Butlletí 458. 25 de setembre 2015
 
BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

SUMARI                                                                          
www.federaciocatalanacineclubs.cat


NOTICIES DE LA FEDERACIÓ

- EL CINEMA CATALUNYA ES SALVA AMB LA DIGITALITZACIÓ 
- CINECLUB SALA 1 DEMANA SIGNATURES PER SALVAR EL CINEMA BOSC DE VILANOVA I LA GELTRÚ

PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS

NOTÍCIES DELS CINECLUBS


CINECLUB HAL2002 DE MOLINS DE REI. HOMENATGE A ORSON WELLES I PROGRAMACIÓ D'OCTUBRE


NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ

EL CINEMA CATALUNYA ES SALVA AMB LA DIGITALITZACIÓ 

El cineclub dels amics del cinema de la Vall de Ribes han liderat el procés.

L’Ajuntament de Ribes de Freser, la Diputació de Girona i els Amics del Cinema de la Vall de Ribes, entitat gestora de l’equipament cultural, han sumat esforços per recuperar i actualitzar tecnològicament l’emblemàtica sala centenària de Ribes de Freser.
L’any 2008 el Cinema Catalunya va tancar les seves portes, pocs imaginaven que 7 anys més tard, la sala aconseguiria readaptar-se als nous temps del cinema i podria renovar el seu sistema de projecció.
La Diputació de Girona i l’Ajuntament de Ribes de Freser han fet front als prop de 45.000 € que ha costat la renovació de la sala, els Amics del Cinema de la Vall de Ribes, per la seva banda, des de que en van assumir la gestió, han invertit prop de 25.000 € en inversions de manteniment i subministres. Els recursos de l’associació són provinents de donacions i col·laboracions de socis, a banda de gestionar l’emblemàtic cinema a base de treballs voluntaris dels mateixos socis i col·laboradors.

Ara, el nou projector DCP (Digital Cinema Package), permetrà projectar en alta qualitat digital films de distribució comercial recents. Les millores que els espectadors notaran seran que les projeccions a partir d’ara, sigui tant en format DCP com BluRay o DVD tindran més brillantor, més cromatisme i molta més resolució d’imatge. Les millores també s’apreciaran considerablement amb el so dels films.

Amb aquesta innovació tecnològica s’aconsegueix salvar el Cinema Catalunya de Ribes, en una col·laboració estreta entre el teixit social i els entitats públiques locals. La nova etapa esperançadora que ara comença permetrà realitzar films amb una qualitat d’imatge i de so excel·lent d’ara en endavant.
Els Amics del Cinema de la Vall de Ribes volen compartir aquest gran moment tots els que han participat, en alguna o altra manera en què això hagi estat possible, també amb els habitants de la Vall de Ribes i la comarca del Ripollès i els aficionats al cinema.

El proper dia 3 d’octubre, a les 19:00 h el Cinema Catalunya reinaugura la seva sala de projecció restaurada amb una sessió serà gratuïta per a tothom.
Per fer-ho, es projectarà un film especial, un film que és en el mateix un homenatge al cinema, LA INVENCIÓN DE HUGO, un film de Martin Scorcese, un dels millors directors de cinema de la història fa el seu homenatge personal als pioners del món del cinema.

Segons Ramon Breu, que descriu el film que hem triat per la reinauguració del Cinema Catalunya en una proposta publicada a CINESCOLA
La pel·lícula és un profundíssim, sentit, lúcid i valent homenatge als orígens del cinema i la seva materialització com a maquinària generadora de somnis. La capacitat del director per articular aquest gegantí artefacte destinat a convidar-nos a volar a un món quasi oblidat per la majoria del públic és realment impactant, pel seu meravellós sentit visual.
(... ) Scorsese mostra al públic d'avui la figura oblidada del mag del teatre Houdini, l'inventor de trucs que avui encara ens meravellen. Scorsese ens ve a dir que el cinema dels pioners, de Méliès, dels Lumière, de Chaplin, d'Harold Lloyd, de Keaton té aquesta frescor, aquesta falta d'artifici, aquesta creativitat de la qual hauríem de seguir aprenent. Van ser ells els que van crear un llenguatge que va canviar el món i el món els ha pagat amb l'oblit, igual que li va passar a Méliès quan, arruïnat i enganyat per les grans productores, va haver de refugiar-se en una botiga de llaminadures i joguines. El film s'extasia amb l'èpica artesanal dels pares del cinema, amb les sensacions que experimentaven els primers espectadors quan veien arribar el tren dels germans Lumière.
Aquest film ens permetrà reviure la màgia del cinema a la nostra sala de cinema més estimada, renovada i actualitzada als nous temps: el vostre Cinema Catalunya
 
L’acte comptarà amb la presència i apadrinament de la sala de la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, a banda de l’Alcalde de Ribes de Freser, Marc Prat i de Joaquim Roqué, president dels Amics del Cinema de la Vall de Ribes.
En acabat la projecció hi haurà un pica pica i una copa de cava amb tots els assistents.

Acte de reinauguració de la sala de projecció del Cinema Catalunya
3 d’octubre de 2015

PROGRAMA
19:00 h – Presentació de l’acte.
Amb Marc Prat, alcalde de Ribes de Freser i Joaquim Roqué, president dels Amics del Cinema
19:05 h – Apadrinament de la sala per part d’Isona Passola, Presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català
19:10 h – Presentació del film
19:20 h – Projecció de La invención de Hugo
21:30 h – Pica-pica i copa de cava per a tots els assistents 
Aprofitarem per presentar-vos també la nova programació de cinema, que serà més continua que fins ara i també els films d’estrena i activitats que tenim previstos en aquesta nova etapa,


 
Sobre els Amics del Cinema de la Vall de Ribes
 

Entitat cívica gestora del Cinema Catalunya de Ribes de Freser, cinema que va tancar les seves portes l'any 2008. L'Associació dels Amics del Cinema de la Vall de Ribes en va assumir la gestió, iniciant una campanya per salvar el cinema centenari de Ribes de Freser amb un conveni amb l'Ajuntament de Ribes de Freser. Arrel de la campanya, s'ha aconseguit l'adhesió de 360 socis actius -Ribes té una població de 1800 persones- també de socis empreses i més de 35 voluntaris obren les portes del cinema cada cop que hi ha sessió. Actualment es programen unes 82 pel·lícules anuals, de tots els gèneres, de les quals el 16 són de cineclub. Els Amics del Cinema de la Vall de Ribes és un cineclub adherit a la Federació Catalana de Cineclubs.
Són l’entitat organitzadora del Festival Gollut de cinema compromès de temàtica social que es realitza anualment a Ribes de Freser.
Per més informació contactar a l'email: info@amicscinevallderibes.com o amb Joaquim Roqué Paret, President dels Amics del Cinema de la Vall de Ribes. Telèfon: 656325582.
 
Associació dels Amics del Cinema de la Vall de Ribes – C/Major 19 -17534- Ribes de Freser


CINECLUB SALA 1 DEMANA SIGNATURES PER SALVAR EL CINEMA BOSC DE VILANOVA I LA GELTRÚ

El Cineclub Sala 1 de Vilanova i la Geltrú enceta una campanya per a recuperar el cinema Bosc. Altres cineclubs a Catalunya ho han aconseguit ja a La Garriga, Ribes de Freser, Vilafranca del Penedés.... Lideren aquesta petició de signatures a Change.org

Volem solucions!!

A una setmana del tancament del Bosc, encara no s'ha trobat cap solució a la desaparició de l'últim cinema al centre de Vilanova. Encara no se sap quin espai podria acollir una programació de cinema, ni quants dies es podria mantenir aquesta programació, ni a partir de quan, ...
Per això, el col·lectiu Tots pel Cinema i el cineclub Sala1 hem decidit continuar la recollida de firmes començada fa unes setmanes. Qui ja hagi firmat no podrà tornar a fer-ho en aquesta petició digital.
La carta original que es va enviar al Diari de Vilanova i al departament de cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i text de la recollida de firma és el següent:

----
Que no ens tanquin el darrer cinema al centre, si us plau!!

Fa uns anys el cinema Bosc amenaçava de tancar; per la tenacitat de molts ciutadans, la comprensió dels propietaris de l'immoble i la voluntat de l'ajuntament es va aconseguir mantenir un cinema, que, malgrat poder representar una activitat comercial, és, per sobre de tot, un bé cultural de primer ordre; tan important és un cinema al centre de la ciutat com ho és que tinguem un ambulatori, un teatre, un mercat, una biblioteca, o el mateix ajuntament. On els ciutadans puguem accedir a peu, on la canalla i la gent gran, els col·lectius amb més dificultats de desplaçament autònom, puguin accedir per compte propi i de manera autònoma.

Durant aquests anys hem pogut gaudir d'unes sales de cinema que, alhora de projectar cinema comercial, han oferit i ofereixen encara una programació forca interessant, on hem pogut veure moltes de les pel·lícules que es passaven a les millors sales de Barcelona.

Talment, no és igual el tipus d'activitat que pivota als centres de les ciutats, perquè no és el mateix tenir només un centre comercial potent - que ja el tenim - amb tota l'oferta que calgui, que tenir a més la "fàbrica de somnis" a l'abast. El cinema és un bé constitutiu de la nostra identitat cultural que sobresurt en un panorama envoltat de franquícies. I, a la vegada, és el conjunt de l'entrellat urbà que ens permet funcionar i créixer.

Pot ser que calguin solucions imaginatives i no sabem si arriscades, però creiem fermament que la cultura no pot estar al servei exclusiu del mercat; i per això demanem a l'ajuntament que, en el seu paper per garantir l'accés als serveis bàsics de la població - i la cultura ho és - contempli totes les possibilitats per tal que el darrer cinema que resta al centre de Vilanova no desaparegui. El cinema forma part de la nostra memòria i història cultural. Com deia el poeta (O.Paz), "la memoria no es lo que recordamos, sino lo que nos recuerda".


 



PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS
Programació del 23 de desembre al 12 de gener 2012 
 

Sala Zazie. Cineclub Vilafranca
PHOENIX
VOSE
24 i 25/09/2015

Cineclub Igualada. Ateneu
WHIPLASH
VOSE
25/09/2015

Cineclub Sant Jaume de Premiá de Dalt
MANDARINAS
VOSE
25/09/2015

Cineclub Foto-film Calella
MR. TURNER
VOSE
25/09/2015

Centre Cultural de Granollers. Cineclub AC Granollers
EL HIJO DEL OTRO
VOSE
25 i 27/09/2015

cineclub Casal d'Ólesa de Monserrat
LA ISLA MÍNIMA
VOE
27/09/2015

Cineclub Culturarse. Casal Jove del Port de Sagunt
EL DESIERTO ROJO
VOSE
27/09/2015

Espai ETC. Cineclub Vic
A QUEMAROPA
VOSE
29/09/2015

Cineclub Xiscnefils. Ateneu Cerdanyola del Vallés
LA FAMILIA BÉLIER
VOSE
01/10/2015

Cineclub Dióptria. La Cate
RETRATOS DE FAMILIA
VOE
01/10/2015

 Cineclub La Seu d'Urgell. Cinemes Guïu
NO TODO ES VIGILIA
VOE
01/10/2015

Cineclub Centre de lectura de Reus. Teatre Bartrina
DOS DÍAS, UNA NOCHE
VOSE
02/10/2015

Cineclub Hal2002 de Molins de Rei. Foment.                
SED DE MAL
VOSE- FESTA MAJOR

Cineclub Olot. Cinemes Olot
OSLO
VOSE
02/10/2015

Centre Cultural de Granollers. Cineclub AC Granollers
WHIPLASH
VOSE
02 i 04/10/2015 

Cineclub Manresa. Auditori
WINTER SLEEP
VOSE
04/10/2015

Cineclub Igualada. Ateneu
APRENDIENDO A CONDUCIR
VO
04/10/2015

Espai ETC. Cineclub Vic
LA HERIDA
VOE
06/10/2015

Cineclub Les Valls d'Andorra La Vella
EL CAPITAL HUMANO
VOSE
07/10/2015

Centre Cultural de Granollers. Cineclub AC Granollers
UN MÓN QUE NO ÉS EL NOSTRE
VOC
08/10/2015

Espai ETC. Cineclub Vic
AMERICAN JESUS
VOSE
08/10/2015

Cinema Imperial. Cineclub Sabadell
COMO UNA IMAGEN
VOSE
08/10/2015

Cineclub Dióptria
VIAJE A SILS MARÍA
VOSE
08/10/2015

Cineclub Centre de lectura de Reus. Teatre Bartrina
NIGHTCRAWLER
VOSE
09/10/2015

Cineclub Igualada. Ateneu
EL CAMINO MÁS LARGO A CASA
VOSE
09/10/2015

Cineclub Cisco Mosenya de Santa Perpetua de Mogoda
ENAMORARSE
VOSE
09/10/2015

Centre Cultural de Granollers. Cineclub AC Granollers
LA TEORÍA DEL TODO
VOSE
09 i 11/10/2015 
 



NOTÍCIES DELS CINECLUBS

CINECLUB HAL2002 DE MOLINS DE REI. HOMENATGE A ORSON WELLES I PROGRAMACIÓ D'OCTUBRE

FESTA MAJOR- SED DE MAL      
02.10.15    22h
Genere: Thriller - Duracio: 108 minuts
Direccio: Orson Welles (Usa 1958)
Interpretacio: Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles, Joseph Calleia
Homenatge a Orson Welles "El cineclub Hal 2002 celebra els 100 anys del naixement del reconegut director i actor Orson Welles amb la projecció de Sed de mal. Tindrem també, com és habitual en aquestes sessions de Festa Major, la projecció prèvia d'una selecció del material rodat de Too Much Johnson, un projecte mut inacabat d'Orson Welles descobert el 2013 a Itàlia. El saxofonista i compositor molinenc Gorka Garay serà l'encarregat de posar la música a les imatges d'aquesta "òpera prima", fins fa poc desconeguda, del director de Ciudadano Kane." Després de sopar en Els Roures, una petita localitat nord-americana fronterera amb Mèxic, un important home de negocis mor en ser dinamitado el seu cotxe ja en territori d'EUA. Ha estat testimoni circustancial del fet, el comissari Vargas, alt cap de la policia mexicana i destacat membre de la Comissió Panamericana de Narcòtics. Des d'aquest moment estableix una tibant relació amb Hank Quinlan, el policia nortemericano encarregat del cas. Aquest, acostumat a utilitzar mètodes poc ortodoxos, considera que Vargas pot entorpir la seva recerca.
 
17.010.15   22h
MAX MAX
(Acció futurista) duració 120 minuts
Director.- George Miller (Usa Australia 2015)
Intèrprets.- Tom Hardy, Cgarlize Theron.
 
30.10.15   22h
EL CUMPLEAÑOS DE ARIANE(
Drama) duració 86 minuts
Director.- Robert Guédigian (frança 2015)
Intèrprets.- Ariane Ascaride, Gerard Meylan





 


 

 



 


 

Amb la col·laboració del Departament de Cultura
 
Membre de la Federació Internacional de cineclubs
Federació Catalana de Cineclubs
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat
www.federaciocatalanacineclubs.cat
Telèfon: 932890562

 
Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org