Butlletí 413. 6 de juny 2014
 
BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

SUMARI                                                                          
www.federaciocatalanacineclubs.cat


NOTICIES DE LA FEDERACIÓ

- TROBADA DE PROGRAMADORS DE CINECLUBS A GRANOLLERS (24/05/2014). CRÒNICA
- 20 de juny 2013.- JORNADA.- L'EXHIBICIÓ CINEMATOGRÀFICA EN UN MÓN DIGITAL

PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS

NOTÍCIES DELS CINECLUBS


- CINECLUB DIÒPTRIA DE FIGUERES. CINEMA A LA FRESCA I CICLE "CINEMA I VI"

PROPOSTES DES DE LA FCC
 


NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ

TROBADA DE PROGRAMADORS DE CINECLUBS A GRANOLLERS (24/05/2014). CRÒNICA

Convidats pel Cineclub de l’Associació Cultural de Granollers, un grup de programadors de cineclubs es van donar cita a l’auditori del Centre Cultural de Granollers per realitzar dos visionats exclusius.

Amb la presència del realitzador Ventura Durall, que va presentar el seu últim film “Els anys salvatges”, també vam fer un debat posterior a la projecció del film. A continuació varem veure “Stella cadente” de Lluís Miñarro que va excusar la seva assistència per ser-hi al Festival de Cannes.

Després del dinar varem realitzar la trobada de programadors de cineclubs. A continuació algunes notes:

TROBADA DE PROGRAMADORS DE CINECLUBS A GRANOLLERS
24/05/2014


Programa:
Matí: Centre Cultural de Granollers

• 9,30h.- Recepció i acreditació
• 10,00h.- Projecció de dos films
1.- 10h.- El nou film de Ventura Durall (realitzador de “La doble vida de Andrés Rabadan” i “El perdó”) “Els anys salvatges” (75min). El film ha estat sel•leccionat a  l’ IDFA (International Documentary Festival of Amsterdam) a la Secció oficial i estrena mundial;  Festival de cine español de Málaga. Secció oficial;  Documentamadrid 14 i  Festival de Cinema d'Autor 2014.
http://www.cinemadautor.cat/movies/els-anys-salvatges/
http://nanouk.tv/ca/the-wild-years/
2.- 11,30h.- La primera peli de ficció de Lluis Miñarro, el conegut productor, Stella Cadente (111min),  va ser present al festival de Rotterdam, al Festival D’A i s’estrenarà el dia 30 de maig. Per tant la podrem veure en rigorosa preestrena. Estem negociant que el director pugui venir a presentar-la.
"Stella Cadente" deslumbra en el Festival de Rotterdam: https://www.filmin.es/blog/stella-cadente-deslumbra-en-el-festival-de-rotterdam
A “Fotogramas”: http://cine-invisible.blogs.fotogramas.es/2014/04/25/stella-cadente-estel-fugac-espana-2014/
+ info a la revista Caiman: https://www.caimanediciones.es/numero/27-78-mayo-2014/
• Dinar

• Tarda:
Reunió de programadors de cineclubs.

CINECLUBS I PERSONES ASSISTENTS

Cineclub Vuit i mig de Cassà de la Selva (Josep Ferrer); Cineclub Adler de Lloret de mar (Joan Moret); Cineclub Associació Cultural de Granollers (Jordina Medalla, Lluís Bauxell i Lambert Botey); Cineclub Barcelona Espai de Cinema (Emma Fernández); Cineclub Bigues i Riells (Joan Salvany); Cineclub Diòptria de Figueres (Xavier Cairó); Cineclub Igualada (Toni Cuadras i Joan Fitó); Cineclub La Garriga (Tariq Porter i Roser); Cineclub La Seu d’Urgell (Jesús Galindo); Cineclub Manresa (Enric Tierz i Francesc Navarro); Cineclub Vic (Quim Crusellas i Antoni Carmona); Cineclub Vilafranca (Pablo Sancho, Manel Balaguer i Patricia Esteban), Club Cinema Castellar de Castellar del Vallès (Àlex Portolés i Enrique Campos); Federació catalana de cineclubs (Francesca Prats, Olga Iglesias i Julio Lamaña).

Convidats pel Cineclub de l’Associació Cultural de Granollers, un grup de programadors de cineclubs es van donar cita a l’auditori del Centre Cultural de Granollers per realitzar dos visionats exclusius.

Amb la presència del realitzador Ventura Durall, que va presentar el seu últim film “Els anys salvatges”, també vam fer un debat posterior a la projecció del film. A continuació varem veure “Stella cadente” de Lluís Miñarro que va excusar la seva assistència per estar al Festival de Cannes.

Després del dinar varem realitzar la trobada de programadors de cineclubs. A continuació algunes notes:

En primer lloc intervé Xavier Catafal, de la distribuïdora de cinema asiàtic Isaan Entertainment http://i5403.wix.com/isaan#!cina-asiatico/cwzt . Ens explica que aviat ens farà arribar per mail el seu catàleg que nosaltres us enviarem. En Xavier comenta que és cinema asiàtic de qualitat i que podríem negociar un preu en base a les possibles contractacions. Els films estan subtitulats al català. La Jordina Medalla demana que es tingui en compte el cinema d’animació per a públic familiar.

Seguint l’ordre del dia es comença per valorar les propostes de programació que arriben des de la FCC. L’Olga Iglesias demana obrir un torn de paraules per saber-ne què en pensen els cineclubs.

En Toni Cuadras, tot comentant la iniciativa “Per estrenar” (projecció de films que no han estat estrenats a sales comercials), diu que per a cineclubs que tenen unes 15 programacions anuals, es fa difícil encabir aquestes propostes més arriscades. En quant al projecte de difusió alternativa CINESUD, creu que és idoni per muntar activitats de col•laboració amb altres entitats de la població (com dia del medi ambient, dia de la dona,...). En quant a la jornada d’avui creu que es podrien proposar títols “Verdi, Renoir”. En Julio Lamaña comenta que hauria de ser una aposta per part dels cineclubs la promoció del cinema català i que aquests visionats poden ser bons per posar en contacte autors i cineclubs. També es comenta que és potser més difícil pels programadors veure cinema català que altres produccions amb una distribució més normal. En Tariq Porter diu que programar cinema català hauria de ser un fet diferencial en els cineclubs, una mena de “marca” del cineclubisme català.

Joan Moret comenta que es podria fer una prova amb un mini-cicle itinerant de cinema asiàtic ofert per Isaan Entertainment entre alguns cineclubs. L’Olga diu que sempre tindrem que esperar a que finalitzi el circuit comercial abans de poder-la projectar als cineclubs. S’enceta una discussió sobre la necessitat d’escurçar la finestra de projecció entre l’estrena i el passi en cineclubs i que aquest hauria de ser abans de la sortida de la pel•lícula en homevideo.

Comentem que “La pel•lícula dels cineclubs” ha tingut amb “La Plaga” un gran èxit amb un rècord en el nombre de programacions per part dels cineclubs catalans.

L’Enrique Campos comenta una proposta de la Mostra de cinema de dones que està fent a alguns cineclubs. Es tracta de 3 pelis sense cost pel cineclub. Es poden escollir les pel•lícules entre els diferents blocs que proposen. Vic, Manresa i Igualada han rebut la proposta. Àlex Portolés comenta que seria interessant saber si aquesta oferta arribarà a altres cineclubs. La FCC farà la consulta.

L’Olga Iglesias comenta referent a “la pel•lícula dels cineclubs” que els cineclubs poden proposar-nos les seves apostes però sempre pensant que siguin pel•lícules que tinguin un interès general, pensant en un públic ampli.

Es comenta que Filmin proposa visionats, però no queda clar que es pugui aprofitar per realitzar projeccions a sales.

A la darrera Assemblea es va proposar oferir als cineclubs els premis de Cannes, Berlin i Venècia. La FCC s’ha trobat amb el problema de que, per exemple, a “La vida de Adele” no han fet còpies en 35mm VOSE i ha dificultat poder contractar el film. Només hi havia còpia VOSE en DCP i s¡ha hagut d’esperar a la sortida del BR o optar per projectar la còpia en 35mm doblada. Aquest és un problema que estem tenint i que ens està dificultant el treball per accedir a alguns títols importants.

En quant al projecte “Per estrenar” es comenta que si es fa en un període de 15 dies es podria guanyar en quant a presència mediàtica. El projecte “Per estrenar” consisteix en projectar films que no han estat estrenats comercialment però que han guanyat premis en festivals significatius. S’intenta també que pugui venir un director internacional i les despeses, que són compartides per tothom, fa que sigui econòmic portar realitzadors internacionals. Actualment participen del projecte el Cineclub Vic, Cineclub Vilafranca, Cineclub Manresa, Cineclub La Seu d’Urgell i la Filmoteca de Catalunya.

En Quim Crusellas proposa un intent per distribuir algun premi Quijote. Aquest premi és atorgat per jurats cineclubistes a diversos festivals. Els cineclubs catalans han participat a aquests jurats en diverses ocasions. Julio Lamaña proposa intentar-ho almenys amb el proper premi al Festival de Locarno.

L’Enrique comenta la importància d’aquestes reunions, ja que ajuden a fer pinya. El Quim diu que els mateixos cineclubs podrien col•laborar més entre ells. Proposa, per exemple, que un cineclub dediqui una sessió a un altre. Que la sessió sigui (per exemple) la del cineclub Manresa al cineclub Vic.

En Julio proposa parlar del tema dels curtmetratges i de la possibilitat de promocionar el curt programant-lo abans de cada sessió. L’Olga comenta que el col•lectiu Hamaca disposa de més de 900 curts i que ja ha fet una proposta per tal que un primer pack de curts estigui disponible gratuïtament pels cineclubs. Es podria accedir a altres curts provinents d’altres fons. En Xavier Cairó comenta que és un tema que ells volen tractar en el futur i ja tenen contactes amb el festival de Vidreres per tenir curtmetratges.
Seguint amb el tema dels curtmetratges es comenta la iniciativa que va començar l’any passat “El Dia+Curt”. Es celebra a tot el món el dia 23 de desembre (la nit més curta). L’any passat es va fer al cineclub Barcelona espai de cinema, Cineclub La Seu d’Urgell i Club Cinema Castellar. Es comenta que la sessió amb curts infantils va funcionar millor de públic que la dels adults. També es comenta que la data, molt propera al Nadal, no és la idònia. També es diu que els materials eren de molta qualitat i que estaria bé continuar donant suport a aquesta iniciativa.

En Tariq comenta que actualment és molt habitual que una part dels diners per a la producció de films sigui a través de plataformes de crowfounding. I que sovint a canvi d’una quantitat es pot pactar una projecció quan el film estigui acabat. Podria ser una forma d’aconseguir un petit circuit per algun projecte interessant.

Seguint l’ordre del dia passem a comentar el tema de l’accés a projectors DCI i a les pel•lícules en suport DCP. Es constata que només els cineclubs que programen en cinemes tenen accés a aquests projectors i format. Els preus dels projectors continuen sent prohibitius. En quant al preu de les còpies DCP l’Olga comenta que estan al mateix preu que els 35mm, al voltant dels 300€. L’Olga també diu que les distribuïdores tenen l’argument de que es paga pel producte i no pel format i que això pot portar a que els preus entre BR, DCP i 35mm es vagin acostant per igualar-se, especialment quan la pel•lícula no ha sortit a la venda pel homevideo.

En Àlex Portolés veu una oportunitat amb el BR per avançar-se a la sortida a la venda ja que el públic prefereix veure les pel•lícules abans de poder-la tenir  la botiga. Per tant creu que poder optar a la còpia en BR pot ajudar als cineclubs i tenir més públic. Les còpies en 35mm VOSE són molt poques i quan arriben als cineclubs el seu estat és moltes vegades deplorable. El fet que el BR és molt més econòmic que el 35mm està fent que cada vegada més els cineclubs optin per aquest format, com així comenta el Lambert del cineclub AC Granollers. L’Olga comenta a propòsit del BR que algunes distribuïdores, com Golem, no faciliten el BR des de l’estrena i que no sempre és fàcil disposar del BR. Es comenta en general que potser seria una bona idea escriure una carta a Golem des de la FCC per demanar. S’acorda fer-ho extensible a les altres distribuïdores.

En Quim Crusellas recorda la existència del catàleg de pelis clàssiques de “Clàssic films” www.classicfilms.es

L’Àlex Portolés comenta que podríem utilitzar la plataforma de Filmaffinity per crear un grup de cineclubistes i així compartir gustos per pel•lícules. Així es podria compartir gustos i comentaris per algunes pel•lícules, autors,... S’ha creat el grup “cineclubs catalans”.

En quant a la possibilitat de repetir aquesta jornada de programadors s’acorda de fer-la en principi dues vegades l’any, al maig i al novembre. La propera queda doncs emplaçada al novembre, encara sense data.
Finalitza la reunió de programadors de cineclubs a Granollers a les 17,50h

20 de juny 2013.- JORNADA.- L'EXHIBICIÓ CINEMATOGRÀFICA EN UN MÓN DIGITAL

La veu dels cineclubs es farà sentir a la taula sobre exhibició alternativa. Seria molt important que els cineclubs que pogueu, assistiu per reforçar la nostra xarxa de cineclubs. És important ser present en aquests foros on tindrem la possibilitat de que la nostra activitat sigui coneguda per l’administració, altres exhibidors, distribuïdors alternatius…

Us convidem a asistir-hi. Rebreu una invitació des de l’organització.

Objectiu:

La jornada pretén plasmar l’actualitat de l'exhibició cinematogràfica i les audiències en un moment de canvi absolut davant l’apagada analògica als cinemes i l’existència de diverses finestres que obren el ventall de possibilitats i l’oferta en l’audiovisual.

Experts en anàlisi de mercats, representants del món de l’exhibició, distribuïdors, educadors i altres figures del món de l’exhibició alternativa ens parlaran de com veuen el present i el futur del cinema des del punt de vista de les audiències, de la formació cinematogràfica i del model de negoci.


Jornada adreçada a exhibidors de cinema, agents dinamitzadors de públics, organitzadors de festivals de c

inema, indústria audiovisual i ensenyament, entre altres.

08.45h - 09.00h.  REGISTRE D'INSCRIPCIONS
  
09.00h - 09.20h.

PRESENTACIÓ INSTITUCIONAL a càrrec de  Jordi Sellas, director general de la Direcció General de Creació i Empreses Culturals
  
09.20h - 10.20h.  ESTAT DE LA QÜESTIÓ: ELS HÀBITS DE CONSUM
  
   - Valoració de l'exhibició a Europa i resultats de CineEurope 2014, a càrrec de Phil Clapp, president d'UNIC

(Union Internationale des Cinémas).
   - Aproximació quantitativa a Espanya i Catalunya, a càrrec de David Rodríguez de Rentrak.
   - Audiències i canvi de model de negoci, a càrrec de Michael Gubbins, soci i analista de Sampomedia.
  
10.20h - 11.30h.  REPTES DE PRESENT DE L'EXHIBICIÓ COMERCIAL. COM CAPTAR NOUS ESPECTADORS
   Moderadora: Marta Ysern, directora de Desenvolupament de Negoci de Barcelona Media.
  
   Taula de debat
   Camilo Tarrazón, president del Gremi d'Empresaris de Cinema Catalunya.
   Pere Aumedes, vocal de Cat-Secies (Secies Catalunya).
   Eduardo Escudero, director de negoci d'A contracorriente Films.
  
11.30h - 12.00h.   PAUSA
  
12.00h - 13.00h.  EL FUTUR DE L'EXHIBICIÓ ALTERNATIVA. UNA ALTRA MANERA D'EXHIBIR I DISTRIBUIR
   Moderador: Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya.
  
   Taula de debat
   Julio Lamaña, gestor de coordinació de la Federació Catalana de Cineclubs.
   Carlos R. Ríos,  director del Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona- D'A.
   Roberto Cueto, coordinador de programació de la Cineteca al centre cultural Matadero de Madrid.
  

13.00h - 14.00h.  NOUS PÚBLICS. O COM L'EDUCACIÓ ÉS LA BASE DELS HÀBITS CULTURALS
   Moderador: Joan Ferrés, professor especialitzat en audiovisual i educació del Departament de Comunicació de la UPF.
  
   Taula de debat
   Representant del Departament d'Ensenyament (per confirmar).
   Alain Bergala, autor de L'hypothèse cinéma. Assessor del Ministeri d'Educació francès (2000-2002)
   Marta Selva, directora de continguts de Drac Màgic.
  
14.00h - 14.30h.  CONCLUSIONS a càrrec de Jordi Sellas.

TOT EL PROGRAMA AQUI I LES INSCRIPCIONS

 



PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS
Programació del 6 al 15 de juny 2014
 

Sala d'Actes d' El Mirador de Castellar del Vallès. Club Cinema Castellar
HOLY MOTORS
DVD. VOSE
Data:  06/06/2014
Hora:  21 : 00

Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt. Cineclub CulturArse de Sagunt
PAN Y TULIPANES
DVD. VDE
Data:  08/06/2014 Hora:  19 : 30

Espai de Teatre i Cinema ETC de Vic.. Cineclub Vic
CUANDO EL VIENTO SOPLA
DVD. VOSE
Data:  10/06/2014 Hora:  22 : 00

Centre Cultural de Granollers. Cineclub Associació Cultural Granollers.
LAS MARGARITAS
BLU-RAY. VOSE
Data:  12/06/2014 Hora:  20 : 00

Cinema Teatre Imperial de Sabadell. Cineclub Sabadell.
CENTRO HISTÓRICO
DCP. VOE
Data:  12/06/2014 Hora:  20 : 00 i 22.00

Centre Cultural de Granollers. Cineclub Associació Cultural Granollers.
SOBRAN LAS PALABRAS
35mm. VOSE
Data:  13/06/2014 Hora:  19 : 00 i 22,00

Centre Parroquial de Santa Perpètua de Mogoda. Cineclub Cisco de Can Mosenya de Santa Perpètua de Mogoda
VIVIR ES FÁCIL CON LOS OJOS CERRADOS
DVD. VOE
Data:  13/06/2014 Hora:  22 : 00

Centre Cultural de Granollers. Cineclub Associació Cultural Granollers.
SOBRAN LAS PALABRAS
35mm. VOSE
Data:  15/06/2014 Hora:  19 : 00

 



NOTÍCIES DELS CINECLUBS

CINECLUB DIÒPTRIA DE FIGUERES. CINEMA A LA FRESCA I CICLE "CINEMA I VI"


CICLE CINEMA A LA FRESCA

Pulp Fiction - 20è aniversari
Dijous 03 de juliol de 2014 a les 22.00h
Direcció: Quentin Tarantino
Guió: Quentin Tarantino
Cinema a la Fresca - Inauguració Palma d’Or de Cannes al 1994

Frankenweenie
Dijous 10 de juliol de 2014 a les 22.00h
Direcció: Tim Burton
Guió: Leonard Ripps,
Cinema a la Fresca 2014

Carmina o Revienta
Dijous 17 de juliol de 2014 a les 22.00h
Direcció: Paco León
Guió: Paco León
Cinema a la Fresca 2014

La Gata sobre el Tejado de Zinc
Dijous 24 de juliol de 2014 a les 22.00h
Direcció: Richard Brooks
Guió: Richard Brooks
Cinema a la Fresca 2014 -

CICLE CINEMA I VI

Deconstruint el Vi Català
Divendres 04 de juliol de 2014 a les 22.00h
Direcció: Raúl Delamo
Guió: Raúl Deamo
Cicle Cinema i Vi - Inauguració Presentat pel seu director


Entre Copas
Divendres 11 de juliol de 2014 a les 22.00h
Direcció: Alexander Payne
Guió: Rex Pickett, Alexander
Cicle Cinema i Vi


Isola, allà on es parla la llengua de Bacus
Divendres 18 de juliol de 2014 a les 22.00h
Cicle de Cinema i Vi

MÉS INFO AQUÍ

PROPOSTES DES DE LA FCC

La FCC, fruit dels seus acords amb distribuïdores, entitats i institucions posa a l'abast dels seus socis federats tota una sèris de films a costos veritablement molt competitius, o de vegades a cost 0. Aqui teniu el llistat de les ofertes actuals. Consulteu-nos si voleu programar algun d'aquests programes

LA PEL•LÍCULA DE CINECLUB
Pel·lícules d'estrena a preus incomparables

    OSLO, 31 DE AGOSTO DCP 7 BLUE-RAY / DVD
    HELI. DCP / BLU-RAY
    EL ÚLTIMO CONCIERTO: 35mm/DVD (tots VOSE)
    REBELDE: 35MM/DCP/BR/DVD (tots VOSE)
    NANA: DCP/BR/DVD (tots VOSE)
    LA PLAGA: DCP/ BR (VOE/C)
    HOLLYWOOD TALKIES i projecció de fragments de dobles versions comentats pels realitzadors.BR/DVD
    SÓLO ES EL PRINCIPIO:  33MM/ BR/DVD  (tots VOSE)
    TABÚ: DCP/BR/DVD (tots VOSE)

CATÀLEG DE CINEMA D’AUTOR
DCP/BR
http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/news/ca_ES/2013/10/31/0001/el-cataleg-de-cinema-d-autor-disponible-per-als-cineclubs-de-catalunya

CINEMA ITALIÀ CONTEMPORANI
http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/news/ca_ES/2014/05/15/0001/cinema-italia-del-segle-xxi-2014

SESSIONS DE FILMOTECA
DVD. Incorpora full de sala i especialista que presenta la sessió i está totalment subvencionat per Filmoteca de Catalunya. Teniu tot el catàleg al web de la federació
Lúltim programa incorporat és “Esmalt i betum”. http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/news/ca_ES/2013/10/03/0001/un-nou-programa-de-sessions-de-filmoteca-esmalt-i-betum-memoria-cinematografica-de-catalunya

VENTRE BLANC
DCP/DVD. El film de Jordi Lara, estrenat al Festival de Bausan a Korea, està a disposició dels cineclubs per un preu ben competitiu. El Jordi pot anar a presentar el seu film
http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/news/2013/04/19/0002

CINESUD
DVD. Projecte per difondre cinema alternatiu entre cineclubs de tot el món
http://plataformacinesud.wordpress.com
 


 

 



 


 

Amb la col·laboració del Departament de Cultura Membre de la Federació Internacional de cineclubs
Federació Catalana de Cineclubs
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat
www.federaciocatalanacineclubs.cat
Casanova 3-5-7, entresol 7a porta (esc. esquerra)
08011 - Barcelona
Telèfon: 932890562


 
Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org