Butlletí 314. 20 de maig 2011
 
BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

SUMARI                                                                          
www.federaciocatalanacineclubs.cat


NOTICIES DE LA FEDERACIÓ


- INFORME DEL VI ENCUENTRO IBEROAMERICANO DE CINECLUBS. ATIBAIA (BRASIL). DEL 11 AL 15 DE MAIG 2011
- BASES & INSCRIPCIÓ xvi MOSTRA DE CURTMETRATGES DE VILAFRANCA


PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS

NOTÍCIES DELS CINECLUBS


- PROGRAMACIÓ DEL CINECLUB DE LA SEU D'URGELL

ALTRES NOTÍCIES


- FILMOTECA DE CATALUNYA


NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ


INFORME DEL VI ENCUENTRO IBEROAMERICANO DE CINECLUBS. ATIBAIA (BRASIL). DEL 11 AL 15 DE MAIG 2011


Els participants de la trobada van ser:

ARGENTINA: Cristina Marchese. Federación argentina de cineclubs i
Secretària del grup llatinoamericà de la Federació internacional de cineclubs (FICC)
BRASIL: Luiz Alberto Cassol. President del Conselho Nacional de
cineclubes
BRASIL: Antonio Claudino de Jesus. President de la Federació
Internacional de cineclubs (FICC)
BOLIVIA: Marcelo Cordero. Microcines
CATALUNYA-ESPANYA: Julio Lamaña. Federació
catalana de cineclubs i Secretari general de la FICC
COLÒMBIA: Marcela Aguilar. ANAFE. (Asociación Nacional de Festivales y
Muestras de cine)
XILE: Álvaro Valenzuela. Cineclub Universidad de Chile
EQUADOR: Laura Godoy. Cinemateca Nacional de Ecuador
MÈXIC: Gabriel Rodríguez. Director de la Conferència mundial de cineclubs.
Encarregat de l’àrea de comunicació de la FICC
PERÚ: Christian Velásquez. Grupo Chaski
PORTUGAL: Joao Paulo Macedo, Luiz Pereira i Vera Val, Federação Portuguesa de Cineclubes.
URUGUAI: Fernando Henríquez. FICCU. Federación de Instituciones de
Cultura Cinematográfica del Uruguay


Durant els 5 dies de la trobada varem poder conèixer les realitats de projectes molt propers als cineclubs com els que van presentar des de ANAFE Colòmbia o des del grup Chaski de Bolívia i Perú. La pauta de l’ordre del dia incorporava els següents punts:

Temas

- Resultados por países de los objetivos plasmados en las cartas de Atibaia
- Campaña Derechos del Público
- Resumen de convenios con entidades privadas y públicas y modelos de capacitación
- Proyectos de publicación y divulgación de la memoria cineclubista (investigaciones y manuales)
- Presentación de los Cuadernos de los cineclubes
- Eventos con el Premio Don Quixote (Muestras, Jurados)
- Conferencia Mundial del Cineclubismo (2009 y 2010)
- Muestra Iberoamericana Cinesud
- Mecanismos de sustentabilidad para Cinesud
- Ampliación del panorama Iberoamericano

Aquetes trobades tenen un objectiu doble: per una banda reforçar el moviment cineclubista als països participants i per altra reforçar la seva presencia en el si de la FICC. En aquest últim sentit, els acords resultants pretenen servir per ajudar a la FICC a generar polítiques pròpies que reforcin el moviment a nivell mundial.

Aquestes accions es converteixen així en els objectius del grup per al període 2011 - 2012 i pretenen obrir vies de cooperació amb altres grups de la FICC.

Per incorporar nous països al grup i consolidar una FICC cada vegada més forta es proposen diferents accions que resten com les conclusions de la trobada:

- Es farà una campanya d'afiliació i de crida als països que participen en les nostres reunions a què es federen a la FICC. En aquells en els quals encara no hi ha una federació s'instarà al fet que un cineclub prengui la responsabilitat d'iniciar el procés d'ingrés. En aquest procés d'incorporació a mig termini podem assenyalar als països següents: Bolívia, Equador, Colòmbia, Xile i Perú.

- Per reforçar els processos de rearticulació cineclubista es programarà un viatge en el segon semestre 2011 tant del president de la FICC, Claudino de Jesús, com de la secretària del grup llatinoamericà, Cristina Marchese als països del grup. Acompanyant aquesta visita es promourà la mostra iberoamericana de curts CINESUD i la presentació de la revista "Quaderns dels cineclubs".

- Proposem que dins de la campanya pels drets del públic es triï el dia 10 de maig com "El dia del públic" recordant la massacre del 10 de maig de 1849 en Nova York. Aquesta acció policial contra el públic va deixar (segons Noel Burch) 35 morts i 150 ferits en l'Astor Opera House de la ciutat de Nova York. Recordant aquesta data proposem una mostra de films iberoamericans especialment adreçada a les federacions adscrites a la FICC.

- El grup iberoamericà es compromet a organitzar una mostra de curts CINESUD amb subtítols en anglès per oferir als membres de la FICC. Així mateix i per garantir l'autosostenibilitat del projecte es proposarà una quota mínima per rebre aquesta mostra i poder itinerar pels cineclubs que així ho desitgin.

- Anem a iniciar una campanya de promoció del premi Quixot en els nostres països amb la voluntat d'incrementar el nombre de festivals que lliuren aquest premi. Per això anem a generar els documents necessaris per a la promoció i articulació d'aquesta campanya.



També fruit de les reunions es va realitzar una declaració oficial, més política i que hem anomenat LA DECLARACIÓ DE ATIBAIA. Es va llegir públicament en la clausura del Festival de Atibaia Internacional do Audiovisual:

Atibaia SP, 13 de mayo de 2011

Reunidos en la Estancia de Atibaia, en el marco del 6° Festival Atibaia Internacional do Audiovisual, agradeciendo la generosidad de la Prefectura de Atibaia , el Conselho Nacional de Cineclubes Brasileiros, Difusão Cultural de Atibaia y Secretaria do Audiovisual-Minc saludando la recuperación de la ciudad por los daños ambientales ocasionados en la región en enero pasado, nos manifestamos en este documento como parte de las conclusiones del VI Encuentro Iberoamericano de Cineclubes, en el que representantes de cineclubs, cinetecas, asociaciones civiles y entidades nacionales, damos a conocer esta

Declaración de Atibaia de los cineclubes iberoamericanos a través de la cual, nos proponemos:

1. Reivindicar la importancia de la Federación Internacional de Cine Clubes como agente de cambio social, defendiendo los intereses de los autores y los públicos por conocer las obras en sus versiones orginales.

2. Exigir en nuestros países el cumplimiento del Derecho al acceso a la cultura, a través de la implementación de mecanismos regulatorios y de incentivo al público dentro del sector cultural y audiovisual particularmente.

3. Hacer un llamado a los países del continente a que se asocien y afilien a la FICC, formalizando el Grupo Latinoamericano y aprovechando la apertura a nuevas entidades que faciliten políticas intercontinentales a través de nuevas formas de acción y asociación de la sociedad civil.

4. Continuar el desarrollo de la Campaña de los Derechos del Público mediante la organización de foros, encuentros, debates, mesas redondas y publicaciones impresas y electrónicas.

5. Proponer el 10 de mayo como Día del Público y conmemorar con eventos especiales alrededor de esta fecha, conmemorando el 10 de mayo de 1849 en el que una acción policial contra el público dejó muertos y heridos en el Astor Opera House de Nueva York.

6. Ratificar el papel de Mundokino, el observatorio del cineclubismo global y el catálogo Cinesud como herramientas de integración en procesos de articulación cineclubista nacional, así como en proyectos de educación, formación y construcción de públicos, consolidando su presencia internacional a través de muestras iberoamericanas anuales.

7. Implementar modelos de capacitación para promotores culturales y enriquecer con estudios y publicaciones los horizontes de la ciudadanía audiovisual, utilizando como vehículo de investigación y contribución los Cuadernos de los cineclubes, proponiendo el estudio de los orígenes del cineclubismo en nuestros países con motivo del centenario del cineclubismo en 2013.

8. Fortalecer los vínculos internacionales a través de giras oficiales de trabajo y eventos colectivos, que estimulen la organización de muestras y jurados del Premio Don Quixote.

I es signa per unanimitat

Aquestes reunions estan consolidant línies de treball sòlides en els nostres països i accions que estan permetent la rearticulació cineclubista en llocs on encara no existeixen federacions o associacions de segon nivell que permetin accions en xarxa.

És en aquest sentit que des de la Federació catalana de cineclubs pensem que la nostra participació forma part d’una línia internacional que ens situa en l’avançada de les accions cineclubistes globals i que poden ser útils a tots. Les imatges aquí

BASES & INSCRIPCIÓ xvi MOSTRA DE CURTMETRATGES DE VILAFRANCA

La Mostra de Curtmetratges de Vilafranca (MCV) és un esdeveniment anual de participació gratuïta que cada any vol mostrar la millor producció nacional en format curtmetratge de qualsevol temàtica i gènere (ficció, documental, animació, etc.). Les bases i la fitxa d'inscripció de la XVI edició ja es poden consultar i descarregar des d'aquí:

www.mcv.cat

La XVI edició de la MCV es farà del 10 al 13 de novembre de 2011. Aquest any la MCV se celebrarà dins del marc del Most - Penedès Festival de Cinema del Vi i el Cava, un nou certamen que inclou seccions genèriques com la MCV i d’altres especialitzades en l’audiovisual de la vinya, del vi i del cava.

Els curtmetratges seleccionats competiran en la Selecció Oficial, on tenen cabuda els curtmetratges de ficció, documentals o animació d'una durada inferior als 20 minuts (inclosos els crèdits) en format de projecció digital (tot i que el format de realització pot ser 35 mm o digital). Els directors o directores dels curts han de tenir la nacionalitat espanyola o bé la producció i realització s'han d'haver fet a Espanya. Cada autor podrà presentar tants curtmetratges com desitgi.

La Mostra ofereix els següents premis:

Premi del Jurat al millor curt: 1.000 euros
Premi del Públic al millor curt: 1.000 euros
Per formalitzar la inscripció a la MCV cal enviar una còpia de visionat del curtmetratge en DVD, un CD que contingui tot el material que se sol·licita (DNI del director, fotogrames i material gràfic) i adjuntar la fitxa d'inscripció emplenada.

El termini per presentar les fitxes d'inscripció i les còpies de visionat s'acaba el 31 d'agost de 2011.

Aquesta mostra forma part del grup de festivals i mostres organitzades per cineclubs

Per a més informació:
mcv@cineclubvila.cat
www.mcv.cat
600 716 688 (Josep Maria)



PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS
Programació del 20 de maig al 5 de juny de 2011
 

Cineclub Barcelona Espai de Cinema. Espai jove la Fontana (Barri de Gràcia)
CINEMA MUT MUSICAT EN DIRECTE. SEGUNDO DE CHOMÓN. ·Sessions de Filmoteca"
DVD. Mut 
Data: 21/05/2011 Hora: 21 : 30

Cineclub Associació cultural de Granollers. Centre Cultural Fundació La Caixa
PRIMOS
35mm. VOE 
Data: 22/05/2011 Hora: 19 : 00

Cineclub Vic. Cinema Nou
ESMORZAR AMB DIAMANTS
VOSE
Data: 24/05/2011 Hora: 22 : 00

Cineclub Reial Cercle Artístic
MISSING
DVD. VOSE 
Data: 25/05/2011

Cineclub Centre de lectura de Reus
MÁS ALLÁ DE LA DUDA
DVD. VOSE Cicle Fritz Lang 
Data: 25/05/2011 Hora: 19 : 30

Cineclub Manresa. Teatre Conservatori
VISUALS 2011
DVD
Data: 25/05/2011 Hora: 21 : 00

Cineclub Manresa. Espai Memòries
THE BATTLE OF OR GREAVE
DVD 
Data: 26/05/2011 Hora: 20 : 30

Cineclub Xiscnèfils. Ateneu de Cerdanyola
BIUTIFUL
35mm VOE
Data: 26/05/2011 Hora: 21 : 30

Cineclub Les Valls. Teatre Comunal
EL CÍRCULO
35mm. VOSE 
Data: 26/05/2011 Hora: 22 : 30

Cineclub Associació cultural de Granollers. Centre Cultural Fundació La Caixa
MÁS ALLÁ DE LA VIDA
35mm. VOSE 
Data: 27/05/2011 Hora: 19 : 00

Cineclub Associació cultural de Granollers. Centre Cultural Fundació La Caixa
MÁS ALLÁ DE LA VIDA
35mm. VOSE 
Data: 27/05/2011 Hora: 22 : 00

Cineclub Culturarse
¿QUIEN ENGAÑÓ A ROGER RABBIT?
DVD. VDE 
Data: 28/05/2011 Hora: 11 : 30

Cineclub Associació cultural de Granollers. Centre Cultural Fundació La Caixa
MÁS ALLÁ DE LA VIDA
35mm. VOSE 
Data: 29/05/2011 Hora: 19 : 00

Cineclub Vic. Cinema Nou
WHE YOU'RE STRANGE
VOSE 
Data: 31/05/2011 Hora: 22 : 00

Cineclub Ateneu Igualada. Ateneu Igualadí
POTTICHE
 35mm. VOSE
Data: 27/05/2011 Hora: 21 : 00

Cineclub Ateneu Adrianenc
LA LLAVE DE SARAH
DVD. VDC 
Data: 27/05/2011 Hora: 21 : 00

Cineclub Imatges. Biblioteca Singuerlin - Salvador Cabré
LA CLASE
DVD. VDE
Data: 27/05/2011 Hora: 22 : 00

Cineclub Culturarse de Sagunt
¿QUIEN ENGAÑÓ A ROGER RABBIT?
 DVD. VDE
Data: 28/05/2011 Hora: 11 : 30

Cineclub Casal d'Olesa de Montserrat
CAZADORES DE DRAGONES
DVD. VDC
Data: 29/05/2011 Hora: 17 : 00

Cineclub Les Valls. Teatre Comunal
TENGO ALGO QUE DECIROS
 35mm. VOSE
Data: 01/06/2011 Hora: 22 : 30

Cineclub La Seu d'Urgell. Cinemes Guiu
TRES DIES AMB LA FAMÍLIA
 35mm. VO
Data: 02/06/2011

Cineclub Associació d'Enginyers. Seu de l'entitat
CINEASTES DE GRANOLLERS
 DVD
Data: 02/06/2011 Hora: 18 : 30

Cineclub Sabadell. Cinema Teatre Principal
HERENCIA DEL VIENTO
 DVD. VOSE
Data: 02/06/2011 Hora: 20 : 00

Cineclub Barcelona Espai de Cinema. La Casa Elizalde
LET'S GET LOST
DVD. VOSE 
Data: 02/06/2011 Hora: 20 : 00

Cineclub Xiscnefils. Ateneu de Cerdanyola del Vallès
SOUL KITCHEN
35mm. VOSE 
Data: 02/06/2011 Hora: 21 : 30




NOTÍCIES DELS CINECLUBS


PROGRAMACIÓ DEL CINECLUB DE LA SEU D'URGELL

Projeccions als cinemes Guiu. 22,15h

26 de maig. Siete mesas de billar francés
2 de juny.
Tres dies amb la família
9 de juny. Lola Montes.
16 de juny.
NO-DO, el tiempo y la memoria



ALTRES NOTICIES

FILMOTECA DE CATALUNYA

Homenatge a Mario Camus - Dilluns 23 i 24 de maig a les 19.00

Nascut el 20 d’abril de 1935, Mario Camus és un dels directors i guionistes més reconeguts del cinema espanyol. La Filmoteca us ofereix una retrospectiva d’algunes de les seves millors pel·lícules, coincidint amb l’homenatge que li reten l’Acadèmia del Cinema Català i l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España amb motiu de la concessió del Goya d’Honor 2011.

Dilluns 23 de maig (19.00 h) el director serà a la sala per presentar Young Sánchez, la primera pel·lícula que va rodar a Barcelona, l'any 1964, amb producció catalana de Ignacio F. Iquino. En aquesta sessió també es projectarà el curt La Suerte (1963) Dimarts 24 de maig (19.00 h) es celebrarà l'acte d’homenatge amb la seva presència alhora que introduirà el primer capítol de la sèrie televisiva La Forja de un Rebelbe, produïda per TVE, l'any 1990. (Agraïm a Televisió Española la seva participació en aquest homenatge tant pel que fa a la sessió dels materials com dels drets).  



ACUDITS NOMÉS PER CINÈFILS




 


 

Amb la col·laboració del Departament de Cultura i Mitjans de
Comunicació de la Generalitat de Catalunya

 
Membre de la Federació Internacional de cineclubs
Federació Catalana de Cineclubs
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat
www.federaciocatalanacineclubs.cat
Casanova 3-5-7, entresol 7a porta (esc. esquerra)
08011 - Barcelona
Telèfon: 932890562


 
Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org