Butlletí 334. 23 de desembre 2011
 
BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

SUMARI                                                                          
www.federaciocatalanacineclubs.cat


NOTICIES DE LA FEDERACIÓ

PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS

NOTÍCIES DELS CINECLUBS


PROGRAMACIÓ DE NADAL DEL CINECLUB VILAFRANCA
XAVIER GARCÍA DEL KINO CINEMA CONTEMPORANI DE TARRAGONA ENS EXPLICA EL SEU PAS PEL BLACK NIGHT TALLINN INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2011 (ESTÒNIA)

ALTRES NOTÍCIES


NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ

 

 



PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS
Programació del 23 de desembre al 12 de gener 2012 
 

Cineclub culturArse. Casal Jove Port de Sagunt
POLAR EXPRESS
DVD. VDE
Data: 27/12/2011 Hora: 11 : 30

Cineclub Diòptria de Figueres. Sala LA CATE
DORAEMON I EL PETIT DINOSAURE
DVD. VDC.
Data: 27/12/2011 Hora: 18 : 00

Cineclub culturArse. Casal Jove Port de Sagunt
PAGAFANTAS
DVD. VOE
Data: 27/12/2011 Hora: 22 : 30

Cineclub Diòptria de Figueres. Sala LA CATE
GRU, MI VILLANO FAVORITO
DVD. VDC
Data: 29/12/2011 Hora: 18 : 00

Cineclub Sabadell. Cinema Teatre Imperial
EL FANTASMA Y LA SRA. MUIR
35mm. VOSE
Data: 29/12/2011 Hora: 20 : 15

Cineclub Sabadell. Cinema Teatre Imperial
EL FANTASMA Y LA SRA. MUIR
35mm. VOSE
Data: 29/12/2011 Hora: 22 : 30

Cineclub Vilafranca. Casal Sala 2
EL GIGANTE DE HIERRO
DVD. VDE
Data: 01/01/2012

Cineclub culturArse. Casal Jove Port de Sagunt               
FET I AMAGAR 4
DVD.VO
Data: 03/01/2012 Hora: 11 : 30

Cineclub Diòptria de Figueres. Sala LA CATE
KUNG FU PANDA 2
DVD. VDE.
Data: 03/01/2012 Hora: 18 : 00

Cineclub culturArse. Casal Jove Port de Sagunt
NO CONTROLES
DVD. VOE
Data: 03/01/2012 Hora: 22 : 30

Cineclub Vilafranca. Casal Sala 2
EL GIGANTE DE HIERRO
DVD. VDE.
Data: 04/01/2012

Cineclub Sabadell. Cinema Teatre Imperial
LOS 400 GOLPES
35mm. VOSE
Data: 12/01/2012 Hora: 20 : 15

Cineclub Sabadell. Cinema Teatre Imperial
LOS 400 GOLPES
35mm. VOSE
Data: 12/01/2012 Hora: 22 : 30

 



NOTÍCIES DELS CINECLUBS


PROGRAMACIÓ DE NADAL DEL CINECLUB VILAFRANCA

Cine Club Vilafranca presenta una programació especial de Nadal amb 2 estrenes i una sessió especial de cinema infantil

Des d’aquest proper divendres 22 de desembre fins el proper 8 de gener de 2012, Cine Club Vilafranca ha preparat una programació especial de Nadal per celebrar que el projecte de cinema de qualitat engegat en col·laboració amb el Casal el passat mes de novembre s’està consolidant.

Aquest programació especial recull les estrenes de dues pel·lícules de qualitat que estan destacant a la cartellera: Habemus Papam (l’últim treball de Nanni Moretti) i Jane Eyre (una versió posada al dia del clàssic de Charlotte Brontë). També inclou tres sessions especials de cinema infantil per a grans i petits que vol reivindicar una joia de l’animació que val la pena redescobrir: El gigante de hierro. Una d’aquestes sessions infantils serà matinal, el diumenge 8 de gener a les 12 del migdia.

Cine Club Vilafranca i el Casal també volen anunciar que a partir del gener del 2012 faran programació de cinema de qualitat en cap de setmana cada quinze dies. Aquest és un pas més per consolidar a mig termini una programació regular de cinema de qualitat cada cap de setmana.


HABEMUS PAPAM
Nanni Moretti relata amb fina ironia una crisi al Vaticà

Dijous 22 de desembre, a les 20:15h.
Divendres 23 de desembre, a les 22h.
Dilluns 26 de desembre, a les 20h.
Divendres 30 de desembre, a les 22h.


JANE EYRE
El clàssic romàntic de Charlotte Brontë és més modern que mai

Divendres 6 de gener, a les 22h. Projecció en V.O. (en anglès) subtitulada
Diumenge 8 de gener, a les 18:00 i a les 20:30 h. Versió doblada al català


EL GIGANTE DE HIERRO
Una joia dels dibuixos animats per descobrir aquest Nadal

Dilluns 26 de desembre, a les 18h.
Dissabte 7 de gener, a les 18h.
SESSIÓ MATINAL: Diumenge 8 de gener, a les 12h.


XAVIER GARCÍA DEL KINO CINEMA CONTEMPORANI DE TARRAGONA ENS EXPLICA EL SEU PAS PEL BLACK NIGHT TALLINN INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2011 (ESTÒNIA)
La passió que arribà del fred: les nits negres s’il•luminen amb gran cinema.


Cada any, des de fa ja 15, quan el plujós mes de novembre està deixant pas al blanc desembre, s’està a un click de les pirotècnies lumíniques als carrers que ajuden al consum, i al Bàltic passa de fer fred a molt de fred, arriba un festival que obliga a aquella allunyada zona d’Europa a mantenir l’estufa, el ulls i el cor ben oberts: el Black Nigths Tallinn International Film Festival (PÖFF).

El fet d’haver assistit dos anys com a Jurat al PÖFF (com a FICC el 2010, i enguany com a jurat de la secció Tridens Baltic) em concedeix el privilegi d’una bona posició en perspectiva d'aquest festival que creix a un gran ritme. Posició que intentaré aprofitar per donar la millor definició possible. Si l'any anterior em vaig sorprendre positivament per una programació inabastable que supera els 250 títols (el Jurat FICC ha d’atendre els aproximadament 20 de la secció Oficial), que es reparteixen entre les diferents seccions i els sub-festivals englobats dins la marca PÖFF. Enguany el creixement es constatava en les mes de 70.000 entrades venudes a dos dies de concloure el festival; a més de l’admirable autonomia d'algun d'aquest sub-festivals, com ‘Animated Dreams’ que ha rebut una ajuda independitzada del programa Media i ha tingut mes convidats internacionals que el festival ‘mare’.

La programació, a més d’àmplia, és eclèctica i equilibrada. La secció Oficial, -de nom ‘orwellià’- “Euràsia”, no tan sols mostra films de països europeus i asiàtics “clàssics”, a més de, atorga un especial interès a Europa de l’Est i Àsia Central. Més enllà de la pròpia aposta territorial, la línia editorial del festival no es decanta por un llenguatge, tendència o deriva estilística concreta (com si ho fan marcadament Rotterdam o Locarno per posar algun exemple), més aviat per una visió àmplia de la creació cinematogràfica contemporània, el que permet obtenir una panoràmica de las diverses línies estètiques i narratives que ofereixen les produccions actuals. Això comporta que a la secció oficial tinguin cabuda títols com “127 hours” o “In a Better world” conjuntament amb “My Joy” o “Silent souls” (2010), o que “We have to talk about Kevin” convisqui amb “Los Pasos Dobles” (2011). La varietat de competicions i programacions paral•leles (Baltic, Indie American, Human Rigths, Forum, Panorama, Screen International Critic’s choice, DOC@POFF, etc.), permet fer un repàs del ‘best of’ que s’ha vist a grans esdeveniments com Cannes, Venezia o Toronto, a més de la presència d’algunes cinematografies (Azerbadjan, Kazajistan, Armènia, Ucraïna, Índia, etc.) que normalment se’ns escapen. I si tot plegat se’ns fa una mica feixuc, Vitamina Boost, dedicat a la comèdia internacional, s’enfunda el cos d’ampolla de ‘Vana Tallinn’, acomplint la seva funció de suggerent digestiu amb rialles i somriures còmplices.

En el cas de les crítiques hauria de valorar aquests dos anys i la seva evolució, car una dels meus greuges del 2010 va ser algun error a les projeccions que sembla haver-se subsanat aquest 2011. Tot i que encara conservo al meu cap (i serà difícil d’esborrar) el trauma de la pel•li russa polifònica. En comptes de projectar la versió internacional, van passar la versió russa, amb diàlegs en una llengua minoritària, doblada al rus por una sola veu –per a tots els actors-, conservant les veus originals a sota. A tot plegat s’ha d’afegir els subtítols en anglès. L’altre apunt que volia realitzar va lligada a la pròpia idiosincràsia del jurat, la presència d’un membre local al jurat. Mentre els membres internacionals s’incorporen com a un convidat més del festival, la proximitat del membre local fa que gaudeixi d’horaris propis, no estigui totalment concentrat als actes del festivals, i els altres dos membres s’hagin d’adaptar (per les xerrades, reunions, etc.) a la seva agenda. Enguany, la presència ‘local’ era del país veí, i es trobava més adaptada al festival. Però ja havia vist la meitat dels films, amb el que es presentava amb una gran càrrega de prejudicis.
Però més enllà d’aquests apunts, qualsevol carència queda compensat por un ambient envejable, una ciutat amb lluminositat pre-nadalenca que es volca amb el festival, una àmplia i variada selecció de films de qualitat, i una organització que abrigalla els convidats per a que es trobin d’allò més bé. Tot plegat, el posiciona com un dels festivals estrella entre aquells oferts als jurats FICC.

Xavier Garcia Puerto
KiNO cinema contemporani (Tarragona)

 


 

 



 


 

Amb la col·laboració del Departament de Cultura i Mitjans de
Comunicació de la Generalitat de Catalunya

 
Membre de la Federació Internacional de cineclubs
Federació Catalana de Cineclubs
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat
www.federaciocatalanacineclubs.cat
Casanova 3-5-7, entresol 7a porta (esc. esquerra)
08011 - Barcelona
Telèfon: 932890562


 
Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org