Butlletí 478. 1 d' Abril 2016
 
BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

SUMARI                                                                          
www.federaciocatalanacineclubs.cat


NOTICIES DE LA FEDERACIÓ

- STILL THE ENEMY WITHIN. ESTRENA ESTATAL AMB EL NOSTRE PROJECTE "PER ESTRENAR"
- VOLEU PARTICIPAR COM A JURAT INTERNACIONAL ATORGANT EL PREMI QUIJOTE?

PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS

NOTÍCIES DELS CINECLUBS


- COMENCEN LES PROJECCIONS A TORELLÓ AMB EL CINECLUB ALTER
- CINECLUB MANRESA CONTINUA COMMEMORANT EL 60 ANIVERSARI
- WHAT WE DO IN THE SHADOWS, OBRE LA NOVA PROGRAMACIÓ DEL CINECLUB VIC


NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ

STILL THE ENEMY WITHIN. ESTRENA ESTATAL AMB EL NOSTRE PROJECTE "PER ESTRENAR"

Una nova estrena de la ma dels cineclubs catalans. El projecte "Per estrenar" vol distribuïr films no estrenats comercialment a la xarxa de cineclubs.

"Still the enemy within" és un documental que proposa una visión única de la vaga dels miners britànics del 1984-85 i que ja el cinema va portar a la pantalla a la coneguda pel·lícula "Pride". Comptarem amb la presència del seu realitzador, l'Owen Gower i l'Steve Cedar, un periodista que va seguir tota la vaga.

Info de la peli


VOLEU PARTICIPAR COM A JURAT INTERNACIONAL ATORGANT EL PREMI QUIJOTE?

 FICC JURIES 2016. 56th Krakow Film Festival. May 29 - June 5, 2016. Kraków, POLAND
Deadline for nominations: April 11th   

 
Aquest premi és organitzat per la Federació Internacional de cineclubs que facilita a les diferents federacions la possibilitat de que els cineclubs participin en aquests festivals com a jurat.
 

  • Jury will watch all films selected for the international short film competition (documentary, animated and feature films with a running time of 30 minutes or less) and choose the FICC Don Quixote Prize winner.3 Jury members, including 1 from Poland;
  • working language: English;
  • The Festival covers: B&B SGL hotel (exact dates will be confirmed), meals, full accreditation, free entry to all Festival events and up to 100 EUR refund for foreign Jury members' travel expenses.
  • The Festival has to know the names of Jury members not later than on April 11th 2016!
  • Important: including a printable portrait Photo (jpg, tiff, 300dpi –minimum!) and as well a short biography
  • www.krakowfilmfestival.pl

El candidat que es presenta, adquireix el compromís d'assistir al festival. En cas de no ser així, haurà de proporcionar un substitut per al seu lloc al jurat del festival. També haurà d’enviar una fotografia i un cv.
Els membres del jurat han d'escriure un article en català i Anglès o Francès i portar un catàleg del festival per a la FCC.
 
Els qui  estigueu interessats en ser un dels membres del jurat,  ompliu el formulari que trobareu a
http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/forms/juratficc

 



PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS
Fins el 17 d'abril 2016
 



NOTÍCIES DELS CINECLUBS

COMENCEN LES PROJECCIONS A TORELLÓ AMB EL CINECLUB ALTER

Sota l’epígraf AlTer Cinema, i amb l’impuls de la Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, el proper dijous, 7 d’abril, es posarà en marxa una nova programació de cinema a la sala del Casal parroquial de Torelló.
AlTer Cinema neix amb la voluntat de crear una programació periòdica i estable a Torelló de pel·lícules de cineclub, clàssiques i contemporànies, i alienes als circuits comercials.

Es programarà una sessió mensual, el primer dijous de cada mes, i també s’està valorant la possibilitat de fer sessions extraordinàries de films relacionats amb algunes activitats culturals del calendari torellonenc (Carnaval, Mercat del trasto, Festus o Festival de cinema de muntanya, etc). A més a més, tenim la voluntat de programar un mínim de dos films anuals per a públic infantil/familiar els diumenges a la tarda.

Aquest projecte no hauria estat possible si no haguéssim disposat d’una espai òptim per a les projeccions com és el teatre-cinema del Casal Parroquial. Es tracta d’una sala amb més de 200 localitats i que hem equipat amb un nou equip de projecció digital i un nou sistema de so que garanteixen la difusió de les pel·lícules en les millors condicions. AlTer Cinema tampoc hauria estat possible sense l’inestimable col·laboració del Casal Parroquial.
 
Com hem apuntat anteriorment, hem escollit els dijous per fer les projeccions. Creiem que és un dia, a les portes del cap de setmana, que convida a sortir. L’hora, les 9 del vespre, també està pensada per poder conciliar el màxim d’horaris i que les sessions no acabin excessivament tard.
 
Campanya “Jo hi seré” 
Una altra de les voluntats d’AlTer Cinema és que el setè art sigui accessible a tothom també amb pantalla gran. Per això, els preus de les sessions seran populars, de 5 euros. També es farà una campanya de captació de socis perquè puguin assistir a totes les sessions pagant una quota anual.
 
Una de les formes d’arribar a la gent i fer difusió de la programació d’AlTer Cinema són les xarxes socials. El passat dilluns, 21 de març, vam engegar la campanya “Jo hi seré” a través de Facebook i Twitter. Aquests dos canals, així com també Instagram i un bloc seran les principals eines de difusió i captació de socis a partir d’ara.
 
Per a la campanya “Jo hi seré” hem comptat amb la col·laboració desinteressada de més de 40 persones vinculades amb la vida associativa de la Vall del Ges. Ens han gravat un petit vídeo on valoren el retorn de les projeccions de cinema a Torelló. La campanya continuarà activa fins el mateix dijous 7 d’abril. A dia d’avui, ja tenim prop de 300 seguidors entre Facebook i Twitter i alguns dels vídeos s’han reproduït més de 1.100 vegades, tot i que la mitjana de reproduccions està en les 600.
 
L’autor de la imatge gràfica d’AlTer Cinema és Josep Jaumira. A banda d’estar impresa en tot el material promocional, la marca ja és present a la campanya de les xarxes socials.
 
La programació 

Tot això no tindria sentit sense la nostre matèria prima: les pel·lícules. A dia d’avui ja us podem presentar la programació per al segon trimestre del 2016.
 
Entre el 7 d’abril i el 7 de juliol projectarem quatre pel·lícules: Cinema paradiso, Itàlia, 1988; El Club, Xile, 2015; El cartero de las noches blancas, Rússia, 2014; i El nostre últim estiu a Escòcia, Regne Unit, 2014. A banda d’aquesta programació, també tenim previst fer algunes sessions extraordinàries durant aquest trimestre que us detallarem en les properes setmanes.
 
Tot i que tres dels quatre títols són produccions dels dos darrers anys i la quarta tot just ha complert els 25 anys no ens volem centrar en el cinema contemporani. En aquesta primera selecció s’hi endevina una varietat de gèneres i de procedències. El nostre objectiu és portar a Torelló cinema d’arreu del món, de qualitat, i aliè als circuits més comercials.
 
CINEMA PARADISO – dijous, 7 d’abril, 21.00h
Títol original: Nuovo Cinema Paradiso | Direcció i guió: Giuseppe Tornatore  | Intèrprets: Philippe Noiret, Jacques Perrin, Salvatore Cascio, Agnese Nano | Música: Ennio Morricone | Itàlia, 1988, 123’ | Projecció en V.O. (italià) subtitulada
Un famós director de cinema rememora la seva infància en un poblet de Sicília després de saber la mort d’Alfredo, el projeccionista que li va inculcar l’amor pel cinema. A mig camí entre el neorealisme i la comèdia italiana, la pel·lícula troba, en tot moment, el just equilibri entre l’humor i la nostàlgia. Uns records d’abans de l’arribada de la televisió, quan el cinema Paradiso era el punt de trobada per a l’entreteniment i la conversa. Premi del Jurat a Cannes, Globus d’Or i Òscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, 5 premis BAFTA, entre d’altres.
 
EL CLUB – dijous, 5 de maig, 21.00h
Direcció: Pablo Larraín | Intèrprets: Roberto Farias, Antonia Zegers, Alfredo Castro, Alejandro Goic, Alejandro Sieveking | Xile, 2015, 98’ | Projecció en V.O (castellà)
Drama. Un grup de capellans viuen en una casa aïllada com a penitència pels pecats comesos en el passat. L’estabilitat de la seva rutina es veurà interrompuda per l’arribada d’un altre capellà que els retorna a un passat que creien haver deixat enrere. La misèria humana narrada per un gran Pablo Larraín que domina tots els espais del cinema per crear un relat dur, incòmode. Un cop de puny. Gran Premi del Jurat en el festival de Berlin de 2015, entre d’altres.

EL CARTERO DE LAS NOCHES BLANCAS – dijous, 2 de juny, 21.00h
Títol original: The Postman’s White Nights | Direcció: Andrei Konchalovsky | Intèrprets: Aleksey Tryapitsyn, Irina Ermolova, Valentina Ananina, Timur Bondarenko | Rússia, 2014, 100’ | Projecció en V.O. (rus) subtitulada
Drama. En un poble de la Rússia rural, incomunicat i ancorat en el passat, la única forma de comunicació amb l’exterior és el carter, que amb la seva llanxa creua el llac per visitar la ciutat. El poble viu sense cap govern ni serveis, fins que un dia el motor de l’embarcació desapareix. Suggeridor encreuament entre documental i ficció interpretada per actors no professionals. Lleó de plata al millor director en el Festival de Venècia 2014.

EL NOSTRE ÚLTIM ESTIU A ESCÒCIA – dijous, 2 de juny, 21.00h
Títol original: The Postman’s White Nights | Direcció: Andrei Konchalovsky | Intèrprets: Aleksey Tryapitsyn, Irina Ermolova, Valentina Ananina, Timur Bondarenko | Rússia, 2014, 100’ | Projecció en V.O. (rus) subtitulada.
Comèdia. Un matrimoni recentment separats i amb tres fills, força excèntrics, Decideixen visitar l’avi malalt a Escòcia. Per no disgustar-lo i intentar una reconciliació, fingeixen que tot és harmonia. Les coses, però, no surten com ells voldrien. La cinta es mou sovint en el delicat terreny de la comèdia negra, entre situacions hilarants i alguna llàgrima. Selecció Oficial a la Seminci de Valladolid.


CINECLUB MANRESA CONTINUA COMMEMORANT EL 60 ANIVERSARI

Si amb l’arribada de la primavera tens una agenda molt atapeïda i només pots venir a veure una de les nostres pel·lícules, la teva opció és clara: no et pots perdre de cap manera El hijo de Saúl, una obra mestra que ha aconseguit el que semblava impossible, la “quadratura del cercle”, copsar l’horror químicament pur dels camps de concentració nazis.

L’horror, passat i present, també serà l’eix vertebrador d’altres propostes: la faula despietada de Langosta, la radiografia clarivident de Taxi Teheran i la mirada propera i corprenedora de Syria Self Portrait.

I la indignació prendrà forma en films compromesos com Informe general II (una nova panoràmica històrica de Pere Portabella), Yes, We Fuck (sobre la sexualitat en els discapacitats) i Still The Enemy Within (un recorregut per la  mítica vaga minera anglesa dels anys vuitanta del segle passat).

D’altra banda, Amy ens lliurarà les melodies més malenconioses.

I, per acabar, un cicle sobre la comèdia ens aportarà una glopada d’aire fresc per tal que no quedem aclaparats. I així doncs, podrem gaudir de clàssics immarcescibles com El rey y yo, El quinteto de la muerte, Tu y yo i La tentación vive arriba.

A la plana del cineclub trobareu tota la informació

WHAT WE DO IN THE SHADOWS, OBRE LA NOVA PROGRAMACIÓ DEL CINECLUB VIC


El testament de la Rosa, Still the Enemy Within, El camí més llarg per tornar a casa, Son of Saul  i Techo y comida entre les propostes del cicle.

Watching Peeping Tom, una activitat conjunta amb ETC Teatre, que barreja teatre i cinema 

Sessió especial de Cineclub Xic pel Dia de l’Associacionisme Català amb jornada de portes obertes i passi gratuït de La princesa prometida
Un fals documental sobre el dia a dia d’un grup de vampirs inaugura el proper cicle de primavera de Cineclub Vic. What We Do in The Shadows va guanyar el premi del públic al Festival de Sitges i és una de les millors comèdies dels últims anys. Aquest film obre un cicle eclèctic on hi trobem novetats, clàssics, rareses i col·laboracions amb tot tipus de col·lectius.
 
Cinema català
Per Sant Jordi es projectarà la pel·lícula El camí més llarg per tornar a casa, guanyadora dels últims premis Gaudí i que comptarà amb la presència del seu director. En col·laboració amb l’ Ateneu de Vic es podrà veure el documental d’Agustí Villaronga El testament de la Rosa, que retrata els assajos de l’actriu Rosa Novell per l’obra El testament de Maria quan li va ser diagnosticat el càncer que va acabar amb la seva vida. Una sessió gratuïta presentada per la productora del film, Isona Passola.
 
ETC, Espai de Teatre i Cinema
Durant aquest cicle, Cineclub Vic i ETC Teatre, els dos col·lectius que gestionen la programació del Espai ETC, han organitzat una vetllada conjunta amb Watching Peeping Tom, per dissabte 7 de maig. Una vetllada que consta de dues parts: primer un passi de la pel·lícula El fotógrafo del pánico, de Michael Powell, que es farà en una còpia en 35mm en VO subtitulada al català. A continuació, l’obra-assaig amb Àlex Gorina que pren com a punt de partida la crítica de la pel·lícula.
 
Noves col·laboracions i relacions consolidades
Durant aquest cicle encetem una nova col·laboració, amb la Delegació d’Osona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC Osona). Es projectaran les pel·lícules Edificio España i Techo y comida en motiu de les taules rodones del Debat Transversal d’Arquitectura - VICC Capital de Cultura Catalana 2016. Altres col·laboracions, ja consolidades, són les del Voll-Damm 18è Festival de Jazz de Vic, amb el passi de Whiplash; la Universitat de Vic dins de  les activitats de la Universitat d’Estiu, amb La academia de las musas, i el Festival Nits de cinema oriental de Vic, amb Lethal Hostage.
 
Still the Enemy Within, film Per Estrenar
Cineclub Vic projectarà durant aquest cicle Still the Enemy Within, un documental sobre la vaga de miners del Regne Unit durant el període de thatcherisme. Es tracta d’una proposta del cicle Per Estrenar, que permet acostar al nostre país films inèdits gràcies a la col·laboració de diversos cineclubs de Catalunya. Aquesta pel·lícula s’ha sumat al Per estrenar per una proposta de Cineclub Vic, fruit del contacte amb Steve Cedar, periodista britànic durant aquell període. Cedar va participar amb Cineclub al passi de Pride que relatava els mateixos fets però en clau de comèdia musical. La sessió comptarà amb la presència del seu director i del periodista.
 
Jornada de portes obertes i Sessió especial de Cineclub Xic
Cineclub Vic es suma a les activitats del Dia del associacionisme. Tots els cineclubs de Catalunya organitzen un passi d’una pel·lícula i ofereixen a més una activitat de portes obertes. Cineclub oferirà aquesta activitat el dia 5 de juny amb un passi gratuït especial de Cineclub Xic. Primer s’obrirà les portes de l’Espai ETC i explicarem com funciona per dins Cineclub, el públic podrà accedir a la cabina de projecció i després oferirem el passi de La princesa prometida, un film mític dels 80, en 35mm.
 
Altres pel·lícules d’aquest cicle seran Conexión Marsella, l’oscaritzada el Hijo de Saul, que es projectarà en 35mm, Ex Machina i les sessions de Filmoteca Major Dundee, El tiempo de los gitanos i Dos en la carretera.


 

 



 


 

Amb la col·laboració del Departament de Cultura
 
Membre de la Federació Internacional de cineclubs
Federació Catalana de Cineclubs
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat
www.federaciocatalanacineclubs.cat
Telèfon: 932890562

 
Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org