Butlletí 442. 29 de marc 2015
 
BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

SUMARI                                                                          
www.federaciocatalanacineclubs.cat


NOTICIES DE LA FEDERACIÓ
JORNADA FORMATIVA SOBRE NOVETATS FISCALS I LLEI DE TRANSPARÉNCIA
LA FCC VA SER CRIDADA AL PARLAMENT DE CATALUNYA PER TRACTAR LES MODIFICACIONS A LA LLEI DEL CINEMA
PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS

NOTÍCIES DELS CINECLUBS

PROGRAMACIÓ CINECLUB VIC. PRIMAVERA 2015
CINECLUB VUIT I MIG "POU"

PROPOSTES DES DE LA FCC


NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ


JORNADA FORMATIVA SOBRE NOVETATS FISCALS I LLEI DE TRANSPARÉNCIA

La jornada de fiscalitat i llei de transparència va girar entorn als modificacions legislatives que afecten als cineclubs. Els canvis al l'impost de societats obliguen a les associacions que tenen ingressos inferiors a superiors a 50.000 euros, o bé aquelles que tinguin més de 2000 € en ingressos no exempts. Aquest punt obliga a una bona part de cineclubs a presentar l'impost, o a fer canvis a la seva gestió habitual. També es va parlar de l'exempció de l'IVA a les associacions i com es podia valorar la possibilitat d'aplicar l'IVA i de quina manera a les activitats habituals dels cineclubs. Les obligacions de la llei de transparència que han de realitzar els cineclubs també van ser exposades i detallades. El Col·lectiu Ronda, responsables de la xerrada, van facilitar als cineclubs assitents un resum dels canvis, i oferiran a posteriori, de manera individualitzada i personalitzada, consultes per cada cas concret.

Els cineclubs participants van ser:

CC. GARRIGA; CC. DIÒPTRIA DE FIGUERES; CC. OLOT; CC. BARCELONA ESPAI DE CINEMA (BEC); CC. CLUB CINEMA CASTELLAR DEL VALLÉS; CC. SABADELL; CC. ADLER DE LLORET DE MAR; CC. PATRONAT SOCIAL PREMIANENC DE PREMIA DE DALT; CC. LA SEU D'URGELL; CC. BIGUES I RIELLS; CC. ATENEU IGUALADA; CC. XICSNÈFILS DE CERDANYOLA DEL VALLES; CC. AMICS DEL CINEMA DE LA VALL DE RIBES DE RIBES DE FRESER


Aquí us deixem el document que ens va facilitar el Col.lectiu Ronda, entitat encarregada d'oferir la xerrada
 

LA FCC VA SER CRIDADA AL PARLAMENT DE CATALUNYA PER TRACTAR LES MODIFICACIONS A LA LLEI DEL CINEMA

Us fem arribar el text que es va llegir al Parlament de Catalunya aquest 12 de Marc i el vídeo el podeu veure aqui:

Compareixença de la Federació catalana de cineclubs per sol·licitud de la Comissió de Cultura i Llengua  en relació amb el Projecte de llei de modificació de la Llei 20/2010, del 7 de juliol, del cinema (tram. 200-00019/10).
 
12 de març 2015.
 
Senyors, senyores,
 
Els cineclubs a Catalunya representem l’opció de la societat civil organitzada, treballem, des de fa ja més de 80 anys, en el dret fonamental del públic a l’accés a la cultura i en la seva formació amb el cinema com a eina.
 
Durant aquests anys i cada vegada més, els cineclubs, que en l’actualitat som una cinquantena arreu del nostre país, ens hem convertit en un focus de resistència, ja que som dels pocs que projectem cinema d’autor, cinema europeu, espanyol i català a comarques. I ens afirmen com a punts de difusió cinematogràfica allà on els exhibidors fa temps van decidir triar opcions molt més comercials.
 
A més a més, cal remarcar la singularitat del cineclubisme a l’àmbit català, que és un tret diferencial amb la resta de l’Estat Espanyol i una realitat que ens acosta als plantejaments cinematogràfics d’arreu del món.
 
La Federació Catalana de Cineclubs és membre de la Federació Internacional de Cineclubs. I en l’actualitat no hi ha representant estatal dels cineclubs espanyols. Si fóssim una federació esportiva en comptes de cultural seríem la selecció catalana del cinema.
Els cineclubs de Catalunya anem de la mà de distribuïdors, productors i creadors audiovisuals. Contribuïm a la difusió de la cultura cinematogràfica, l’any 2013 vam arribar a més 80000 espectadors, en 1032 sessions programades. Si fóssim un Festival seriem el segon Festival de Cinema de Catalunya després del de Sitges en nombre d’espectadors. Tanmateix la nostra activitat té una capil·laritat arreu del territori i durant tot l’any.
I el més important, recolzem a la Indústria perquè lluitem contra les exhibicions no autoritzades i fem formació sobre el que significa abonar els drets d’exhibició pública.

En primer lloc recordar que quasi fer cinc anys que el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei del Cinema. El sector i els cineclubs en particular havien dipositat moltes esperances en una Llei que per primera vegada reconeixia als cineclubs com a subjecte.

Malauradament, cinc anys després la Llei no s’ha aplicat. No existeix el seu reglament i totes les esperances que havíem dipositat es van convertir en decepció.
Esperem que ara el Parlament, pugui finalment, dur a terme la seva feina i doti al país d’una llei del cinema en vigor. Ens agradaria també preguntar al Parlament quins són els terminis per tenir el Reglament i quan es farà efectiva la Llei.

1.- En el preàmbul de les modificacions diu: “Es modifica l’article 18 per excloure les obres cinematogràfiques europees de les obligacions establertes en el seu apartat 2, en consonància amb el principi de lliure prestació de serveis establert a l’article 56 del Tractat de funcionament de la Unió Europea. Això no obstant, es preveu que la Generalitat pot establir mecanismes de suport per tal de promoure el doblatge i la subtitulació al català d’aquestes obres”
La xarxa de cineclubs de Catalunya representa actualment l’única opció a moltes ciutats i pobles de Catalunya per veure les obres cinematogràfiques tal i com van ser concebudes pels autors. I això és possible a través de la subtitulació.
Les últimes dades recollides referents a exhibicions cineclubistes al 2013 parlen de que el 55% de les projeccions corresponen a versions originals subtitulades (702 sessions) i que el 19% de les sessions cineclubistes incorpora la llengua catalana, sigui en la versió original en català, en la doblada o la subtitulada (243 sessions). I a     quests percentatges no depenen de la demanda dels cineclubs, sinó de l’oferta de les versions disponibles.
Proposem al Parlament que tingui en compte aquesta demanda de films subtitulats a comarques, especialment al català i que pugui establir els mecanismes que preveu la modificació de la Llei, a través dels Fons per al foment de la difusió i la promoció de les obres i la cultura cinematogràfiques o  el Fons per al foment de l’exhibició.

2.- Diu el text de modificació: Article 3. Modificació de l’article 32 de la Llei 20/2010, del 7 de juliol, del cinema: Es modifica l’apartat 3 de l’article 32 de la Llei 20/2010, del 7 de juliol, del cinema, que queda redactat de la manera següent: «3. Per tal d’impulsar l’adaptació de la indústria cinematogràfica i audiovisual a l’evolució tecnològica, s’ha d’afavorir la creació de continguts per a nous canals, diferents de l’exhibició tradicional, especialment en format digital. Les obres cinematogràfiques i audiovisuals en format digital que hagin rebut un ajut del Fons per al foment de la producció d’obres cinematogràfiques i audiovisuals i que es comercialitzin doblades o subtitulades han d’incloure, com a mínim, la versió en català.»

Desconeixem, si quan la modificació parla de “nous canals, diferents de l’exhibició tradicional” es pot estar referint també als cineclubs. De totes maneres, és molt important que les produccions que hagin rebut diners públics incorporin la llengua catalana a les diferents opcions lingüístiques. Els cineclubs, molts d’ells a pobles i ciutats petites i que projecten en Blu-Ray o DVD podrien tenir així l’opció de projectar amb la subtitulació al català.

Per finalitzar tres reivindicacions en l’aplicació de la Llei:

1- Instar al Govern a posar en marxa la Xarxa Concertada de pantalles (prevista a l’ Article 24) tot contant amb els cineclubs com a motor d’aquesta Xarxa i per tant, reclamar la necessitat de posar en marxa el més aviat possible el FONS PER AL FOMENT DE L’EXHIBICIÓ, establert per l’article 37 i el “FONS PER AL FOMENT DE LA DIFUSIÓ I LA PROMOCIÓ DE LES OBRES I LA CULTURA CINEMATOGRÀFIQUES” a l’article 39 de la Llei.

2.- També fer notar al Parlament les dificultats que el sector del cinema No Comercial està tenint per la digitalització de les seves pantalles. Els ajuts han anat únicament al sector comercial deixant de banda moltes pantalles a petites i mitjanes poblacions. Volem recordar les conclusions de la Conferencia internacional sobre la digitalització de las sales de cine (Barcelona 2010) i que en el seu punt 7 deien:

“La implicación pública deberá tener también en algunos casos una dimensión financiera, para aquellas salas que -por su tamaño, su localización geográfica, o sus cifras de explotación a causa de su programación- no podrán beneficiarse de los sistemas de financiación privados basados en el Virtual Print Fee (VPF). El análisis de estas "pantallas en riesgo" debe hacerse con detenimiento y criterios claros. Se estima que esta situación afectará a entre un 15 y un 20 % de las salas.”
I la tercera reivindicació.  Els  cineclubs reivindiquem el nostre paper essencial en ela difusió del cinema al país. El cineclubisme és un tret característic del sector cinematogràfic i audiovisual català. Demanem que es posi s’apliqui la Llei i que puguem accedir als fons previstos, perquè som essencials en la difusió cinematogràfica al territori i cobrim la mancança del sector comercial.
 
Es fa necessari doncs que la Llei tingui en compte aquest dèficit en quant a l’accés dels ciutadans de comarques a la exhibició en els nous formats digitats i que per ara només poden fer quasi en exclusivitat el sector comercial.

Moltes gràcies,

 



PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS
Programació del 18 de Març al 12 d'Abril 2015 

Espai ETC. Cineclub Vic
WINTER SLEEP
VOSE
31/03/2015

Cinema Imperial. Cineclub Sabadell
MAGICAL GIRL     
VO
02/04/2015

Espai ETC. Cineclub Vic
CAMINO A LA ESCUELA
VOSE
07/04/2015

Casal Jove del Port de Sagunt. Cineclub Culturarse
ICE AGE 3
07/04/2015 19 : 00

Casal Jove del Port de Sagunt. Cineclub Culturarse
VIATGE MÀGIC A L'ÀFRICA
08/04/2015 Hour:19 : 00

Ateneu de Cerdanyola. Cineclub Xiscnefils
TIMBUKTU             
09/04/2015

Auditori Plana de l'Om. Cineclub Manresa
THE SPETIAL NEED
VOSE. El documental del mes
09/04/2015 Hour 20 : 00

La Catequística. Cineclub Dióptria
DE TAL PADRE TAL HIJO
VOSE
09/04/2015 Hour:21 : 00

Cinemes Olot. Cineclub Olot
MAPS TO THE STARS        
VOSE
10/04/2015

Centre Cultural de Granollers. Cineclub AC Granollers
MR. TURNER
VOSE
10/04/2015 Hour: 19 : 00  i 22,00

Cinema Alhambra. Cineclub La Garriga
SMOKE
VOSE
11/04/2015

Cinema Alhambra. Cineclub La Garriga
EL DÍA DE LA BESTIA
VO
11/04/2015

Auditori Plana de l'Om. Cineclub Manresa
20.000 DÍAS EN LA TIERRA
VOSE
12/04/2015 Hour: 18 : 30

 

 

NOTÍCIES DELS CINECLUBS

PROGRAMACIÓ CINECLUB VIC. PRIMAVERA 2015

Cineclub Vic arrenca el cicle de primavera el 9 d’abril amb Camino a la escuela (2013). En paraules del seu director, un “documental d’aventures” sobre uns nens que aconsegueixen cada dia una fita èpica per arribar a l’escola. L’oferta entre els mesos d’abril i juny combina alguns dels millors títols de la temporada, pel·lícules clàssiques, films inèdits i sessions d’autors de la comarca. I, com és habitual, aquest segon trimestre està marcat per les col·laboracions amb altres entitats i institucions.
 
Una de les últimes incorporacions a la llista de col·laboradors ha estat la Martulina Divina. Conjuntament amb aquest comerç de Vic celebrarem el nostre primer Record Store Day, i esperem que no sigui l’últim. El dia dels venedors de discos és una celebració que va néixer el 2007 i reivindica la música en suport físic, i el paper de les botigues independents i les persones que hi treballen. Per celebrar-lo, projectarem Alta fidelidad (2000), la pel·lícula dels venedors de discos per antonomàsia. La sessió comptarà amb el curt Music Man Murray, de Richard Parks, on un octogenari lluita per trobar un comprador per als centenars de milers de discos de la seva botiga de Los Angeles.
 
Sessions especials

 
Ens retrobem amb cites habituals com la de Sant Jordi, amb una dosi de cinema català. Aquest any de la mà de Jordi Cadena, que vindrà a Vic per compartir amb nosaltres La por. Amb el Voll-Damm 17è Festival de Jazz de Vic recuperarem Bird (1988) i la UVic-Ucc ens proposa dues pel·lícules: el dijous 21 de maig, Azul (1993), una sessió d’homenatge al productor Marin Karmitz emmarcada en un seminari de la Universitat. El dia 26 de maig, i dins de la Unversitat d’Estiu, coneixerem la vida del pintor Joseph Mallord William Turner a Mr. Turner (2014). Un altre pintor, més nostrat, és Josep Vernis. Un documental de Xef Vila, programat dins de les sessions de dijous de Pantalla Oberta ens mostrarà l’art i la vida de l’artista. Tindrem una altra sessió de Pantalla Oberta, la de Jan Codina i Origen, nou maneres de néixer (2014), una reflexió al voltant del part natural.
 
Dins d’aquest cicle hi trobarem pel·lícules de gran bellesa però amb intencions totalment oposades. D’una banda, Aguas Tranquilas (2014), tot un regal pels sentits de la directora Naomi Kawase i, de l’altre, Leviathan (2014), una metàfora sobre la Rússia actual a través del relat quotidià d’un petit poble costaner. Descobrirem la pel·lícula Els terrats (2013), un film Per estrenar sobre la realitat al barri de El-Oued a l’Alger.
 
La lluita cinèfila
I com que és primavera, la sang s’altera: a la llista de lluites personals i artístiques que ja hem vist, hem de sumar-hi la lluita diària de la protagonista de Mamma Roma(1962), film d’homenatge a Pasolini en el 40 aniversari de la seva mort; i també la lluita pels drets de la comunitat de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals a Pride (2014). I dos casos on el combat és literal: el dels protagonistes de Toro Salvaje (1980) i Unbeatable (2013), la guanyadora del Festival Nits de cinema oriental 2014.
 
Aquesta última s’encarregarà, com és tradició, de tancar el cicle. Després vindrà l’estiu i farem repòs. Al setembre tornarem amb l’últim cicle de l’any que comptarà de nou amb les sessions infantils de Cineclub Xic.


Aquí podreu trobar el llibret amb tota la programació

CINECLUB VUIT I MIG "POU"

Una pel.lícula dirigida per un cassanenc, en Jordi Canyigueral, l´artífex del Correcurts a la MACCA

PROPOSTES DES DE LA FCC

La FCC, fruit dels seus acords amb distribuïdores, entitats i institucions posa a l'abast dels seus socis federats tota una sèris de films a costos veritablement molt competitius, o de vegades a cost 0. Aqui teniu el llistat de les ofertes actuals. Consulteu-nos si voleu programar algun d'aquests programes

LA PEL•LÍCULA DE CINECLUB
Pel·lícules d'estrena a preus incomparables
MAI ÈS TAN FOSC
AGUAS TRANQUILAS (Disponible a partir del 17 d'abril)
LA JUNGLA INTERIOR
20.000 DÍAS EN LA TIERRA
WINTER SLEEP
LA CHICA DEL 14 DE JULIO
STELLA CADENTE
SOBRE LA MARXA
ELS ANYS SALVATGES

CATÀLEG DE FILMS ETNOGRÀFICS
Us volem proposar aquest nou catàleg de films amb l'objectiu general de difondre el patrimoni audiovisual etnogràfic i de Cultura Popular Catalana entre cineclubs, administracions, entitats i associacions sense ànim de lucre.
http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/news/ca_ES/2014/09/30/0001/cataleg-de-films-etnografics-i-de-cultura-popular-de-catalunya

PACK MÀGIC
Catàleg de cinema infantil i familiar. Oferta exclusiva per a cineclubs
La Federació de Cineclubs de Catalunya i la Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals, Drac Màgic, treballem plegats per a oferir cinema familiar, de qualitat, tranquil i en català.
http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/news/ca_ES/2014/11/28/0001/pack-magic-pels-cineclubs

CATÀLEG DE CINEMA ORIENTAL PELS CINECLUBS CATALANS
La distribuïdora Isaan Films ha posat a disposició dels cineclubs i a uns preus molt interessants algunes pel·lícules del seu catàleg. Aquesta distribuïdora està especialitzada en cinema oriental.
http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/news/ca_ES/2014/09/25/0001/cataleg-de-cinema-oriental-pels-cineclubs-catalans

PREMIS GOLLUT DEL CINECLUB AMICS DEL CINEMA DE LA VALL DE RIBES
Posa a disposició el seu palmarés
http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/news/ca_ES/2014/09/25/0002/proposta-del-festival-gollut-de-ribes-defreser-als-cineclubs-catalans

RETROSPECTIVA TOMÀS MALLOL
Tota la filmografia amateur del cineasta gironí. Gratuït i amb possibilitat de presència a través del Museu del Cinema de Girona.
http://federaciocatalanacineclubs.cat/news/ca_ES/2014/07/11/0001/retrospectiva-tomas-mallol-disponible-per-als-cineclubs-catalans

SESSIONS DE FILMOTECA
DVD. Incorpora full de sala i especialista que presenta la sessió i está totalment subvencionat per Filmoteca de Catalunya. Teniu tot el catàleg al web de la federació
Lúltim programa incorporat és “Esmalt i betum”. http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/news/ca_ES/2013/10/03/0001/un-nou-programa-de-sessions-de-filmoteca-esmalt-i-betum-memoria-cinematografica-de-catalunya

VENTRE BLANC
DCP/DVD. El film de Jordi Lara, estrenat al Festival de Bausan a Korea, està a disposició dels cineclubs per un preu ben competitiu. El Jordi pot anar a presentar el seu film
http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/news/2013/04/19/0002

CINESUD
DVD. Projecte per difondre cinema alternatiu entre cineclubs de tot el món
http://plataformacinesud.wordpress.com


 

 



 


 

Amb la col·laboració del Departament de Cultura
 
Membre de la Federació Internacional de cineclubs
Federació Catalana de Cineclubs
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat
www.federaciocatalanacineclubs.cat
Telèfon: 932890562

 
Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org