Butlletí 454. 31 de juliol 2015
 
BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

EL BUTLLETÍ S'ACOMIADA FINS SETEMBRE. LA FCC CONTINUA A LA VOSTRA DISPOSICIÓ

SUMARI                                                                          
www.federaciocatalanacineclubs.cat


NOTICIES DE LA FEDERACIÓ

2a SETMANA DEL CINECLUBISME CATALÀ A LA FILMOTECA DE CATALUNYA. Del 8 al 16 de setembre 2015. PROGRAMACIÓ
TARIQ PORTER, DEL CINECLUB LA GARRIGA ENS EXPLICA EL SEU PAS PEL FESTIVAL IRLANDÉS
IFFS PROPOSAL TO ALL MEMBERS. SHNIT FILM FESTIVAL (SWITZERLAND)

NOTÍCIES DELS CINECLUBS

CINECLUB LA SEU D'URGELL. EN JESUS GALINDO PRESENTA EL SEU DOCUMENTAL SOBRE EL RETAULE DE SANT ERMENGOL 
JA TENIM LES BASES DEL FESTIVAL JULIUS DEL CINECLUB VIC
CINECLUB VILAFRANCA VALORA EL CINEMA D'ESTIU

PROPOSTES DES DE LA FCC


NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ

2a SETMANA DEL CINECLUBISME CATALÀ A LA FILMOTECA DE CATALUNYA. Del 8 al 16 de setembre 2015. PROGRAMACIÓ

El cineclubisme d'avui és basa en la formació del públic en una societat canviant i participativa. Persones que es posen d’acord per veure i “viure” els  films de manera col·lectiva. Els cineclubs són els responsables que el cinema arribi arreu del territori i fan una tasca imprescindible en la formació del públic, que cada cop busca més un valor afegit en l’experiència  de veure cinema.
Els cineclubs proposen als seus espectadors films que aporten alguna cosa més que entreteniment. Les projeccions d’aquesta setmana del cineclubisme a la Filmoteca de Catalunya són una mostra d’aquest treball constant, i poc visible pels espectadors més urbans. Les propostes dels cineclubs d’aquest programa tenen un component social, de proximitat i alhora obren la nostra mirada al món.

 
Dimarts 8 de setembre- 18.30h. Sala Laya. Sessió presentada pel Cineclub Vilafranca
Pelican's Watch. 
Grècia, 2011, 60’, Documental- VOSC
 
Dimecres 9 de setembre- 18.30h- Sala Laya. Sessió presentada pel Cineclub Sala 1 de Vilanova i la Geltrú
El invierno de Pablo.
 Escòcia-Espanya. 2012. Documental, 76 min. VO. Español
 
Dijous 10 de setembre- 18.30h. Sala Laya. Sessió presentada epl cineclub de l’Ass. D’Enginyers de Barcelona. (+ Debat) “El cineclubisme d'avui: formació del públic en una societat canviant i participativa"
Joaquim Jordà i ..
. 2001. VO Català. Documental. 78 min
 
Divendres 11 de setembre. 21:30 h. Sala Laya. Sessió presentada pel cineclub Vic.
Graceland
 Tagàlog (v.o.s.c) / Filipines, 2013, 84 min
 
Dissabte 12 de setembre - 19h- Sala Laya. Sessió presentada pels Amics del cinema de la Vall de Ribes.
Vencidxs.
 Espanya. 2013. VO. Español, Català, Euskera, Gallec. Documental. 102 min
 
Diumenge 13 de setembre- 19h. Sala Chomón. Sessió presentada pel Cineclub Manresa
Sempre una extranya (2008) de Laia Ramos.
Die Müllhalde (2009) de Joan Jordi Miralles
La botiga del Joan i la Lina (2010) de Laia Olivé
Intercanvis (2011) de Guillem Lafoz
Catalunya. Documental. 67´
 
Dimarts 15 de setembre- 21.30h - Sala Laya. Sessió presentada pel Cineclub La Lira de Roquetes.
Buda
. Catalunya.2013. VO Català. Documental. 77 minuts
 
Dimecres 16 de setembre- 20:00 h. Sala Chomón. Sessió presentada per la Federació catalana de cineclubs i els Amics del Cinema de la Vall de Ribes.Sessió Doble
Determinants de la Salut. El negoci de la vida

Catalunya. 2013. VO Català. Documental. 67 min
Un passatge per a Mário
Brasil. 2013. VOSE. Documental. 77 min

Més informació

TARIQ PORTER, DEL CINECLUB LA GARRIGA ENS EXPLICA EL SEU PAS PEL FESTIVAL IRLANDÉS

El jurat de la Federaci{o internacional de cineclubs al festival Galway Film Fleadh 2015 va ser Karen Wall (Irlanda),Anniken Kjeserud (Noruega) i Tariq Porter (Catalunya). El mateix Tariq ens explica com li ha anat a Irlanda:

Galway Film Fleadh: so nice to meet you

El que al principi m’havia plantejat com un viatge cinèfil plàcid i interessant es va convertir, pocs dies abans de la partida, en una fugida cap a zones més fresques. Aquesta nova dimensió, aquest síndrome de la oreneta contestatària, no s’hauria donat si les temperatures de principis d’estiu no fossin desesperadament elevades. Així, podríem dir que el Galway Film Fleadh prometia ser un gran esdeveniment cinematogràfic alhora que un refugi perfecte per equilibrar el meu trastocat termòstat intern.
Vaig arribar a Galway el dijous 9, amb el festival ja començat però abans de que la meva secció –curts d’animació– fes el tret de sortida. Així, vaig tenir temps per veure un parell de pel·lícules i de visitar la ciutat i les seus del festival. He de dir que vaig escollir bé els films, pel què vaig gaudir no només del preciós paisatge de Galway sinó també de les imatges a la pantalla del Town Hall Theatre, l’espai principal del festival. Amb una arquitectura clàssica i interiors remodelats, el Town Hall Theatre és un lloc altament agradable per a veure cinema, amb una imatge i so de molt bona qualitat. Allà, vaig tenir l’oportunitat de veure la nova pel·lícula del director iranià Mohsen Makhmalbaf, tot un referent. The President és una crua història sobre un dictador de ficció –no per això menys plausible– que comença amb un to caricaturesc que esdevé, amb el pas del metratge, progressivament amarg, convertint-se finalment en una potent descripció de com la degeneració dels dirigents propícia la degeneració de la pròpia societat.

La segona pel·lícula de la tarda va ser el documental estatunidenc The Wolfpack, una increïble història sobre una família que recorda, en un format de no ficció, a Canino de Yorgos Lanthimos. Dirigit per Crystal Morselle, aquest film debut exposa la vida d’una llar amb fins a 7 nens, a Nova York, que tenen prohibit pels seus pares sortir de casa, i viuen constantment enclaustrats. Malgrat el seu argument, sospitosament extrem, el tractament de la directora és subtil i naturalista fins al punt de fer-ho tot plegat creïble, creant una poderosa empatia i comprensió cap als protagonistes. Amb aquest extraordinari, terrible i singular documental –o fals documental?– vaig acabar la meva introducció al Galway FF.

Per continuar llegint...

IFFS PROPOSAL TO ALL MEMBERS. SHNIT FILM FESTIVAL (SWITZERLAND)

Us fem arribar una proposta de la Federació internacional de cineclubs per tal podeu sumar-vos, si voleu, al premi SHNIT. Si esteu interesats en participar, escriviu-nos un mail

To all member federations of FICC / IFFS

Dear colleagues,

The Executive Committee of FICC / IFFS accepted a proposal from its member Robert Richter to inform you about the offer of the international short film festival “shnit” based in Bern, Switzerland (the “shnit” festival is a member of the Swiss federation Cinélibre).This offer concerns one of the competitive programmes of the “shnit” festival 2015, the“shnit CINEMAS SELECTION”, a programme of 7 to 8 short films. The intention of the “shnit” festival is to offer this programme to film societies and non profit cinemas around the world for an unlimited number of screenings between 7 and 18 October 2015.

We agreed on an experimental partnership between FICC / IFFS and “shnit” for this year’s edition.We kindly ask you to consider this interesting offer (you will find all details in this pdf) and to inform your member film societies and cinemas as soon as possible. If you and your members are interested in this offer, we kindly ask you to contact Nina Bühlmann of the festival at contact@cinemas.shnit.org. Nina can also provide you with a link to preview this year’s selection. Our idea is that each federation of film societies interested in this offer negotiates and coordinates all details for the screenings in the corresponding country directly with the festival.

When you contact the “shnit” festival, please add that you received the information about this offer from FICC / IFFS.

We hope that this offer will be of value for your activities.

Best regards

IFFS – FICC Ex. Committee
https://infoficc.wordpress.com/
23/07/2015

 



NOTÍCIES DELS CINECLUBS


CINECLUB LA SEU D'URGELL. EN JESUS GALINDO PRESENTA EL SEU DOCUMENTAL SOBRE EL RETAULE DE SANT ERMENGOL 

El company del Cineclub La Seu, en Jesus Galindo, presentant el seu documental "El retaule de Sant Ermengol" al festival de cinema de la Cerdanya.


JA TENIM LES BASES DEL FESTIVAL JULIUS DEL CINECLUB VIC
En el Festival Julius s'atorga el premi Miquel Porter del cineclubisme catalá

Bases Julius i Concurs d’Espots 2015

Tothom alerta! Ja tenim aquí les bases definitives d’aquesta edició. A continuació us informem dels premis, però us deixem dos enllaços: d’una banda, les bases del Concurs de curtmetratges Julius 2015. També l’enllaç a la informació del IV Concurs d’espots per a la no violència masclista. En aquests moments no hi ha les bases definitives però sí que podeu veure la informació del premi perquè comenceu a treballar-hi

Dos concursos

Com sabeu, des de l’any passat, Cineclub Vic col·labora amb VicDones-SIAD Osona, organitzadores (amb altres entitats) del IV  Concurs d’espots per a la no violència masclista. La finalitat del concurs és sensibilitzar la població sobre les violències masclistes i difondre els valors per una societat igualitària, justa i lliure de violències. El concurs s’emmarca en la campanya del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la violència vers les dones.

Us adjuntem la informació  de tots dos concursos per tal d’unir esforços i animar-vos a tots i totes a participar. El lliurament de premis del concurs d’espots es realitzarà durant el lliurament de premis del Festival, el dissabte, 12 de desembre.

Bases Festival Julius 2015

Informació Concurs d’espots per a la no violència masclista -2015

Premis Julius 2015

Enguany, com a novetat, hem incorporat una categoria nova: el Premi Jove, que guardona el millor curts de realitzadors/es fins a 25 anys. Volem potenciar una nova cantera de joves juliaires.

Gran Premi Julius Ciutat de Vic al millor curtmetratge, dotat amb 2.000€
Premi Bis-B al segon millor curtmetratge, dotat amb 1.000€
Premi Orson Welles per la qualitat tècnica, dotat amb 500€
Premi Jaume Esteve a la millor interpretació, dotat amb 500€
Premi del públic Pitet de Baba, dotat amb 500€
Premi Miquel Porter i Moix dels cineclubs catalans, dotat amb 500€
Premi Sert o no Sert al millor cartell, dotat amb 300€
Premi Jove al millor curt de realitzadors de fins a 25 anys, dotat amb 500€

IV  Concurs d’espots per a la no violència masclista

Primer premi 500 €
Segon premi 300 €

CINECLUB VILAFRANCA VALORA EL CINEMA D'ESTIU

Cineclub Vilafranca clou amb èxit el primer cicle de cinema d'estiu amb més de 1.600 espectadors
 
Cineclub Vilafranca va tancar temporada aquest diumenge amb el primer cicle de cinema d’estiu, que durant un mes i mig ha concentrat una quinzena de pel·lícules d’estrena, premiades a festivals, d’autor i en diferents espais de la vila.En total, 1.600 espectadors han pogut gaudir de pel·lícules a la fresca a Cal Figarot i el Complex Aquàtic, o a la sala de cinema Zazie.
 
El president de Cineclub Vilafranca, Manel Balaguer, es mostra molt satisfet d’aquest primer cicle de cinema d’estiu, ja que “l’experiència ha estat molt positiva”. En aquest aspecte afegeix que “cada any fem projeccions a la fresca i ens fa molta il·lusió perquè és una activitat que ens permet apropar-nos al púbic i tenir-hi contacte directe per saber la seva opinió”. Enguany, a més, per primera vegada la sala de cinema cineclubera s’ha mantingut oberta a l'estiu, allargant la programació fins a finals de juliol. “L’activitat de Cineclub Vilafranca va creixent i n’estem molt contents”, comentava Manel Balaguer.
 
 A Cal Figarot, i en col·laboració amb els Castellers de Vilafranca, es van projectar els films Orígenes, premi a la millor pel·lícula al Festival de Sitges i dirigida per Mike Cahill; Open Windows, el darrer thriller de Nacho Vigalondo; Frank, la proposta de cinema independent dirigida per Lenny Abrahamson, i Nosaltres, els Xiquets de Valls, el documental en el qual es va centrar el debat casteller posterior, proposat pels propis Castellers de Vilafranca.
 
De cara a noves edicions, Cineclub Vilafranca busca consolidar el públic fidel i ampliar-ne de nous. Un dels exemples és la proposta La canción del mar, adreçada a públic tant adult com infantil, que va reunir una setantena de persones a les instal·lacions del Complex Aquàtic. A aquesta sessió cal sumar-li les nocturnes amb el film independent Castores zombies i el de Bollywood BCN Knockout!, que tenien com a reclam l’opció de bany a les piscines.
 
Per les projeccions a la fresca han passat més de 400 persones, mentre que en cap de setmana van venir prop de 1.200 a la Sala Zazie, on es van poder veure la pel·lícula d’estrena Ahora o nunca, amb Dani Rovira, Clara Lago i María Valverde; Requisitos para ser una personal normal, l’òpera prima de Leticia Dolera, i Mi familia italiana, amb Candela Peña, Jordi Mollà i Marisa Paredes, entre d’altres films. 


PROPOSTES DES DE LA FCC

La FCC, fruit dels seus acords amb distribuïdores, entitats i institucions posa a l'abast dels seus socis federats tota una sèris de films a costos veritablement molt competitius, o de vegades a cost 0. Aqui teniu el llistat de les ofertes actuals. Consulteu-nos si voleu programar algun d'aquests programes

LA PEL•LÍCULA DE CINECLUB
Pel·lícules d'estrena a preus incomparables
MAI ÈS TAN FOSC
AGUAS TRANQUILAS (Disponible a partir del 17 d'abril)
LA JUNGLA INTERIOR
20.000 DÍAS EN LA TIERRA
WINTER SLEEP
LA CHICA DEL 14 DE JULIO
STELLA CADENTE
SOBRE LA MARXA
ELS ANYS SALVATGES

CATÀLEG DE FILMS ETNOGRÀFICS
Us volem proposar aquest nou catàleg de films amb l'objectiu general de difondre el patrimoni audiovisual etnogràfic i de Cultura Popular Catalana entre cineclubs, administracions, entitats i associacions sense ànim de lucre.
http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/news/ca_ES/2014/09/30/0001/cataleg-de-films-etnografics-i-de-cultura-popular-de-catalunya

PACK MÀGIC
Catàleg de cinema infantil i familiar. Oferta exclusiva per a cineclubs
La Federació de Cineclubs de Catalunya i la Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals, Drac Màgic, treballem plegats per a oferir cinema familiar, de qualitat, tranquil i en català.
http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/news/ca_ES/2014/11/28/0001/pack-magic-pels-cineclubs

CATÀLEG DE CINEMA ORIENTAL PELS CINECLUBS CATALANS
La distribuïdora Isaan Films ha posat a disposició dels cineclubs i a uns preus molt interessants algunes pel·lícules del seu catàleg. Aquesta distribuïdora està especialitzada en cinema oriental.
http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/news/ca_ES/2014/09/25/0001/cataleg-de-cinema-oriental-pels-cineclubs-catalans

RETROSPECTIVA TOMÀS MALLOL
Tota la filmografia amateur del cineasta gironí. Gratuït i amb possibilitat de presència a través del Museu del Cinema de Girona.
http://federaciocatalanacineclubs.cat/news/ca_ES/2014/07/11/0001/retrospectiva-tomas-mallol-disponible-per-als-cineclubs-catalans

SESSIONS DE FILMOTECA
DVD. Incorpora full de sala i especialista que presenta la sessió i está totalment subvencionat per Filmoteca de Catalunya. Teniu tot el catàleg al web de la federació
Lúltim programa incorporat és “Esmalt i betum”. http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/news/ca_ES/2013/10/03/0001/un-nou-programa-de-sessions-de-filmoteca-esmalt-i-betum-memoria-cinematografica-de-catalunya

CINESUD
DVD. Projecte per difondre cinema alternatiu entre cineclubs de tot el món
http://plataformacinesud.wordpress.com


 

 



 


 

Amb la col·laboració del Departament de Cultura 
 
Membre de la Federació Internacional de cineclubs
Federació Catalana de Cineclubs
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat
www.federaciocatalanacineclubs.cat
Telèfon: 932890562

 
Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org