la classe) (2013), de Rok Bicek, guardonada amb set premis de l’Acadèmia Eslovena, incloent-hi el de millor film, i amb el Premi Lux del Parlament Europeu.
 
Fins ara s’han adherit un total de vint cineclubs de tot Catalunya:

-       Cineclub Geganters de Tavertet
-       Associació dels Amics del Cinema de La Vall de Ribes de Ribes de Freser
-       Cineclub Manresa
-       Cineclub Diòptria de Figueres
-       Cineclub Valls/IEV
-       Cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès
-       Cineclub Bigues i Riells
-       Cineclub Sabadell
-       Cineclub de l’Associació Cultural de Granollers
-       Associació Cineclub Adler de Lloret de Mar
-       Cineclub La Seu d’Urgell
-       Club Cinema Castellar Vallès
-       Cineclub La Ràpita, de Sant Carles de la Ràpita
-       Cineclub La Garriga
-       Patronat de La Catequística-Cineclub Figueres
-       Cineclub Patronat Social Premianenc de Premià de Mar
-       Associació Cultural Cineclub Olot
-       Cineclub de la Comarca del Moianès de Castellterçol
-       Cineclub Vic
-       Cineclub Altafulla
 

Recull de premsa. Gràcies a Jesús Galindo del Cineclub La Seu d'Urgell

Diari d'Andorra
https://www.diariandorra.ad/noticies/cultura/2018/11/28/la_filmoxarxa_porta_seu_film_grand_soir_138686_1127.html

Regió 7
https://www.regio7.cat/cultures/2018/11/26/cineclubs-manresa-castelltercol-durgell-acolliran/512188.html

El Segre
https://www.segre.com/es/noticias/cultura/2018/11/27/arranca_la_seu_proyecto_la_filmoteca_por_territorio_62012_1112.html

Comunicació 21
https://comunicacio21.cat/noticies-cultura21/130305-la-filmoteca-es-projecta-als-cineclubs-catalans

La Vanguardia
https://www.lavanguardia.com/vida/20181126/453179732461/la-filmoteca-porta-arreu-del-territori-pellicules-inedites-a-catalunya-amb-el-projecte-filmoxarxa.html

Vilaweb
https://www.vilaweb.cat/noticies/la-filmoteca-porta-arreu-del-territori-pellicules-inedites-a-catalunya-amb-el-projecte-filmoxarxa/

Ara
https://www.ara.cat/cultura/FilmoXarxa-Arriba-fomentar-cinema-catala-europeu-Filmoteca-Catalunya_0_2132186977.html

Locampus diari (premsa universitària de Catalunya)
http://locampusdiari.com/arxius/43079

Govern generalitat
https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/312422/arrenca-filmoxarxa-iniciativa-que-portara-filmoteca-territori 

filmoteca
http://www.filmoteca.cat/web/actualitat/noticies/arrenca-filmoxarxa-que-porta-la-filmoteca-a-tot-el-territori

Forum andorra
https://forum.ad/el-cineclub-la-seu-projecta-aquest-dijous-le-grand-soir/

Ràdio Seu
http://www.radioseu.cat/noticies/filmoxarxa-porta-a-la-seu-el-film-le-grand-soir

IEC
http://icec.gencat.cat/ca/actualitat/noticies/detall/Noticia_Filmoxarxa

Al día
https://www.aldia.cat/gent/noticia-posa-marxa-iniciativa-per-portar-filmoteca-territori-20181126132939.html

Xarxa net
http://xarxanet.org/cultural/noticies/filmoxarxa-un-projecte-dur-la-filmoteca-arreu-del-territori


Jurat FICC a L'Alternativa 2018. Informe de l'Eva Campos

La FCC organitza conjuntament amb el Festival de cinema independent de Barcelona L'Alternativa i la Federació internacional de cineclubs el Premi Quijote. Enguany el jurat ha estat composat per Madhurima Baruah Sen (India), Oyvind Hellenes (Noruega) i Eva Campos (Catalunya). El film guanyador ha estat AMÉRICA, d’Erick Stoll i Chase Whiteside (Estats Units).



Us deixem amb l'informe de l'Eva

25ena edició del Festival l’Alternativa, de Barcelona.
Per Eva Campos Suárez, del Cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès


Aquest 2018, el festival L’Alternativa fa els seus 25 anys i, per a celebrar-ho, la programació ha estat fantàstica! Tant la Secció Oficial de llargmetratges com de curtmetratges com la resta de projeccions han estat d’una alta qualitat tant cinematogràfica, documental, experimental o social. Com sempre, el festival s’ha celebrat en el centre CCCB de Barcelona, un lloc curiós en la seva construcció però amb suficients espais per a projectar amb gran pantalla i acollir a centenars de persones. A més, aquesta edició ha coincidit amb una exposició del centre sobre el director Stanley Kubrick.

Ha estat una setmana intensa pel jurat FICC, composat per l’Øyvind Hellenes (Noruega), la Madhurima Baruah (Índia) i jo, l’Eva. L’Øyvind és el fundador i president del Sunnfjord Filmklubb de Førde, un cineclub que té menys d’un any de vida; i la Madhurima és la secretaria del Gauhati Cine Club d’Assam que fins i tot té el seu festival de cinema adjunt. Pendents de nosaltres van estar el Pere i la Kita, dos joves voluntaris dedicats a l’Alternativa i amb una gran empenta.

El dilluns 12 de novembre ens vam reunir per conèixe’ns entre nosaltres i per tenir un primer contacte amb el festival. Del 13 al 16 ens vam dedicar a veure els llargmetratges de la secció oficial. Vam intentar veure els màxims possibles en pantalla gran (es gaudeixen molt més).

El mateix 16 vam deliberar. La decisió va ser bastant ràpida i unànime pel Premi Don Quixot al millor llargmetratge: AMÉRICA, d’Erick Stoll i Chase Whiteside (Estats Units). Ens va semblar a tots una pel·lícula documental molt conmovedora. Ens va mostrar la relació generacional d’una manera càlida i dolça, fent-nos arribar un sentiment positiu, tot i a vegades la desafortunada situació dels personatges. Vam veure la connexió única de tres germans i l’amor infinit que senten cap a la seva àvia, deixant al públic amb els ulls humits.

No vam fer cap menció perquè ens va costar una mica més posar-nos d’acord en quina va ser la segona millor pel·lícula.

El 17 es va fer la gala d’entrega de Premis al mateix CCCB, al Hall Principal. Malhauradament, els directors no van poder quedar-se perquè havien de presentar la seva pel·lícula a Amsterdam, però ens van deixar un bonic vídeo donant-los les gràcies. Després de tot l’esdeveniment, vam fer festa amb un DJ que feia projecció videomusical i que ens animava a tots a ballar amb el seu estil!

Amb això, tot i que el diumenge 18 encara hi havia projeccions, ens vam acomiadar i vam desitjar-nos sort en la continuació i veure’ns un altre vegada.



DIA + CURT. ENCARA PODEU ADHERIR-VOS!

 
Catalunya Film Festival i la Federació catalana de cineclubs un any més, proposem que els us sumeu a la celebració de EL DIA MÉS CURT tal i com vam fer des del principi. Ja portem 6 anys celebrant-ho junts! 
 
Penseu que les projeccions es poden fer en qualsevol espai que disposi de projector i pantalla. No és necessari que sigui la vostra sala habitual. Així per exemple,  els curts bandarres es poden fer en un bar mentre feu unes birres, com a festa final d'any per als socis o el pack de Junior beat en un casal infantil... Penseu en els espais dels vostres municipis:  biblioteques, casals, centres cívics, bars, museus, escoles...
 
Proposem fer arribar curtmetratges que han passat pels nostres festivals de cinema, seleccionats i guanyadors dels millors festivals de cinema internacionals, tots el vo subtitulats al català o castellà.

 DIES: Es celebra el 15 de desembre. Pot ser dins de la setmana (10- 23 /desembre)

PROGRAMES: en la línea de l'any anterior, els títols encara per definir però les franges d'edat seríen les mateixes.
Al voltant dels 80 minuts / vo subtitulat català / castellà 

- PERLES del Québec ( tots els públics) 
Les joies del curtmetratge mundial. Aquest any dedicat a la cinematografia del Quebec.
- KM. 0 al video musical català 
Les joies del cinema més curt fet a casa. Aquest quilòmetre zero el dediquem al vídeo musical  català, en el seu aspecte més ampli.
- BANDARRA! ( + 18 anys) 
La sessió més gamberra, els curts més divertits i passats de rosca. Per posar cap per avall totes les convencions i tabús. 
- JUNIOR BEAT ( +2 anys) 
El programa per als més joves, un cinema amb valors que inspira i alimenta la curiositat.
 
PRESÈNCIA DE PROFESSIONALS: 
Enguany proposem, que alguna de les sessions puguin anar  presentades per algun director/productor/ programador/ festival vinculat a la temàtica i territori. (segons disposició)

ENVIAMENT ELEMENTS DE DIFUSIÓ UNITARIS:
Faciliten material difusió: ( no impressió)
·         Cartells genèric ( per adaptar a cada espai)
·         Espot ( genèric amb logos)
·         Xarxes socials (FB/TW)
·         Imatges/Tràilers pel.lícules
·         Programació de cada sessió ( imatges/sinopsis)
·         Programa de mà

LINK AMB DESCÀRREGA DELS CURTS a projectar . ( enviament al novembre-principis desembre) 
PREMSA: Aquest any farem un reforç de premsa a TERRITORI. ( NdP...) amb una agència de comunicació
PATROCINI: Estan treballant marques per si poden gestionar "producte" gratuït a certs espais

TARIFES:
Consulteu-nos
 
PROVINCIA BARCELONA: sense cost per una acord amb la Diputació de Barcelona
Ens encantaria que el major nombre cineclubs es sumés a l’esdeveniment internacional.
Si esteu interessats, penseu a guardar un dia en el vostre calendari i feu-nos arribar el més aviat possible la vostra confirmació, el programa i el dia de la programació, si el teniu,
 



PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS

 


NOTÍCIES DELS CINECLUBS

Primera projecció FilmoXarxa al Cineclub La Seu

El Cineclub La Seu d'Urgell serà el primer cineclub en programar una pel·lícula de la FilmoXarxa



Cineclub Vic organitza el Festival Julius

Programació Festival Julius 2018

24 curts originals participen al Festival Julius 2018 de Vic

El Festival Julius 2018 tindrà lloc a Vic del 27 de novembre al 2 de desembre i comptarà amb el concurs de curtmetratges i activitats paral·leles
Del dimarts 27 de novembre al diumenge 2 de desembre Vic acollirà una nova edició del Festival Julius, amb una programació que inclou cinema adult i familiar, xerrades, una classe magistral i l’activitat principal, el concurs de curtmetratges. Enguany s’han presentat 24 curts que adapten el tema proposat per Cineclub Vic, l’entitat organitzadora del festival. En aquesta edició el tema obligatori era el film La nit dels morts vivents, de George A. Romero.

Els curts Julius 2018 es podran veure a l’Espai ETC de Vic en tres passis durant el cap de setmana: divendres 30, a partir de les 20 h i dissabte en un passi matinal a les 10 h i un altre de tarda a les 16,15 h. La programació del festival es pot trobar al web festivaljulius.com.

Festival de curts
Un any més, la collita Julius 18 és variada i diversa. Tot i la capacitat tècnica d’alguns treballs, predominen els curts de tall amateur, creats per equip no professionals però que troben en el Julius un espai creatiu per les seves idees. L’humor negre és present en bona part dels curts, que han sabut donar la volta al tema dels morts vivents per aconseguir històries sagnants però també divertides i que encaixen perfectament en aquest anomenat Esperit Julius.
Hi trobem rostres habituals però també cares noves i alguns casos de directors que han ressuscitat després d’anys sense participar al festival. En aquesta ocasió, 10 dels curts formen part de realitzadors/es de fora de la comarca d’Osona.

6.000 euros en 10 premis
El concurs de curtmetratges compta amb diversos premis, que es lliuraran durant la gala de cloenda del dissabte 2 de desembre. El jurat Julius, format per Miquel Bofill, Rafa Dengrá, Alba Cros, Loles Fanlo i Irene Solanich s’encarregarà de repartir i adjudicar els 7 premis principals, que sumen 5.100 euros de dotació. Un altre jurat, format per membres de tres cineclubs catalans (Isaac Moreno, del Cineclub Alter Cinema de Torelló; Anna Lati, del cineclub Diable de Martorell; i Montse Comerma, de Cineclub Vic) atorgarà el Premi Miquel Porter i Moix dels cineclubs catalans. El premi Sert o no Sert al millor cartell el decidirà el jurat format per Jordi Lafon, Laura Mas i Marcel·lí Gutiérrez –Txelo. Per últim, el públic assistent a les sessions decidirà el premi del públic pitet de bava.

Activitats paral·leles Festival Julius 2018
El Festival comptarà amb diverses activitats paral·leles que giren al voltant del terror i els morts vivents. Totes les activitats són gratuïtes, excepte les sessions de Cineclub de dimarts i diumenge.
La programació començarà aquest dimarts a l’Espai ETC, amb la sessió especial de Cineclub Vic en motiu del Festival Julius amb la projecció de Shaun of The Dead (Edgar Wright, 2004). Una paròdia-homenatge al film original de Romero que encaixa a la perfecció amb l’Esperit Julius. A continuació es farà un brindis i s’inaugurarà l’exposició dels cartells Julius a concurs.
Dijous 29, a les 21h, al Casino de Vic, tindrà lloc una sessió especial del Microvisor. Aquest és un format de debat cinematogràfic en petit format que es celebra cada tres setmanes i en què Cineclub Vic hi col·labora. En aquesta sessió especial en motiu del Julius, Quim Crusellas mostrarà diferents films amb la mort com a desencadenant de l’acció cinematogràfica.
Divendres 30, a les 18 h, James J. Wilson oferirà una classe magistral gratuïta a l’Espai ETC on mostrarà tota la trajectòria del cinema de morts vivents, de La nit dels morts vivents fins a The Walking Dead. Un repàs exhaustiu al gènere explicat de forma divertida (i sagnant) a càrrec d’aquest realitzador audiovisual, especialitzat en cinema de terror.
Durant el divendres a la nit i el dissabte es faran a l’Espai ETC les projeccions de curts i la gala de cloenda amb el lliurament de premis.
Diumenge 2 de desembre, a les 17 h, Cineclub Vic ha dedicat una sessió del seu Cineclub Xic, la programació de cinema infantil i familiar, al Julius. Es projectarà el film Paranorman, una joia d’animació en Stop Motion amb un jove protagonista capaç de parlar amb els morts. Això, que al principi pot semblar una maledicció, li permetrà combatre una invasió zombi al seu poble. A continuació es farà un taller infantil gratuït de Light Painting a càrrec de El Bombetó.

tota la info aquí

Cineclub Sabadell programa "Vida en sombras" FilmoXarxa

El 20 de desembre a les 20:00 Cineclub Sabadell farà el passi de la versió original restaurada de "VIDA EN SOMBRAS" tal com la volia en Llobet Gràcia (sense censura) i que a Sabadell es va passar el 1948 i dues ciutats més d'Espanya. Tenint en compte que en Llobet Gràcia era de Sabadell per això es farà el 1r passi a la ciutat. O sigui que farà 70anys que no s'ha fet aquest passi.

La intenció de la junta actual és que el passi sigui un reconeixement al director sabadellenc i també els membres de la junta que el 1973 van fer possible treure de l'anonimat en Llorenç Llobet Gràcia i Vida en sombras. Vindrà a fer la presentació en Ferran Alberich



 

 



 

Federació Catalana Cineclubs a Facebook Federació Catalana Cineclubs a Twitter Federació Catalana Cineclubs a Flickr

 

Amb la col·laboració del Departament de Cultura
 
Membre de la Federació Internacional de cineclubs
Federació Catalana de Cineclubs
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat
www.federaciocatalanacineclubs.cat
Telèfon: 932890562

 
  Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org