Butlletí 490. 2 de setembre 2016
 
BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

 


NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ


EL CINECLUBISME CATALÀ FA BALANÇ, LLIURA ELS SEUS PREMIS i ORGANITZA LA 3a SETMANA DEL CINECLUBISME CATALÀ A LA FILMOTECA DE CATALUNYA

Els cineclubs de Catalunya van acollir el 2015 més de 84.000 espectadors
 
La mitjana per sessió, de 66 espectadors, dobla la de les sales comercials, amb 26.

La fidelitat del públic consolida els cineclubs del país com espais privilegiats per al cinema d’autor, el català i la versió original.


La pel·lícula La academia de las musas, l’historiador Romà Gubern i el Cineclub de Granollers, Premis José Maria Nunes.

ACTE DE LLIURAMENT DELS PREMIS
Dimarts 6 de setembre a les 18.30h.
Filmoteca de Catalunya | Sala Laya

 
El cineclubisme català viurà del 6 a l’11 de setembre la seva ‘setmana gran’. El dimecres 6 de setembre a les 18.30h a la sala Laya de la Filmoteca de Catalunya tindrà lloc el lliurament dels tres premis Jose Maria Nunes, atorgats cada any per la Federació Catalana de Cineclubs en record del cineasta. L’acte serà el tret de sortida de la III Setmana del cineclubisme català, durant la qual els diferents cineclubs poden programar a la seu de Filmoteca de Catalunya un tast de la seva oferta. Els films seleccionats enguany són cinc documentals (Aigua ferma, No estamos solos, A la puta strasse. 2º acto, Paciente i Barolo Boys. Storia de una revoluzione), així comalgunes peces del Festival Gollut, organitzat pel Cineclub Amics del cinema de la Vall de Ribes.
 
Premis José Maria Nunes
 
Aquests premis, creats el 2011,recordenla figura d’un cineasta i escriptor reivindicatiu, transgressor i compromès que va construir tota la seva filmografia al marge de la comercialitat i a contracorrent de modes i convencions. El seu cinema va trobar en els cineclubs el seu lloc natural d’exhibició.
 
Enguany el jurat d’aquests guardons ha estat format per Antoni Cuadras (Cineclub d’Igualada), Pablo Sancho (president de la FCC) i Santiago Lapeira(Col·legi de Directors de Catalunya). El jurat ha decidit dos dels tres premis: el Premi José Maria Nunes al millor fet cineclubista 2015, que reconeix la tasca del Cineclub de l'Associació Cultural de Granollers, per la seva Beca "Vist per..." destinada a promoure el documental al Vallès Oriental, i el Premi José Maria Nunes a la persona o entitat del món del cinema relacionada amb el cineclubisme, atorgat enguany a l’escriptor i historiador Román Gubern.

El jurat va atorgar una menció especial al Cineclub Caligari d'Almenara pel seu projecte "La màgia del cinema. Descobrint a Georges Meliès"

 
El Premi José Maria Nunes a la millor pel·lícula catalana 2015, escollida directament pels cineclubs, és per La academia de las musas, del cineasta José Luís Guerin. La producció catalana va ser premiada amb el Giraldillo de Oro del Festival de Cine Europeo de Sevilla i reconeguda amb el Premi Pepón Coromina 2016 de l’Acadèmia del Cinema Català.
 
Els cineclubs continuen incrementant el nombre d’espectadors
 
La Federació Catalana de Cineclubs (FCC) treballa perquè el cinema independent, d’autor i de qualitat, en versió original subtitulada, si pot ser en català i de producció catalana, arribi a tot el territori, amb la clara intenció que aquesta tasca representi una opció més d’oci creatiu i que s’arribi a valorar com un bé cultural. Per contribuir a la vertebració cultural cinematogràfica del territori, la xarxa de 51 cineclubs de la FCC està realitzant una tasca imprescindible. L'abast de la FCC inclou Andorra i el País Valencià.
 
Segons les dades del cineclubisme català del 2015, els cineclubs (els 38 que van respondre l'enquesta dels 48 consultats) van realitzar 1.299 sessions, de les quals 300 (23%) van ser en llengua catalana (doblada, versió original o subtitulada); 142 (11%) de producció catalana i 832 (64%) en versió original subtitulada. El percentatge de les sessions en VOS augmenta en 9 punts percentuals, així com la presència de la llengua catalana, un 4% més que el 2013.
 
85.590 espectadors (dels quals més de 84.000 a Catalunya), un 7% més que en el darrer balanç, van assistir a les sessions cineclubistes amb una mitjana per sessió de 66 espectadors.Les dades facilitades per l'ICEC respecte les sales comercials a Catalunya el 2015 donen una mitja d'espectadors per sala de 26 espectadors, i el 2013 de 18. La Federació Catalana de Cineclubs valora molt positivament aquesta dada, que confirma la fidelitat del seu públic.
 
Malgrat l’increment d’espectadors, les ajudes públiques es mantenen pràcticament igual: si el 2014implicaven 1,45€/espectador, el 2015 van pujar només a 1,60€.
 
Més informació i material gràfic:
 
ESTUDI DEL CINECLUBISME 2015
 
PROGRAMACIÓ DE LA 3A SETMANA DEL CINECLUBISME CATALÀ
 
FOTOS


       

 



PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS
Programació fins el 18 de setembre 2016



 


 

Amb la col·laboració del Departament de Cultura
 
Membre de la Federació Internacional de cineclubs
Federació Catalana de Cineclubs
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat
www.federaciocatalanacineclubs.cat
Barcelona
Telèfon: 932890562


 
Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org