Butlletí 317. 17 de juny 2011
 
BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

SUMARI                                                                          
www.federaciocatalanacineclubs.cat


NOTICIES DE LA FEDERACIÓ


- FILMOTECA PER A LES ESCOLES

PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS

NOTÍCIES DELS CINECLUBS


- EL RETAULE DE SANT ERMENGOL. CINECLUB LA SEU D'URGELL
- CINEBAIX. SANT FELIU DE LLOBREGAT. CICLE "CINEMA I CRISI ECONÒMICA"
LES NITS ORIENTALS, DEL 14 AL 23/07/2011. VIC

ALTRES NOTÍCIES

 - FILMOTECA DE CATALUNYA



NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ

FILMOTECA PER A LES ESCOLES

La Filmoteca de Catalunya organitza sessions matinals de didàctica cinematogràfica per a les escoles amb la col·laboració de Drac Màgic, Modiband i A Bao a Qu/Cinema en curs. Enguany s'hi afegeixen la Federació Catalana de Cineclubs i el col·lectiu El Guionista.

Dates: Octubre 2011-Abril 2012

Preu: 3 euros per sessió i per alumne/a
Lloc: Sala de projeccions: seu Filmoteca de Catalunya (Av. de Sarrià, 33 - Barcelona)

Tota la informació aquí





PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS
Programació del 17 de juny al 10 de juliol de 2011 

Cineclub de l'Associació Cultural Granollers. Centre Cultural Municipal
BIENVENIDOS AL SUR
35mm. VOSE
Data: 17/06/2011 Hora: 19 : 00

Cineclub Sabadell. Cinema Teatre Imperial
EL VALLE DE GWANJI
DVD. VOSE
Data: 23/06/2011 Hora: 20 : 15 i 22,30h

Cineclub Culturarse de Sagunt. Casal de Joves
HIGH SCHOOL MUSICAL 3
DVD. VDE
Data: 25/06/2011 Hora: 11 : 30

Cineclub Sabadell. Cinema Teatre Imperial
VIAJE AL CENTRO DE LA TIERRA
DVD. VOSE
Data: 30/06/2011 Hora: 20 : 15 i 22,30h

Cineclub Valls. Pati de Sant Roc
PA NEGRE
DVD. VOC. CINEMA A LA PARRA 
Data: 04/07/2011 Hora: 22 : 00

Cineclub Valls. Pati de Sant Roc
LA RED SOCIAL
DVD. VDC. CINEMA A LA PARRA
Data: 05/07/2011 Hora: 22 : 00

Cineclub Valls. Pati de Sant Roc
MIS TARDES CON MARGUERITTE
DVD. VDC. CINEMA A LA PARRA 
Data: 06/07/2011 Hora: 22 : 00

Cineclub Vilafranca. Pati de Cal Figarot
INSIDE JOB
DVD. VOSE. 
Data: 07/07/2011 Hora: 22 : 00

Cineclub Valls. Pati de Sant Roc
TOY STORY 3
DVD. DVD. CINEMA A LA PARRA 
Data: 07/07/2011 Hora: 22 : 00

Cineclub Valls. Pati de Sant Roc
ENTRE LOBOS
DVD. VOE, 
Data: 08/07/2011 

Cineclub Utopia de Sant Just Desvern. Casal de Joves
SCOTT PILGRIM CONTRA EL MUNDO
DVD. VOSE 
Data: 09/07/2011 Hora: 23 : 00



NOTÍCIES DELS CINECLUBS


EL RETAULE DE SANT ERMENGOL. CINECLUB LA SEU D'URGELL


El Patronat del Retaule de Sant Ermengol presentarà dimarts 21 de juny en la inauguració de la Mostra de cinema de Muntanya dels Pirineus, Picurt, les imatges del Retaule de Sant Ermengol que José Val del Omar va enregistrar l’any 1963
El Patronat del Retaule de Sant Ermengol presentarà les imatges que José Val del Omar va enregistrar l’any 1963 del retaule de Sant Ermengol el proper dimarts 21 de juny a les 19h a la sala número 1 de cinemes Guiu de la Seu d’Urgell, dins de la mostra de cinema de muntanya dels Pirineus Picurt.

Aquesta filmació hauria d’haver estat integrada dins de Festivales de España. Es tracta d’un projecte nascut amb motiu dels preparatius per al Pavelló d’Espanya a la New York World’s Fair, que es va celebrar entre 1964 i 1965. Val del Omar va concebre una sèrie de deu documentals sobre manifestacions folklòriques. El Retaule és un dels deu Festivals. La sèrie va quedar inacabada i les imatges del retaule mai es van muntar. Recentment, Eugeni Bonet, comissari de l’exposició Desbordamiento de Val del Omar que es va fer al Museu Reina Sofia de Madrid i que el proper 13 de juliol s’inaugurarà al Palau de la Virreina de Barcelona, les va muntar amb les indicacions del Patronat del Retaule. Un valuós document d’una de les joies del patrimoni de la Seu.

José Val del Omar va néixer a Granada el 1904. De 1932 a 1936 va participar en l’ experiència de les Missions Pedagògiques de la República. Va rodar en aquells anys un ampli nombre de documentals, que algunes fonts xifren en més de quaranta, dels que, lamentablement, només se’n conserven uns pocs. Durant la Guerra Civil va col·laborar amb Josep Renau, artista de gran renom pels seus cartells i fotomuntatges activistes, i va contribuir al salvament dels fons més valuosos del Museu del Prado i la Biblioteca Nacional. Director i inventor, va experimentar tota la seva vida amb la imatge i el so. Va rebre un guardó a Cannes l’any 1961 pel curtmetratge Fuego en Castilla, el mateix any que Buñuel guanyava la Palma d’Or amb Viridiana. Des de finals dels 50, va treballar en el desenvolupament de nous formats i perfeccionaments tècnics per al cinema i la televisió, i per a usos educatius dels mitjans audiovisuals.
Val del Omar anhelava un cinema o una cinegrafia, tal com ell li anomenava, que materialitzés el seu somni tàctil, un cinema total. Per això va inventar un objectiu d’angle variable perquè la lent de la càmera imités la versatilitat fisiològica de l'ull humà, és a dir, va inventar el zoom abans que els alemanys el popularitzessin. Es va anticipar al súper 16, va investigar la diafonia (prèvia a l’estèreo), les pantalles grans i còncaves (antecedent de sistemes com el IMAX), la visió tàctil, els efectes especials i el desbordament panoràmic. Volia integrar en el cinema fins i tot olors i sabors i en aquest sentit és un pioner de la realitat virtual.
Ja en la seva última etapa, va reconciliar la seva mentalitat de poeta i artista amb la seva constant curiositat per la tècnica. La seva panòplia de mitjans es va ampliar amb el làser, el vídeo, les intuïcions cibernètiques i les seves tècniques PLAT (de Picto-Lumínica-Àudio-Tàctil).

Malgrat tot, va morir ignorat a Madrid el 4 d’agost de 1982 a conseqüència d’un accident d’automòbil.

Més informació
Pàgina web oficial de Val del Omar: http://www.valdelomar.com
Retaule de Sant Ermengol: http://www.retaulesantermengol.org/
http://www.facebook.com/retaule.desantermengol
Persona de concatcte Jesús Galindo. Telèfon 606134695.E-mail: premsa@retauledesantermengol.org


CINEBAIX. SANT FELIU DE LLOBREGAT. CICLE "CINEMA I CRISI ECONÒMICA"


CICLE "CINEMA I CRISI ECONÒMICA"
DIVENDRES 17 DE JUNY DE 2011
CICLE "CINEMA I CRISI ECONÒMICA"
CINEFÒRUM - DIVENDRES 17 DE JUNY A LES 22 HORES

Déu salvi Islàndia
Divendres 17 a les 22 hores
SESSIÓ ÚNICA
CINEFÒRUM - ALTERNATIVES A LA CRISI
amb RAMON PASCUAL, membre de Coop57, Serveis Financers Ètics i Solidaris
i ELENA IDOATE, economista i membre del seminari d'economia Taifa

L’exemple d’Islàndia:
L'exemple de la lluita dels habitants d’Islàndia per recuperar el dret a decidir que els havien segretat les entitats financeres i el sistema polític.

La banca ètica: un oxímoron?
Davant la indignació amb el sistema financer global que ens ha conduït a la ruïna, la banca ètica és una de les possibles alternatives?

DOCUMENTAL: Déu salvi Islàndia
un documental de Helgi Felixson
Fa uns quants anys Islàndia era un dels països més pròspers del món. Però en un tancar i obrir d’ulls, es convertí en la metàfora més crua de la crisi global i de la incontrolable fallida del capitalisme. Des de les manifestacions a Reykjavík, passant per la dimissió dels líders bancaris i governamentals, i les eleccions de maig del 2009, el documental mostra els fets més dramàtics succeïts a Islàndia entre el 2008 i el 2009. Narra la història de la crisi financera islandesa i posa de manifest la lluita diària dels seus habitants contra uns fets que no només han posat fi a l’economia d’un país, sinó també a la seva identitat.
Alemania, Islandia, Suecia - 2009
Durada: 90 min
VO subtitulada en català

Cicle"Cinema i crisi econòmica"
3 CINEFÒRUMS per esbrinar les causes de la indignació ciutadana i la demanda de democràcia real



LES NITS ORIENTALS, DEL 14 AL 23/07/2011. VIC

El Festival Nits de Cinema Oriental se celebrarà del 14 al 23 de juliol. El cinema asiàtic i la gastronomia i cultura d’Orient ompliran diferents racons de la ciutat en un dels festivals d’estiu més consolidats de la Catalunya central. Com cada any, el país inaugural inspira la imatge del certamen, i aquest 2011 l’escollit és Tailàndia, que obrirà les projeccions de les Nits amb la superproducció YAMADA (THE SAMURAI OF AYOTHAYA), una aventura èpica amb espectaculars escenes d’arts marcials.
La vuitena edició de les Nits comptarà amb una secció oficial competitiva amb 12 títols que optaran a un premi de votació popular: el “Gat de la Sort”. Una escultura del popular Maneki Neko nipó, o Zhaocai mao en la seva versió xinesa.
L’organització ha treballat perquè ni aquesta novetat, ni l’actual crisi econòmica, alterin els eixos principals del certamen: projecció de títols de qualitat del nou cinema asiàtic, revisió de títols de culte en còpies remasteritzades, promoció de la gastronomia oriental amb l’organització de sopars i activitats complementàries i implicació de les entitats i associacions de la ciutat.

La 8a edició del Festival Nits de Cinema Oriental està organitzada per l’Associació Nits de Cinema Oriental amb el suport de l’Ajuntament de Vic, i el patrocini de Moviola Produccions, Restaurant Mandarin, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal d’Osona, Impevic i la Institució Puig-Porret.




ALTRES NOTICIES

FILMOTECA DE CATALUNYA

La Filmoteca organitza una sessió especial en el marc del Gamelab 2011
El 30 de juny a les 19.30 Lara Croft: Tomb Raider i taula rodona sobre jocs d’ordinadors i narrativa fílmica amb la participació d'Esteve Riambau, Enric Álvarez i Àngel Sala


Del 29 de juny a l’1 de juliol, Barcelona acull Gamelab, la fira internacional de jocs i oci més important d’Europa. Des de fa anys, el creixement d’aquesta indústria, el 40% de la qual es concentra a Barcelona, ha generat una constant retroalimentació entre els sectors del videojoc i del cinema. El cinema ha resultat molt permeable a l’adaptació de jocs tan populars com Super Mario Bros i Mortal Combat, per citar-ne dos exemples, mentre que els videojocs s’han beneficiat d’una gran quantitat de recursos cinematogràfics. Ara, amb ocasió de la celebració de Gamelab a Barcelona, el dijous 30 projectem Lara Croft: Tomb Raider (Simon West, 2001), la pel·lícula que va marcar una fita en la relació entre ambdós sectors, esta protagonitzada per Angelina Jolie, Jon Voight i Daniel Craig i va ser rodat en nombrosos emplaçaments que inclouen des d’Angkor a Cambodja. Tot i que videojocs tan populars com Street Fighter o Super Mario Bros ja havien estat adaptats al cinema, Tomb Raider ―que comptava amb 100 milions de jugadors arreu del món i una línia pròpia de marxandatge que havia generat 500 milions de dòlars de vendes― fou la primera adaptació d'un videojoc que va esdevenir un fenomen de masses. El resultat fou una superproducció d'acció i aventures que bevia de molts grans èxits de Hollywood, però sobretot de les sagues d'Indiana Jones i de James Bond. El film, rodat en nombrosos emplaçaments exòtics, també impulsà la popularitat mundial dels temples d'Angkor, a Cambodja. La sessió es completarà amb una taula rodona que tindrà lloc el mateix dia 30 de juny a les 19.15 hores, a la sala de projeccions (Av. de Sarrià, 33 – Barcelona) amb la participació d’Àngel Sala, director del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges; Enric Àlvarez, director de Mercury Stream Entertainment, i Esteve Riambau, director de la Filmoteca. La pel·lícula es tornarà a projectar el diumenge 3 de juliol (22.00).


ACUDITS NOMÉS PER CINÈFILS



 


 

Amb la col·laboració del Departament de Cultura i Mitjans de
Comunicació de la Generalitat de Catalunya

 
Membre de la Federació Internacional de cineclubs
Federació Catalana de Cineclubs
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat
www.federaciocatalanacineclubs.cat
Casanova 3-5-7, entresol 7a porta (esc. esquerra)
08011 - Barcelona
Telèfon: 932890562


 
Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org