Butlletí 355. 27 de juliol 2012
 
BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

SUMARI                                                                          
www.federaciocatalanacineclubs.cat


NOTICIES DE LA FEDERACIÓ

- 7a JORNADA DEL CINECLUBISME CATALÀ. MATINAL DE FINANÇAMENT ALTERNATIU
- ARRIBA UN NOU CINECLUB AL GARRAF. CINECLUB SALA 1 DE VILANOVA I LA GELTRÚ
- GALWAY FILM FLEADH. ALBERTO LACASA ENS EXPLICA EL SEU PAS PEL FESTIVAL IRLANDÈS

PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS

NOTÍCIES DELS CINECLUBS


- CINECLUB AC GRANOLLERS. "CINEASTES DE GRANOLLERS" PRESENTA EL TEMA PEL SEU CONCURS DE CURTS
- CINEMA A LA FRESCA AL CINECLUB VUIT I MIG DE CASSÀ DE LA SELVA. AGOST 2012

ALTRES NOTÍCIES



NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ

7a JORNADA DEL CINECLUBISME CATALÀ. MATINAL DE FINANÇAMENT ALTERNATIU

El dia 29 de setembre, en la nostra Jornada anual de cineclubs, tractarem en la primera part del dia de l'assumpte del finançament, fent especial atenció a propostes alternatives. Us volem demanar que colaborem tots plegats per preparar aquesta matinal de  finançament . Es tracta d’apuntar algunes idees que ens serveixin de full de ruta per aquell dia. Ens queda clar a tots que ara és el moment de veure totes les possibilitats per estalviar i optimitzar les despeses.

Aquesta plataforma d’idees va encaminada amb un doble objectiu:

1.- Conèixer el que ja esteu fent per estalviar o per incrementar els ingressos a banda de les subvencions

2.- Treballar en projectes comuns que ens permetin, amb un treball en xarxa, optimitzar els nostres costos. Com per exemple “La pel·lícula dels cineclubs”

De moment a la llista ja tenim temes a tractar: Microdonacions (Teaming, Crowfounding), Projectes col·lectius....

Esperem les vostres idees i aportacions per treballar aquest document de base!!!


ARRIBA UN NOU CINECLUB AL GARRAF. CINECLUB SALA 1 DE VILANOVA I LA GELTRÚ

La data de començament de l'activitat cineclubista a Vilanova i la Geltrú serà el dijous 2 de Agost a la Plaça de les Neus. A les 22h es projectarà "The artist" i a partir de les 00.00h concert amb Copa Lotus i Biscuit. Hi haurà barra, menjar i crispetes! a partir de les 21h.

Benvinguts al planeta cineclub!



GALWAY FILM FLEADH. ALBERTO LACASA ENS EXPLICA EL SEU PAS PEL FESTIVAL IRLANDÈS

El membre del cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès, Alberto Lacasa, va assistir al Galway Film Fleadh (Irlanda). Ens explica la seva experiència com a jurat.

Aquests dies a Galway han tingut un tast especial. De normal, la ciutat te els típics colors potents dels carrers irlandesos i una curiosa barreja d'olors. Però al Juliol, a més, la ciutat bull en events culturals i això li fa despendre uns aromes especials. Es respirava cinema als carrers.
El premi al millor Don Quijote anava destinat al millor curtmetratge d'animació. Es presentaven prop de 30 curts, molts de molt imaginatius. Les temàtiques eren, des de la comèdia, fins a un cert surrealisme.
El jurat el constituíem 3 persones. A més de mi, com a representant de la Federació Catalana de Cineclubs, estaven el David, que venia del Regne Unit, i el Gary, el representant local. Amb els dos vam compartir intenses converses sobre cinema i altres temes.

Tot i la dificultat d'escollir, mentre dinàvem acompanyats de les mítiques pintes irlandeses, ens vam decidir per "Here to fall". L'animació era sorprenent, amb un impressionant sentit de l'estètica. El relat era molt emocional i potent i, ens va semblar que tenia un gran sentit del ritme.
També vam voler fer una menció especial per "Learning to fish", una divertida història d'unes gavines que acostumades a menjar les restes que deixem els humans, s'obliden del tast del peix. També era visualment molt interessant i l'argument tenia diverses lectures.
El festival no acabava aquí. Les animacions no van ser els únics curtmetratges. Entre els que vaig poder veure, m'agradaria destascar "Homemade", un drama amb sorpresa o "A different perspective", una animació amb un deliciòs joc de perspectives.
I, anant més enllà, vaig poder veure un parell de pel·lícules més. "King of travellers" és la història de dues famílies nòmades enfrontades. Els enfrontaments amb violència son gairebé sistemàtics. I cadascuna d'elles, te els seu representant per una mena de modalitat de boxe lliure.
La història, amb certs elements de "Romeo i Julieta", està força ben explicada. És un drama amb les dosis justes d'humor i no excessiva en l'ús de la violència, com en altres pel.lícules de l'estil de vegades passa. En alguns moments resulta un pèl previsible, però això no em fa oblidar l'interessant dibuix que fa dels personatges.
Però, si "King of travellers" em fa oferir gairebé una hora i mitja divertida, l'encert va ser veure "Good vibrations". De fet, va ser la guanyadora del festival al millor film irlandès. La història, basada en fets reals, explica d'un jove cansat de la violència que separa les persones a l'Ulster. Amb la intenció d'oferir un espai on aquesta violència no tingui lloc, obre una botiga de música.

Això li comporta certs problemes al protagonista. Abans de veure-la un no pot evitar pensar el risc que te fer un film amb to no diré de comèdia, però si positiu, en un entorn d'una violència brutal. L'equilibri no sempre és fàcil de trobar i, crec que "Good vibrations" troba el seu espai.
La solució visual és molt intel·ligent. La narració personal està feta amb les eines típiques de la ficció. En canvi, el "realisme" o la "contundència" l'aporta un llenguatge més propi del documental. Amb imatges reals, el que aporta força al contrast. I, com a fil conductor que garanteixi la continuïtat, una veu en off.
Per si la història no tenia prou força, l'equip tècnic va convidar al festival al protagonista real que va dur a terme aquella petita gran heroïcitat. I el personatge no ens va deixar indiferents. Amb un gran sentit de l'humor i amb la mateixa força que intueixo devia tenir 30 anys enrere, va dirigir-nos unes paraules.
Cal destacar també que el fleadh (festival en irlandès) tenia una convidada d'honor: Isabelle Hupper. Haig de reconèixer una debilitat especial per aquesta actriu francesa. D'entre tots els films que van projectar per recordar la seva trajectòria en destacaria "La pianista", una fantàstica obra mestre del gran Haneke (amb qui, per cert, han fet junts l'últim film del director). Potser perquè va néixer en plena Alemanya de la II Guerra Mundial, el mestre retrata com ningú la barbàrie de la violència sense motiu. I "La Pianista" és un dels seus exemples més subtils.
Hupper va sortir a recollir un premi honorífic a tota la seva carrera. Amb gairebé 60 anys i tan maca com sempre, va dirigir unes paraules d'agraïment amb l'elegància pròpia d'algú del seu nivell artístic i intel·lectual.

L'experiència a Galway ha estat genial. El tracte de l'equip va ser fantàstic. Des d'oferir-nos la possibilitat de donar un volt amb ells per a conèixer la ciutat, llocs per dinar, i interessants converses al voltant d'un cafè. La relació amb els companys de jurat, millor si hi cap. Donant-me l'oportunitat de conèixer realitats molt diferents a la meva.
Personalment, és la meva primera experiència fent de jurat en un festival. I crec que el millor que puc dir és que repetiré tard o d'hora si els organitzadors dels altres festivals, és clar, tenen a bé comptar amb mi.

Alberto Lacasa
Cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès



PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS
Programació del 28 de juliol al 28 d'agost 2012 

Jardins de Can Ginestà de Sant Just Desvern. Cineclub Utopia de Sant Just Desvern
LA INVENCIÓN DE HUGO
DVD. VOSE. CICLE A LA FRESCA
Data: 28/07/2012 Hora: 23 : 00

Passeig de la Garriga. Cineclub La Garriga
MIDNIGHT IN PARIS
DVD. VDC. CINEMA A LA FRESCA.
Data: 29/07/2012 Hora: 22 : 00

Plaça de La Coma. Cineclub vuit i mig de Cassà de la Selva
LOS VENGADORES
35mm. VOD
01/08/2012. 22,00h

Plaça de les Neus de Vilanova i la Geltrú. Cineclub Sala 1 de Vilanova i la Geltrú
THE ARTIST
BLU-RAY, VM.
Data: 02/08/2012 Hora: 22 : 00

Passeig de la Garriga. Cineclub La Garriga
VACACIONES DE FERRAGOSTO
DVD.VDE. CINEMA A LA FRESCA
Data: 03/08/2012 Hora: 22 : 00

Sa Caleta de Lloret de Mar. Cineclub Adler de Lloret de Mar
HERMANO
35mm. VOE. CICLE CINEMA LLATINOAMERICÀ
Data: 03/08/2012 Hora: 22 : 30

Cinema Catalunya de Ribes de Freser. Cineclub Amics del cinema de la Vall de Ribes
EVA
DVD. VOE.
Data: 07/08/2012 Hora: 22 : 15

Cinema Catalunya de Ribes de Freser. Cineclub Amics del cinema de la Vall de Ribes
THE TURIN HORSE
35mm. VOSE.
Data: 08/08/2012 Hora: 22 : 00

Plaça de La Coma. Cineclub vuit i mig de Cassà de la Selva
CON FALDAS Y A LO LOCO
35mm. VOD
08/08/2012. 22,00h

Cinema Catalunya de Ribes de Freser. Cineclub Amics del cinema de la Vall de Ribes
LE HAVRE
35mm. VOSE
Data: 21/08/2012 Hora: 22 : 00

Teatre Comunal d'Andorra La Vella. Cineclub Les Valls
JOHNNY ENGLISH RETURNS
35mm. VDC.
Data: 21/08/2012 Hora: 22 : 30

Cinema Catalunya de Ribes de Freser. Cineclub Amics del cinema de la Vall de Ribes
SOMEWHERE
DVD. VOSE
Data: 28/08/2012 Hora: 21 : 30
 



NOTÍCIES DELS CINECLUBS

 CINECLUB AC GRANOLLERS. "CINEASTES DE GRANOLLERS" PRESENTA EL TEMA PEL SEU CONCURS DE CURTS

Cineastes de Granollers, organitzat des del Cineclub de l'Associació Cultural de Granollers,  arriba a la seva edició número 14. Com sempre es proposa als  cineastes que facin un curt a partir d’un tema concret. En aquesta ocasió el tema escollit és “PANORÀMICA”. Un terme de llenguatge cinematogràfic que també pot ser utilitzat com a adjectiu, una temàtica prou oberta per a qualsevol tipus de realització cinematogràfica.

La única limitació que s’ha de tenir en compte és que el curt no pot superar els cinc minuts  de durada.

L’exhibició pública tindrà lloc en el mes de febrer de 2013

Aquesta mostra inclou el Premi Miquel Porter i Moix atorgat pels Amics de Miquel Porter Moix i la Federació Catalana de Cineclubs.

Per més informació podeu dirigir-vos a secretaria@acgranollers.com o boteycolomer@estiu.net



CINEMA A LA FRESCA AL CINECLUB VUIT I MIG DE CASSÀ DE LA SELVA. AGOST 2012

A les 22h al Pati de la Coma

1 d'agost.- LOS VENGADORES
8 d'agost.- CON FALDAS Y A LO LOCO

 


 

 



 


 

Amb la col·laboració del Departament de Cultura
 
Membre de la Federació Internacional de cineclubs
Federació Catalana de Cineclubs
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat
www.federaciocatalanacineclubs.cat
Casanova 3-5-7, entresol 7a porta (esc. esquerra)
08011 - Barcelona
Telèfon: 932890562


 
Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org