Butlletí 379. 10 de maig 2013
 
BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

SUMARI                                                                          
www.federaciocatalanacineclubs.cat


NOTICIES DE LA FEDERACIÓ

- 10 DE MAIG. DIA INTERNACIONAL DEL PÚBLIC
- 1er RENCONTRE DES CINÉ-CLUBS DE LA MEDITERRANÉE. Du 23 au 26 de mai 2013 – Barcelone
- CICLE DE DOCUMENTAL DEL MEDITERRANI

PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS

NOTÍCIES DELS CINECLUBS


- ANIMACIONS DE LOTTE REINIGER MUSICADES EN DIRECTE PER JOSEP MARIA BALDOMÀ. 19 DE MAIG 2013
-
CINEBAIX. SANT FELIU DE LLOBREGAT
-
25 ANYS, 25 MOMENTS. CINECLUB VUIT I MIG DE CASSÀ DE LA SELVA

ALTRES NOTÍCIES


NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ


10 DE MAIG. DIA INTERNACIONAL DEL PÚBLIC

El dia 10 de maig és el dia internacional del públic. Els cineclubs de tot el món, organitzacions del públic, aprofiten aquest dia per recordar la data. El 10 de maig de 1849 a Nova York, hi va haver un gran aixecament popular que va deixar almenys 22 morts i un centenar de ferits (Burch parla d’aproximadament 35 morts i 150 ferits, i hi ha altres versions). Va ser la primera vegada que es va mobilitzar a la milícia de l'estat contra el poble.  Aquesta revolta marca un canvi en la història de l'espectacle i el públic.” Teniu més informació sobre el que es recorda en aquest link: http://www.federaciocatalanacineclubs.cat/news/2012/04/20/0001

Cineclubs de tot el món recorden avui la data com el moment en que el públic es va organitzar per defensar els seus drets. Aquests drets van quedar fixats quan al 1987 a la ciutat de Tabor, més de 70 federacions nacionals de cineclubs van signar la Carta dels drets del públic.

Aquests cineclubs s'han adherit a la campanya: Cineclub de l'Associació Cultural de Granollers; Cineclub Adler de Lloret de mar; Cineclub amics del cinema de la capital del cava de Sant Sadurní d'Anoia, Cineclub amics del cinema de la vall de Ribes, Cineclub Barcelona espai de cinema, Cineclub Imatges de Santa Coloma de Gramanet, Cineclub Vuit i mig de Cassà de la Selva.

Es dóna la formidable casualitat de que el 10 de maig és la data de naixement de Miquel Porter, persona clau en el desenvolupament del cineclubisme en els anys 60 i 70. Us recordem que la FCC i l’Associació d’amics de Miquel Porter organitzen el Premi Miquel Porter en alguns festivals organitzats per cineclubs. Voldríem fer-vos arribar la proposta, per ser discutida durant la nostra propera Assemblea General a Cassà de la Selva. Seria la de declarar aquest 10 de maig el “Día del cineclubisme català” en el que poguéssim fer activitats per recordar que la nostra activitat de formació de públics és imprescindible. Molt més en els temps que corren.

1er RENCONTRE DES CINÉ-CLUBS DE LA MEDITERRANÉE. Du 23 au 26 de mai 2013 – Barcelone

Centre Cívic La Sedeta

Le défi de la distribution de films du monde arabe

Les ciné-clubs dans le cadre de la Méditerranée ont une trajectoire historique entre 50 et 80 ans. Pendant ce temps, ils sont devenus une option pour la projection des films de qualité face aux propositions plus commerciales.

Pour diffuser les expériences des associations du public et travailler ensemble sur des projets futurs de promotion et distribution des films dans notre région, nous organisonscet événement international qui aura lieu entre le 23 et le 27 mai 2013 à la ville de Barcelone. Des tables rondes seront organisé a fin de trouver des projets communs entre les représentants des ciné-clubs de la Méditerranée. La réunion aura comme axe principal la distribution de films entre les pays riverains de la Méditerranée participants à la réunion.


OBJECTIFS

• Développer des initiatives pour l'organisation et la diffusion du cinéma arabe alternatif.
• Promouvoir la réflexion sur l'histoire et la validité des ciné-clubs et des organisations comme réseau pour une exhibition alternative.
• Intensifier la promotion des ciné-clubs de la Méditerranée avec une attention particulière pour les pays arabes méditerranéens.
• Diffuser des modèles de formation et plates-formes pour les promoteurs culturels.

PROPOSITION:

De 23 à 26 mai 2013 va être organisé la "1ère rencontre des ciné-clubs de la Méditerranée." Les pays participants sont: l'Algérie, l'Italie, le Maroc, la Palestine, la Tunisie et la Catalogne. Il y aura donc une forte présence des pays arabes méditerranéens.

Trois axes de travail sont les priorités:

1.- Le premier, basé sur des tables rondes pour présenter la situation du cinéma national et le rôle des ciné-clubs comme agents de diffusion du cinéma.

2.- Le second, l'organisation des réunions internes pour aboutir à des projets spécifiques pour l'échange, la diffusion et la distribution de films entre nos  pays.

3.-Troisièmement, les séances de travail seront accompagnées par des projections de films fournis par les pays présents au rencontre. Il offre aussi au public la possibilité d'accéder à des films difficiles à voire, à Barcelone. Les films seront présentés par les participants.

PROGRAMME DES ACTIVITÉS:

Jeudi 23.05.2013
Arrivée des participants

Vendredi 24/05/2013
Lieu: Centre Cívic La Sedeta

Matin :
Table ronde

10:00-11:30
Présentation de la Rencontre par les organisateurs : Sodepau et la Federació catalana de cineclubs. Après chaque participant aura le temps d'expliquer la réalité de son pays, en relation avec le cinéma national, les activités de son ciné-club ou association et les difficultés de la distribution des films.

11h30 -. Pause café

De 12,00 à 13,30. Suite

13h45 Déjeuner

16h a 18h
Continuation des travaux

Samedi 25/05/2013

matin:
10 à 11h30

"Les défis d'une distribution de films entre les pays méditerranéens».
Présentation de la Mostra de Cinema Àrab i del Mediterrani et de la plate-forme CINESUD comme des plates-formes pour la projection de films du monde arabe à Barcelone et en Catalogne et comme outils potentiels pour un réseau de distribution dans le vaisseau Méditerranéen.

Pause café -. 11:30

De 11h30 à 13h30

«La construction d'un réseau de diffusion du cinéma de la Méditerranée"
Cette séance de travail cherchera à contribuer et à organiser des actions communes afin de mettre en œuvre le projet de diffuser du cinéma du Méditerranéen. Proposition d’un comité de rédaction pour écrire la «Lettre de Barcelone"

Dimanche 26/05/2013

Matin
Sortie culturelle à Barcelone et rédaction des conclusions.

Après-midi
16.00 h -. Discussion des résultats et la signature de la «Charte de Barcelone"

Lundi 27.05.2013
Départ des participants


CICLE DE DOCUMENTAL DEL MEDITERRANI

Del 23 al 26 de maig 2013 – Barcelona
Projeccions a La Sedeta. C/Sicília 321. Entrada Gratuïta


En el marc de la 1a Trobada de cineclubs del mediterrani, la Federació catalana de cineclubs i Sodepau organitzem una mostra de documental amb films de les dues ribes. Les persones convidades a la trobada presentaran els films i dinamitzaran el debat després de la projecció. En el cas dels films catalans tindrem a les realitzadores.

Dijous 23/05/2013
20,30h


Projecció de “Bougafer 33”, Ahmed Baidou, 52 min, Marroc 2010, VOSC

Bougafer 33 és un recorregut en el temps i l’espai que explica la batalla que tingué lloc el 1933 al peu de la muntanya bougafer durant la guerra del Marroc contra la conquista colonial franco-espanyola.

Cinefòrum a carrec d’Aziz Arbai del cineclub Don Quijote de Tanger


Divendres 24/05/2013
19,00h


Projecció de “Algérie tours-detours”, Oriane Brun-Moschetti i Leïla Morouche, 113 min, Algèria, 2007, VOSC

Marxem a Algèria en companyia de René Vautier, cineasta militant, considerat el pare del cinema algerià. Testimoni de la guerra, del naixement de l’edat d’or del cinema d’aquest país, la qual cosa ens permet endinsar-nos en la història per comprendre millor la situació actual del cinema al país.

Cinefòrum a càrrec Rachid Aït Hamouda i Sonia Ahnou Meriem de l’Associació
“Cinéma et memoire” d’Algèria.


Dissabte 25/05/2013
17,30h


Projecció de “Investigación personal”, Ula Tabari, 90 min, Palestina, 2002, VOSE

La directora d’aquesta pel.líucla, Ula Tabari actriu i realitzadora de Natzaret, exposa en imatges la vivència íntima de la identitat palestina desde la seva condició de ciutadana israeliana.

Cinefòrum a càrrec de Samir Zoabi de l’associació “Palestinema” de Haifa (Palestina)

20,00h

Projecció de “We are here”, Abdal¬lah Yahya, 52 min, Tunísia, 2011, VOSC

Som aquí, és un documental que descriu la recerca d’uns joves que volen superar la seva fosca realitat per carregar-se d’energia positiva. Des d’un dels barris populars de Tunis, un grup de joves “rapers” vol fer-se sentir.

Cinefòrum a càrrec de Yasmine Haloui del cineclub “Hammamet” (Tunísia)


Diumenge 26/05/2013
18,00h


Projecció de “Shahada” Vàries realitzadores, 25 min, España 2011 VOSC.

Un grup de dones catalanes desvetlla el seu procés de conversió a l’Islam i les dificultats i necessitats que acompanyen aquesta decisió. Endinsant-se en aquest procés Shahada proposa una reflexió sobre les paradoxes íntimes i socials que comporten la conversió a l’islam per una dona occidental.

Cinefòrum amb la realitzadora, Daniela Pintao


19.00h
Projecció de “Els Pintors Catalans a Sardenya”, Marco Antonio Pani, 52 min, Catalunya-Itàlia, VOSC

Mai com durant l'any 1400 la influència cultural espanyola, i sobretot catalana, ha marcat tant en tota expressió de la vida a l'illa de Sardenya. Però va ser sobretot en la pintura on aquesta influència va ser determinant, perquè va donar pas a veritables escoles pictòriques locals, totes influïdes per l'art dels pintors arribats de Catalunya i València.

Cinefòrum amb Elisabetta Randaccio


20,30h

Projecció de “In memoriam” de Manuela Antonucci, 27 min. 2011. VO

Sinopsi: Els familiars de les víctimes del terratrèmol, un pare de dol per la pèrdua d’un fill, i milers d’usuaris escampats pel món que recorden als seus éssers estimats absents. Totes aquestes persones comparteixen un destí comú i són protagonistes d’una història que parla d’una memòria especial, que viatja i s’alimenta a “ritme de bit ”. Perquè en el món del 2.0, es pot recordar a qui ja no està amb un sol click.

Cinefòrum amb la realitzadora Manuela Antonucci






 



PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS
Programació del 23 de desembre al 12 de gener 2012 
 

Centre Parroquial de Santa Perpètua de Mogoda. Cineclub Cisco de Can Mosenya de Santa Perpètua de Mogoda
EL CAPITAL
DVD. VOSE.
Data: 10/05/2013 Hora: 22 : 00

Auditori Municipal Miquel Pont de Castellar del Vallès. Club Cinema Castellar del Vallès
DECLARACIÓN DE GUERRA
DVD. VOSE. CINEMA A L'AUDITORI.
Data: 12/05/2013 Hora: 18 : 00

Teatre Conservatori de Manresa. Cineclub Manresa
EL OTRO
35mm. VOSE.
Data: 12/05/2013 Hora: 19 : 30

Espai de Teatre i Cinema ETC de Vic. Cineclub Vic
LA PESADILLA DE DARWIN
35mm. VOSE.
Data: 14/05/2013 Hora: 22 : 00

Auditori Plana de l'Om de Manresa. Cineclub Manresa.
NOCHE Y NIEBLA/ LA PASAJERA
DVD. VOSE. FILMOTECA. CENTENARI DE JOAQUIM AMAT-PINIELLA. PRESENTACIÓ LLUÍS CALDERER.
Data: 15/05/2013 Hora: 19 : 30

Espai de cinema Sant Jaume. Premià de Dalt.
LE HAVRE
DVD. VDE.
Data: 15/05/2013 Hora: 21 : 30

CATCinemes de Figueres. Cineclub Diòptria de Figures
AMOUR
35mm. VOSE.
Data: 16/05/2013 Hora: 20 : 30

Cinema Teatre Imperial de Sabadell. Cineclub Sabadell
METRÒPOLIS
DVD. VOM. ESPECIAL: CINEMA SILENT.
Data: 16/05/2013 Hora: 21 : 00

Ateneu de Cerdanyola del Vallès. Cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès
BLUE VALENTINE
35mm. VOSE.
Data: 16/05/2013 Hora: 21 : 30

Cinemes Guiu de La Seu d'Urgell. Cineclub La Seu d'Urgell
TABÚ
BLU-RAY. VOSE.
Data: 16/05/2013 Hora: 22 : 00

Casino El Prado de Sitges. Cineclub Sitges.
TAKE SHELTER
35mm. VOSE.
Data: 16/05/2013 Hora: 22 : 00

Auditori Municipal Miquel Pont de Castellar del Vallès. Club Cinema Castellar del Vallès
LOS CRONOCRÍMENES
DVD. VOE.
Data: 17/05/2013 Hora: 18 : 30

Centre Cultural de Granollers. Cineclub Associació Cultural Granollers
BESTIAS DEL SUR SALVAJES
35mm. VOSE.
Data: 17/05/2013  Hora: 19 : 00 i 22,00

Sala del Foment de Molins de Rei. Cineclub Hall 2002 de Molins de Rei
BLUE VALENTINE
35mm. VOSE.
Data: 17/05/2013 Hora: 22 : 00

Sala Singuerlín de Santa Coloma de Gramenet. Cineclub Imatges de Santa Coloma de Gramenet.
AZUR i ASMAR
DVD. VDE. CICLE: INFANTIL-FAMILIAR/ANIMACIÓ
Data: 18/05/2013 Hora: 11 : 30

Espai de Teatre i Cinema ETC de Vic. Cineclub Vic
GASLAND
DVD. VOSE.
Data: 18/05/2013 Hora: 22 : 00

Centre Cultural de Granollers. Cineclub Associació Cultural Granollers
BESTIAS DEL SUR SALVAJES
35mm. VOSE.
Data: 19/05/2013 Hora: 19 : 00

Teatre Conservatori de Manresa. Cineclub Manresa
EL BAILE DE LOS VAMPIROS
35mm. VOSE.
Data: 19/05/2013 Hora: 19 : 30

Espai de Teatre i Cinema ETC de Vic. Cineclub Vic
SEARCHING FOR THE SUGAR MAN
BLU-RAY. VOSE.
Data: 21/05/2013 Hora: 22 : 00

Teatre Comunal d'Andorra La Vella. Cineclub Les Valls
IL VILAGGIO DI CARTONE
35mm. VOSE.
Data: 22/05/2013 Hora: 22 : 30

Teatre Comunal d'Andorra La Vella. Cineclub Les Valls
IL VILAGGIO DI CARTONE
35mm. VOSE.
Data: 22/05/2013 Hora: 22 : 30

Centre Cívic Casa Elizalde de Barcelona. Cineclub Barcelona Espai de Cinema (BEC) de Barcelona
HOLLYWOOD CONTRA FRANCO
DVD. VOSE. CICLE MIRADES. AMB LA PRESÈNCIA DEL DIRECTOR.
Data: 23/05/2013 Hora: 19 : 30

Cinema Teatre Imperial de Sabadell. Cineclub Sabadell
HOLY MOTORS
35mm. VOSE.
Data: 23/05/2013 Hora: 20 : 00 i 22,30h

CATCinemes de Figueres. Cineclub Diòptria de Figures
UNA VIDA MEJOR
35mm. VOSE.
Data: 23/05/2013 Hora: 20 : 30

Centre Cívic La Sedeta de Barcelona. SODEPAU i Federació catalana de cineclubs
BOUGAFER 33
DVD. VOSE. MOSTRA DE DOCUMENTAL DE LA MEDITERRÀNIA. CINEFÒRUM A CÀRREC D'AZIZ ARBAI DEL CINECLUB DON QUIJOTE DE TÀNGER
Data: 23/05/2013 Hora: 20 : 30

Ateneu de Cerdanyola del Vallès. Cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès
NO
35mm. VOE.
Data: 23/05/2013 Hora: 21 : 30

Teatre Principal de Valls. Cineclub Valls
EL BOSC
DVD. VOC.
Data: 23/05/2013 Hora: 21 : 30

Espai de Teatre i Cinema ETC de Vic. Cineclub Vic
SÓLO ES EL PRINCIPIO
35mm. VOSE.
Data: 23/05/2013 Hora: 22 : 00

Teatre de la Societat Cultural Sant Jaume de Premià de Dalt. Sant Jaume Espai de cinema de Premià de Dalt
UNA PISTOLA EN CADA MANO
DVD. VOE.
Data: 24/05/2013

Centre Cívic La Sedeta de Barcelona. SODEPAU i Federació catalana de cineclubs
ALGÉRIE TOURS-DETOURS
DVD. VOSE. MOSTRA DE DOCUMENTAL DE LA MEDITERRÀNIA. CINEFÒRUM A CÀRREC DE RACHID AÏT HAMOUDA i SONIA AHNOU MERIEM DE L'ASSOCIACIÓ "CINÉMA ET MEMOIRE" D'ARGÈRIA.
Data: 24/05/2013 Hora: 19 : 00

Centre Cultural de Granollers. Cineclub Associació Cultural Granollers
THE DEEP BLUE SEA
35mm. VOSE.
Data: 24/05/2013 Hora: 19 : 00 i 22,00

Sala Singuerlín de Santa Coloma de Gramenet. Cineclub Imatges de Santa Coloma de Gramenet.
EL CLUB DE LOS POETAS MUERTOS
DVD. VDE. CICLE: TOTS A UNA / DRAMA
Data: 24/05/2013 Hora: 20 : 00

Casal Jove Port de Sagunt. Cineclub CulturarSe de Sagunt
DONDE VIVEN LOS MONSTRUOS
DVD. VDE.
Data: 25/05/2013 Hora: 11 : 30

Centre Cívic La Sedeta de Barcelona. SODEPAU i Federació catalana de cineclubs
INVESTIGACIÓN PERSONAL
DVD. VOSE. MOSTRA DE DOCUMENTAL DE LA MEDITERRÀNIA. CINEFÒRUM A CÀRREC DE SAMIR ZOABI DE L'ASSOCIACIÓ "PALESTINEMA" DE HAIFA -PALESTINA-.
Data: 25/05/2013 Hora: 17 : 30

Centre Cívic La Sedeta de Barcelona. SODEPAU i Federació catalana de cineclubs
WE ARE HERE
DVD. VOSE. MOSTRA DE DOCUMENTAL DE LA MEDITERRÀNIA. CINEFÒRUM A CÀRREC DE  YASMINE HALOUI DEL CINECLUB "HAMMAMET" DE TUNÍSIA.
Data: 25/05/2013 Hora: 20 : 00

Casal d'Olesa. Cineclub Casal d'Olesa de Montserrat
ELEFANTE BLANCO
DVD. VOE.
Data: 26/05/2013 Hora: 17 : 00

Centre Cívic La Sedeta de Barcelona. SODEPAU i Federació catalana de cineclubs
SHAHADA
DVD. VOSE. MOSTRA DE DOCUMENTAL DE LA MEDITERRÀNIA. CINEFÒRUM AMB LA REALITZADORA DANIELA PINTAO.
Data: 26/05/2013 Hora: 18 : 00

Centre Cívic La Sedeta de Barcelona. SODEPAU i Federació catalana de cineclubs
ELS PINTORS CATALANS A SARDENYA
DVD. VOSE. MOSTRA DE DOCUMENTAL DE LA MEDITERRÀNIA. CINEFÒRUM AMB ELISABETTA RAMDACCIO DE LA FEDERACIÓ ITALIANA DE CINECLUBS.
Data: 26/05/2013 Hora: 19 : 00

Centre Cultural de Granollers. Cineclub Associació Cultural Granollers
THE DEEP BLUE SEA
35mm. VOSE.
Data: 26/05/2013 Hora: 19 : 00

Teatre Conservatori de Manresa. Cineclub Manresa
LA INVASIÓN DE LOS LADRONES DE CUERPOS
35mm. VOSE.
Data: 26/05/2013 Hora: 19 : 30

Centre Cívic La Sedeta de Barcelona. SODEPAU i Federació catalana de cineclubs
IN MEMORIAM
DVD. VOSE. MOSTRA DE DOCUMENTAL DE LA MEDITERRÀNIA. CINEFÒRUM AMB LA REALITZADORA MANUELA ANTONUCCI.
Data: 26/05/2013 Hora: 20 : 30
_____________________________________________________________________________

NOTÍCIES DELS CINECLUBS

ANIMACIONS DE LOTTE REINIGER MUSICADES EN DIRECTE PER JOSEP MARIA BALDOMÀ. 19 DE MAIG 2013

El cineclub Barcelona Espai de Cinema va nèixer el 25 d'octubre de 2003. La primera sessió va ser el 31 d'octubre 2003 amb una projecció de curts "de por" per festejar la castanyada. Durant tot l'any recordaran aquest aniversari a les seves activitats. I el 19 de maig començaran les activitats de l'aniversari amb la projecció d'una sel·lecció de films d'animació de Lotte Reiniger musicats en directe per Josep Maria Baldomà.

Aquest acte està dins les activitats de la Mostra internacional d'animació de Barcelona














CINEBAIX DE SANT FELIU DE LLOBREGAT

CINEFÒRUM els infants soldat
el divendres 10 de maig de 2013, a les 22 h

Amb Alejandro Pozo, investigador sobre pau, conflictes armats i desarmament, i treballador humanitari de Metges sense Frontera

Estrena - versió original subtitulada en castellà

Nominada Oscar 2013
Millor pel·lícula de parla no anglesa

C/ Joan Batllori, 21 - Sant Feliu de Llobregat
RENFE línia C4, Sant Feliu.
Telèfon informació: 93 666 18 59
www.cinebaix.cat     cinebaix@cinebaix.com



25 ANYS, 25 MOMENTS. CINECLUB VUIT I MIG DE CASSÀ DE LA SELVA

En nom del Cineclub Vuitimig ens plau convidar-vos a venir al primer acte dels 25 anys, 25 moments del Cineclub Vuitimig, inaugurat el mes de maig de 1988. Tornarem a passar El maquinista de la General, de Buster Keaton, i tornarà a musicar-la al piano en Ferran Martínez. Us esperem a l´Auditori del Centre Cultural Sala Galà de Cassà a les 9 del vespre.


 

 



 


 

Amb la col·laboració del Departament de Cultura
 
Membre de la Federació Internacional de cineclubs
Federació Catalana de Cineclubs
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat
www.federaciocatalanacineclubs.cat
Casanova 3-5-7, entresol 7a porta (esc. esquerra)
08011 - Barcelona
Telèfon: 932890562


 
Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org