Butlletí 338. 10 de febrer 2012
 
BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

SUMARI                                                                          
www.federaciocatalanacineclubs.cat


NOTICIES DE LA FEDERACIÓ

- PREMI MIQUEL PORTER I MOIX A LA MACCA 2012
- VOLS FER DE JURAT CINECLUBISTA A LA MOSTRA "CINEASTES DE GRANOLLERS"?
- EN JUAN MANUEL GARCÍA FERRER ANIRÀ COM A JURAT FICC A FRIBOURG
L’AMANT DEL CERCLE POLAR ÀRTIC. INFORME DE QUIM CRUSELLAS DEL CINECLUB VIC DEL SEU PAS PEL FESTIVAL DE TRÖMSO (NORUEGA)


PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS

NOTÍCIES DELS CINECLUBS


-4T BRAM! MOSTRA DE CINEMA DE CASTELLAR DEL VALLÈS. AUDITORI MUNICIPAL MIQUEL PONT. CLUB CINEMA CASTELLAR. Castellar del Vallès


ALTRES NOTÍCIES


NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ

PREMI MIQUEL PORTER I MOIX A LA MACCA 2012

Per Xavier Cairó, del Cineclub Diòptria de Figueres.
 

Sota la presidència de l’Eduard Sala del Cineclub 8 ½, involucrat de fa temps amb altres mostres i festivals de curtmetratges i juntament amb el bon amic Joan Moret del Cineclub Adler de Lloret de Mar, el passat diumenge vam tenir el plaer, i també la responsabilitat, d’estrenar-nos en tasques de jurat cineclubista lliurant el Premi Amics de Miquel Porter i Moix de la MACCA 2012 de Cassà de la Selva.

Una mostra que, pel que vam poder veure amb els nostres propis ulls, gaudeix d’un amplíssim arrelament i acceptació majoritària. La platea del Puig d’Arques estava plena a vessar com feia temps que no veia una sala de cinema. Els gairebé 200 seients ocupats i una cinquantena de persones a peu dret entusiasmades per veure el resultats de les obres presentades a concurs... ni més mi menys que una vintena !!!
El fet d’haver d’analitzar una quantitat tan gran de treballs, tan concentrats i sense cap tipus de pausa, també recull en certa manera l’esperit de rapidesa i concisió que requerides a les bases del concurs. Sempre hi ha els tres o quatre que destaquen per sobre dels altres, però va caldre un segon visionat per prendre una decisió definitiva.

Volem destacar el gran encert de l’organització en triar l’objecte que calia que  aparegués, com a mínim en una ocasió,  al llarg del màxim dels dos minuts de curtmetratge dels que disposaven els participants. Es tractava d’una màscara blanca, com la que utilitzen els mims.

Va ser fascinant poder comprovar la diversitat i encert dels tractaments : alguns es van decantar cap al gènere (de terror, tipus “Scream” o com a eina per ocultar la identitat per un atracament), d’altres cap a un divertidíssim objecte “miraculós” i del desig, digne de formar part del catàleg  més extens d’una teletienda de matinada, i d'altres per fer-ne una utilització més reflexiva o filosòfica parlant de la simbologia de l'objecte, dotant-lo d’una  identitat física i real, o com a ocultació de defectes, pors, inquietuds... tot plegat interessantíssim.

Vam considerar que el premi havia d’anar més aviat cap a aquesta banda, la més reflexiva, i pròpia del cineclubisme. Un curt que generés debat més enllà de la projecció.
Creiem que el treball seleccionat, complia a la perfecció totes les premisses i l’esperit que es demana  als participants: filmat íntegrament en un lloc emblemàtic del municipi (en aquest cas, el mercat), una presència, no ja accessòria, sinó central i exclusiva de l’objecte per crear el discurs del curtmetratge, apart d’una segona utilització com a suport complementari a nivell plàstic que reforçava el missatge, senzill i directe.

Estèticament, ens va agradar el format de pantalla partida a l’estil de “La soledad” de Jaime Rosales i el pla fix sostingut simultani, des del primer fins al darrer segon de metratge, simple i efectiu. La màscara està col·locada al rostre d’un nen i tot un seguit de persones anònimes la van decorant alhora que apareixen al·lusions individuals a diferents valors de la societat, alguns més objectivament positius i d’altres més subjectius. La justificació i idoneïtat del títol és absoluta : “MERCAT DE VALORS”. El missatge final interrogant a l’espectador potser és l’aspecte més discutible del curt, però no fa malbé un treball original, agut i digne del premi.

Els membres cineclubistes presents a la jornada volem agrair especialment el tracte exquisit dispensat pel amics del Cineclub 8 ½ de Cassà de la Selva. Al que encara no coneixeu la Mostra, no podem deixar de recomanar-vos ferventment que us hi desplaceu en properes edicions per poder gaudir d’una jornades de cinema festives, enriquidores, originals i, sobretot plenes d’il·lusió.


si voleu veure els Correcurts de la MACCA 2012, a www.vuitimig.cat  els trobareu.

VOLS FER DE JURAT CINECLUBISTA A LA MOSTRA "CINEASTES DE GRANOLLERS"?

Aquesta és una convocatòria per participar com a jurat cineclubista a la Mostra CINEASTES DE GRANOLLERS 2012 organitzada pel Cineclub de l’Associació Cultural de Granollers. Lliurareu el premi Miquel Porter del cineclubisme català.

Aquest és el programa del jurat:

Dissabte 17 de març a les 11,30h trobada a l’hotel Europa per visionar els curts. Després de dinar  fareu la deliberació.

A les 22,00 projecció dels films davant el públic i lliurament del premi.

Aquest premi està organitzat per l’Associació d’amics de Miquel Porter i per la FCC. Té una dotació de 300€

Esperem les vostres candidatures abans del proper 11 de març. Necessitem dues persones, la tercera serà un integrant del cineclub de l’AC Granollers


EN JUAN MANUEL GARCÍA FERRER ANIRÀ COM A JURAT FICC A FRIBOURG

En Juan Manuel García Ferrer, del cineclub de l'Associació d'Enginyers de Barcelona assistirà com a jurat internacional de la Federació internacional de cineclubs (FICC) al Festival International de Films de Fribourg (Suïsa). Allà amb altres dos cineclubistes atorgaran el premi Quijote de la FICC. Els cineclubs catalans poden participar en aquest premi gràcies a que la FCC és membre d'aquesta institució internacional. 


L’AMANT DEL CERCLE POLAR ÀRTIC. INFORME DE QUIM CRUSELLAS DEL CINECLUB VIC DEL SEU PAS PEL FESTIVAL DE TRÖMSO (NORUEGA)

Hi ha res més inspirador que un festival de cinema celebrat en una ciutat gèlida, on no surt el sol durant les vint-i-quatre hores del dia i les sales de cinema són còmodes, grans i amb unes característiques tècniques immillorables? Tromsø, ciutat noruega situada dins el cercle polar àrtic, celebra el seu Festival internacional de cinema a mitjans de gener amb  l’eslògan  “Frozen Land Moving Pictures”. Terra glaçada, imatges en moviment. Aquest lloc evocador de grans aventures als confins de la fi del món té una vitalitat extrema. La seva gent: organitzadors, públic, voluntaris, i fins i tot els polítics, es desviuen perquè el festival sigui un èxit. El certamen disposa de cinc cinemes, un d’ells és un multicine amb cinc sales, i fan diverses projeccions a l’aire lliure, en una pantalla de glaç. És un autèntic orgasme cinèfil veure que el públic omple les sales de gom a gom, fins i tot a les sessions de les nou del matí. El festival té una secció oficial competitiva, amb onze títols, i diverses seccions paral•leles i retrospectives. Aquest any, el trasbals que viu la societat actual i les situacions dramàtiques que provoca en diferents àmbits era el tema recorrent. El jurat del FICC (Federation internationale des cine-clubs) format per Hilde Lange, de la Tromsø Children’s Film Society, Noruega, Patric Schatzmann, del Kino Freier Film Aarau and Swiss Youth Film Days, Suïssa, i Quim Crusellas, Cineclub Vic, Catalunya, vam atorgar el Premi Don Quijote a Stopped on Track de l’alemany Andreas Dresen. És una proposta molt arriscada, que relata els últims dies de vida d’un pare de família afectat per un tumor cerebral maligne. Rodat en format digital, el film evita caure en la complaença sensiblera i s’atreveix tot sovint a afrontar les situacions més incòmodes amb un humor negre molt sa. El jurat va estar valorant també d’altres pel•lícules com Elena, del rus Andrej Zvjagintsev, que explica l’odissea diària d’una dona madura de classe baixa casada amb un ric dèspota, i 11 Flowers, del xinès Wang Xiaoshuai, retrat dels últims dies de la Revolució cultural a través dels ulls d’un nen. A la programació també hi havia seccions tan interessants com “Horizons”, amb propostes valentes i d’autor, “Films From the North”, integrada per obres de cineastes escandinaus, i la retrospectiva “Red Westerns”, on varem descobrir uns quants westerns de l’Europa de l’Est deliciosament delirants.

El Cineclub de Tromsø (Tromsø Film Society) va organitzar una festa que va començar amb la projecció de “Lady of the Black Moons”, film egipci prohibit durant anys per les seves altes dosis de sexe i violència. La seva sala de projecció és el Verdensteatret, construït a principis del segle XX. Anar a una projecció en aquest edifici esdevé un autèntic viatge a la romàntica època del cine mut. Una vegada més, incidir en l’excel•lent organització, la puntualitat de les sessions, tot l’embolcall promocional del certamen, l’afecte de tot l’equip, amb l’apassionada Martha Otte, directora del festival, al capdavant, i sobretot a les coordinadores del jurat, Eli Kristiansen i Jenny Sørensen.
Des de la nostra arribada a la terra àrtica vam buscar amb anhel les màgiques llums del nord. I finalment, la nit abans de marxar, vam poder veure l’esquerpa Aurora Boreal. Aquest efecte especial natural va creuar el cel de Tromsø diverses vegades, amb el seu verd intens, i els convidats al festival ens vam quedar una bona estona mirant el cel, embadalits, amb una estranya sensació de melancolia. La nit del caçador.

Quim Crusellas
CINECLUB VIC



PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS
Programació del 10 al 26 de febrer 2012 
 

Centre Cultural de Granollers. Cineclub AC Granollers
GIANNI Y SUS MUJERES
35mm VOSE
Data: 10/02/2012 Hora: 19 : 00 i 22,00


Auditori Municipal Miquel Pont. Club Cinema Castellar. Castellar del Vallès
UN CUENTO CHINO
DVD VOE  
Data: 10/02/2012 Hora: 21 : 00


ETC, espai de teatre i cinema. Cineclub Vic
PORCO ROSSO
DVD VDC
Data: 12/02/2012 Hora: 17 : 00


Centre Cultural de Granollers. Cineclub AC Granollers
GIANNI Y SUS MUJERES
35mm VOSE 
Data: 12/02/2012 Hora: 19 : 00


Teatre Principal. Cineclub Olot
BEGINNERS
35mm VOSE 
Data: 14/02/2012 Hora: 22 : 00


ETC, espai de teatre i cinema. Cineclub Vic
LAS VACACIONES DE MONSIEUR HULOT
35mm VOSE 
Data: 14/02/2012 Hora: 22 : 00


Teatre Comunal. Cineclub Les Valls d'Andorra
UN CUENTO CHINO
35mm VOE 
Data: 15/02/2012 Hora: 22 : 30


Cinema Teatre Imperial. Cineclub Sabadell
ENTRE NOSOTROS
35mm VOSE
Data: 16/02/2012 hora: 20 : 15


Cinema Les bruixes. Cineclub Altafulla Link
EILA
35mm VOSE
CICLE CINEMA FINÈS INÈDIT 
Data: 16/02/2012 Hora: 21 : 00


Ateneu de Cerdanyola. Cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès
MELANCHOLIA
35mm VOSE
Data: 16/02/2012 Hora: 21 : 30


CAT Cinemes. Cineclub Diòptria de Figueres
POTICHE
35mm VOSE
Data: 16/02/2012 Hora: 22 : 30


Centre Cultural de Granollers. Cineclub AC Granollers
EL NIÑO DE LA BICICLETA
35mm VOSE 
Data: 17/02/2012 Hora: 19 : 00 i 22,00h


Sala d'actes el Mirador. Club Cinema Castellar
HACIA RUTAS SALVAJES
DVD VOSE
Data: 17/02/2012 Hora: 21 : 00


Teatre de la societat cultural Sant Jaume. Cineclub Sant Jaume
EL DISCURSO DEL REY
DVD VDE 
Data: 17/02/2012 Hora: 21 : 30


Teatre Principal. Cineclub Olot
ANOTHER YEAR
35mm. VOSE
Data: 17/02/2012 Hora: 22 : 00


Sala Utopia del Casal de Joves. Cineclub Utopia
EN UN MUNDO MEJOR
DVD VOSE 
Data: 17/02/2012 Hora: 22 : 30


Centre Cultural de Granollers. Cineclub AC Granollers
EL NIÑO DE LA BICICLETA
35mm VOSE 
Data: 19/02/2012 Hora: 19 : 00


Teatre Conservatori. Cineclub Manresa
OTRA TIERRA
35mm. VOSE 
Data: 19/02/2012 Hora: 21 : 00


Teatre Principal. Cineclub Olot
OTRA TIERRA
35mm VOSE
Data: 21/02/2012 Hora: 22 : 00


Cineclub del cercle Artístic. Sala dels Atlants
CURTMETRATGES EMAV
El Cineclub del Cercle estrena sessió aquest 2012 amb una mostra de curtmetratges d’estudiants de l’Escola de Mitjans Audiovisuals, EMAV. Comptarem amb la presència dde Luis Ondarra Ex alumne de Emav,  ex realitzador de TVE i escriptor qui serà a càrrec del col•loqui.
Es projectaran treballs produïts entre 1999 i 2011 de gèneres diversos com l’animació, la ficció i el documental. Projeccions
Data: 22/02/2012 Hora: 19 : 30


Club Cinema Castellar
LA PRIMA COSA BELLA
DVD. VOSE. MOSTRA BRAM
Data: 22/02/2012 Hora: 20 : 30


Cinema Teatre Imperial. Cineclub Sabadell
BREVE ENCUENTRO
35mm VOSE 
Data: 23/02/2012 Hora: 20 : 15


Casal Sala 2. Cineclub Vilafranca
LE PÈRE DE MES ENFANTS
DVD VOSE 
Data: 23/02/2012 Hora: 20 : 15


Auditori Municipal Miquel Pont. Club Cinema Castellar. Castellar del Vallès
LA PUERTA DE NO RETORNO
BR. VOE. MOSTRA BRAM 
Data: 23/02/2012 Hora: 20 : 30


Ateneu de Cerdanyola. Cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès
NADER Y SIMIN, UNA GENERACIÓN
35mm VOSE 
Data: 23/02/2012 Hora: 21 : 30


Cinemes Guiu. Cineclub la Seu d'Urgell
DEAD MAN
35mm VOSE
Data: 23/02/2012 Hora: 22 : 15


Cinema Teatre Imperial. Cineclub Sabadell
BREVE ENCUENTRO
35mm VOSE
Data: 23/02/2012 Hora: 22 : 30


Auditori Municipal Miquel Pont. Club Cinema Castellar. Castellar del Vallès
ANOTHER YEAR
35mm. VOSE. MOSTRA BRAM 
Data: 24/02/2012 Hora: 19 : 00


Centre Cultural de Granollers. Cineclub AC Granollers
NUNCA ME ABANDONES
35mm VOSE
Data: 24/02/2012 Hora: 19 : 00 i 22,00


Casal Jove Port de Sagunt. Cineclub Culturarse de Sagunt
LA TINTA NEGRA
DVD VOSE 
Data: 24/02/2012 Hora: 19 : 30


Teatre Clavé. Cineclub de l'Associació d'espectadors del Teatre Clavé
LA CHISPA DE LA VIDA
35mm VOE
Data: 24/02/2012 Hora: 21 : 00


Auditori Municipal Miquel Pont. Club Cinema Castellar. Castellar del Vallès
NADER Y SIMIN, UNA GENERACIÓN
35mm. VOSE 
Data: 24/02/2012 Hora: 22 : 00


Teatre Bartrina. Cineclub centre de lectura de Reus
LOLA
35mm VOSE
Data: 24/02/2012 Hora: 22 : 00


Casal Sala 2. Cineclub Vilafranca
LE PÈRE DE MES ENFANTS
DVD VOSE 
Data: 24/02/2012 Hora: 22 : 15


Teatre Clavé. Cineclub de l'Associació d'espectadors del Teatre Clavé
EL REY LEÓN
35mm. VDE 
Data: 25/02/2012 


Casal Jove Port de Sagunt. Cineclub Culturarse de Sagunt
RANGO
DVD. VDE
Data: 25/02/2012 Hora: 11 : 30


Auditori Municipal Miquel Pont. Club Cinema Castellar. Castellar del Vallès
EL NIÑO DE LA BICICLETA
35mm. VOSE. MOSTRA BRAM 
Data: 25/02/2012 Hora: 19 : 00


Auditori Municipal Miquel Pont. Club Cinema Castellar. Castellar del Vallès
UN DIOS SALVAJE
35mm VOSE. MOSTRA BRAM
Data: 25/02/2012 Hora: 22 : 00


Auditori Municipal Miquel Pont. Club Cinema Castellar. Castellar del Vallès
CRIADAS Y SEÑORAS
35mm VOSE 
Data: 26/02/2012 Hora: 17 : 00


ETC, espai de teatre i cinema. Cineclub Vic
KÉRITY, LA CAJA DE LOS CUENTOS
BR. VDC
Data: 26/02/2012 Hora: 17 : 00


Centre Cultural de Granollers. Cineclub AC Granollers
NUNCA ME ABANDONES
35mm VOSE Projeccions
Data: 26/02/2012 Hora: 19 : 00


Auditori Municipal Miquel Pont. Club Cinema Castellar. Castellar del Vallès
LA VOZ DORMIDA
35mm. VOE. MOSTRA BRAM
Data: 26/02/2012 Hora: 20 : 30


Teatre Conservatori. Cineclub Manresa
MELANCHOLIA
35mm. VOSE
Data: 26/02/2012 Hora: 21 : 00

 



NOTÍCIES DELS CINECLUBS


4T BRAM! MOSTRA DE CINEMA DE CASTELLAR DEL VALLÈS. AUDITORI MUNICIPAL MIQUEL PONT. CLUB CINEMA CASTELLAR. Castellar del Vallès

PROGRAMA

Dimecres, 22 de febrer -  20.30 h
Sessió especial L’Aula d’Extensió Universitària – Club Cinema Castellar
La prima cosa bella (Itàlia, 2010)

Dijous, 23 de febrer – 20.30 h
Inauguració
La puerta de no retorno (2011, Espanya)

Divendres, 24 de febrer – 19.00 h
Another year (Regne Unit, 2010)
Director: Mike Leigh

Divendres, 24 de febrer – 22.00 h
Nader y Simin, una separación (Iran, 2011)
Director: Asghar Farhadi

Dissabte, 25 de febrer – 19.00 h
El niño de la bicicleta (Bèlgica, 2011)
Director: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Dissabte, 25 de febrer – 22.00 h
Un dios salvaje (França, 2011)
Director: Roman Polanski

Diumenge, 26 de febrer – 17.00 h
Criadas y señoras (EUA, 2011)
Director: Tate Taylor

Diumenge, 26 de febrer – 20.30 h
La voz dormida (Espanya, 2011)
Director: Benito Zambrano

 

 


 

 



 


 

Amb la col·laboració del Departament de Cultura i Mitjans de
Comunicació de la Generalitat de Catalunya

 
Membre de la Federació Internacional de cineclubs
Federació Catalana de Cineclubs
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat
www.federaciocatalanacineclubs.cat
Casanova 3-5-7, entresol 7a porta (esc. esquerra)
08011 - Barcelona
Telèfon: 932890562


 
Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org