Butlletí 309. 1 d'abril 2011
 
BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

SUMARI                                                                          
www.federaciocatalanacineclubs.cat


NOTICIES DE LA FEDERACIÓ


- INFORME DE LES ACTIVITATS REALITZADES EN COLÒMBIA I EQUADOR

PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS

NOTÍCIES DELS CINECLUBS


- "LA PEL·LÍCULA DELS CINECLUBS" EL ÚLTIMO VERANO DE JACQUES RIVETTE
- "LOLA" i "L'A MITAD DE OSCAR". DOS FILMS QUE PODEU PROGRAMAR AMB AVANTATGES INTERESSANTS


ALTRES NOTÍCIES


NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ

INFORME DE LES ACTIVITATS REALITZADES EN COLÒMBIA I EQUADOR

Febrer/març 2011.- Introducció: el viatge realitzat a aquests dos països es situa en un marc triple. Primer ha suposat que la FCC ha compartit amb cineclubistes i promotors culturals la experiència del cineclubisme català. Segon, la FCC en la seva responsabilitat com a Secretari General de la Federació Internacional de Cineclubs, ha treballat per la consecució de l’articulació del moviment cineclubista a aquests països i per la seva incorporació internacional. En tercer lloc, s’han presentat unes pel•lícules documentals rodades durant la guerra civil a i s’ha impartit un taller d’audiovisual en la comunitat indígena d’Aboquehüira en l’Orient equatorià.


COLÒMBIA

CARTAGENA DE INDIAS

El motiu del viatge a Cartagena de Indias va ser per assistir a la trobada de festivals que el ministeri de cultura Colombià organitzava en el marc del FICCI (Festival Internacional de cinema de Cartagena de Indias). Allà donaria una xerrada sobre cineclubisme i el seu paper de formació de públic i de relació amb la indústria. La idea era presentar el model cineclubista de treball organitzat com a exemple de model d'exhibició dins la formalitat legal i amb estructura cineclubista: democràtica, assembleària, ètica,... Vaig assistir a les diferents reunions de treball dels festivals. Com a conclusió varem veure nàixer l'associació ANAFE (Asociación Nacional de Festivales y Muestras de Cine) amb més de 30 festivals que es varen constituir legalment.  

El FICCI és el festival més important de Colòmbia i vaig poder assistir a les projeccions de films com “Poetry” de Lee Chang-Dong, “La vida útil” de Federico Veiroj, “Carlos” d'Olivier Assayas, “Pequeñas voces” de de Jairo Carrillo y Oscar Andrade o “Karen llora en un bus” de Gabriel Rojas Vera. 

Varem fer una reunió de cineclubs informal amb 7 cineclubs presents. Allà vaig fer l'oferta de la FICC (Federació internacional de cineclubs) per organitzar una mostra CINESUD que fos itinerant entre els cineclubs presents. També vam proposar la possibilitat d'una reunió de cineclubs en 2012 amb la idea de realitzar un taller de capacitació cineclubista. Com a objectiu a mig termini es va parlar d'una rearticulació del moviment cineclubista colombià i la futura incorporació en el si de la FICC. 

Amb aquest motiu em vaig reunir amb la responsable de l'AECID (Agencia española para la cooperación y desarrollo) per a presentar-li la possibilitat de cooperació en aquest projecte de formació cineclubista i articulació proposat pel 2012 en Cartagena de Indias. Les imatges aquí

BOGOTÀ

En la capital de Colòmbia vaig presentar un programa dels documentals de Laya Films realitzats durant la guerra civil. L'acte va ser organitzat per la Comunitat Catalana de Colòmbia. Jordi Filella i el seu president Miquel Basterra van exercir d'amfitrions. La comunitat catalana va acollir molt bé la sessió i el debat va ser molt intens amb un parell de persones que havien viscut de primera ma la guerra en la seva infantesa. També va tenir lloc una reunió amb la directora Nacional de Cinematografia per tractar de l’articulació del moviment cineclubista a Colòmbia.

Totes les imatges aquí

EQUADOR

El viatge a Equador amb les diferents activitats programades va ser possible gràcies a l'ambaixada espanyola a Quito. També va participar a l’organització la Cinemateca Nacional de Equador, la Universitat de Cuenca, la ONG Río de la Raya i el casal català de Guayaquil. En aquesta part del viatge la feina era triple:

1.- Presentar una sel•lecció de films rodats durant la guerra civil tant pel bàndol republicà, anarquista i nacional. Tot en commemoració dels 75 anys de l'inici de la guerra civil espanyola.
2.- Taller de formació de públic. L’experiència del cineclubisme. Taller teòric i pràctic
3.- Taller d’animació i audiovisual a la comunitat indígena d’Aboquehüira a l’Orient amazònic equatorià. Fent d’assistent de Juan Carlos Concha.
Tanmateix la FCC va fer donació a l’ambaixada d’Espanya a Equador de 20 jocs de la seva col•lecció de films d’animació per a infants de 4 volums del Fet i Amagar. Aquests jocs seran repartits entre centres escolars de la ciutat de Quito.


QUITO

Taller de formació de públic i cineclubisme.

En 4 sessions es realitzà el taller de formació de públic i cineclubisme a l'espai universitari de la FLACSO. Tres sessions teòriques i una pràctica. En la part teòrica vam poder fer un repàs de les qüestions relacionades amb el cineclubisme com a organització del públic. Programació, comunicació, tècnica de dinamització del públic, la carta dels drets del públic, CINESUD, la FICC, amb un suport de vídeos i de planes web per acostar-nos a exemples cineclubistes a tot el món. En la part pràctica es van posar en pràctica tècniques de presentació i debat amb dos curtmetratges equatorians: “Despierta” de Ana cristina Barragan i Beueu de Joe Houldberg on els alumnes del taller van poder presentar i moderar un debat amb la presència dels realitzadors. Agraïm l'espai cedit pel cineclub Ñawi de la FLACSO i a Karina i Paulino.

Tanmateix es va fer una presentació de l’experiència cineclubista catalana als membres del cineclub de la Cinemateca Nacional de Ecuador.

Presentació de documentals realitzats durant la guerra civil espanyola

A l’espai de la Cinemateca Nacional i el cineclub Ñawi de la FLACSO es va realitzà les projeccions dels materials escollits per aquest aniversari dels 75 anys de l’inici de la guerra civil.

Reunió de cineclubs d’Equador

En el marc del taller de Formació de públic un grup de cineclubs es van reunir i es plantejaren noves línies de treball per al futur: 1.- Dissenyar una mostra amb el catàleg CINESUD de la Federació internacional de cineclubs que pugui projectar-se en un circuit i convocar una reunió de cineclubs el proper any per a iniciar un procés de rearticulació del moviment cineclubista a l’Equador. Per aquest motiu es van realitzar reunions amb el Consejo Nacional del Cine i la Cinemateca Nacional.

Les imatges de la part equatoriana aquí

CUENCA

Taller de formació de públic i cineclubisme

Dues sessions en la Universidad de Cuenca per als alumnes de la facultat de cinema i promotors culturals.
Presentació de documentals realitzats durant la guerra civil espanyola.
Es van realitzar dos projeccions dels materials de guerra civil sel•leccionats per a la Universidad de Cuenca. Apareix la possibilitat del naixement del cineclub de la universitat.


ORIENT EQUATORIÀ

Taller d’animació per a nens y taller audiovisual

En la comunitat de l'amazones equatorià de Aboquehüira vam realitzar un taller d' animació per a nens així como un taller audiovisual per a adults. D?aquest últim taller sorgí el rodatge d'un curt de 15 minuts “La contaminación del río Aguarico” realitzat pels alumnes del taller.

Les imatges aquí

Informe de la ONG Río de la Raya sobre l’activitat realitzada

GUAYAQUIL

Taller de formació de públic i cineclubisme

Dues sessions teòriques i una pràctica a l’espai de la sala 8 ½ de Guayaquil i Maccine. Els alumnes del taller són un grup d’estudiants universitaris i promotors culturals, amb el suport del Casal Català de Guayaquil.

Presentació de documentals realitzats durant la guerra civil espanyola
Es va realitzar una conferència en la llibreria Libris Mundi de Guayaquil. També es van realitzar dues projeccions d’aquests materials a l’espai del cinema 8 ½ al Maccine.

Les imatges aquí


CONCLUSIÓ

Els tallers van despertar interès evidenciat una falta de la praxis associativa en models de projecció en l’àmbit no comercial. Els alumnes varen participar activament i han aparegut projectes de nous cineclubs. Destaquem l’interès del Consejo nacional del Cine per a desenvolupar el model de cineclub en el país.

Les projeccions de documentals de guerra civil evidenciaren l’interès per aquest període de la guerra civil espanyola i per les pel•lícules presentades.

La cobertura en premsa va ser nacional amb articles i entrevistes aparegudes als diaris La Hora de Quito, El Comercio i El Telégrafo de Guayaquil.

La experiència en l'orient equatorià va despertar un gran interès per les comunitats amazòniques per explicar les seves històries. Van demostrar un alt grau de comprensió de les tècniques cinematogràfiques i de l'ús de la càmera.


Financiat per:

Ambaixada d'Espanya a Quito i AECID, Universidad de Cuenca, Casal Català de Guayaquil


Organització:

Cinemateca Nacional, Federació catalana de cineclubs, Federació Internacional de cineclubs


Amb la col•laboració de:

Filmoteca de Catalunya, Filmoteca española, Cineclub Nawi, FLACSO, MAAC CINE, Sala Ocho y medio, Río de la raya


 



PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS
Programació del 1  al 17 d'abril de 2011 
 

Cineclub Centre de lectura de Reus. Teatre Bartrina. 
EL SILENCIO DE LORNA
35mm VOE 
Data: 01/04/2011 Hora: 22 : 00

Cineclub Manresa. Teatre Conservatori

WINTER'S BONE
35mm VOSE 
Data: 03/04/2011 Hora: 21 : 00

Cineclub Vic. Cinema Nou
MIEL
35mm VOSE
Data: 05/04/2011 Hora: 22 : 00

Cineclub Les Valls. Teatre Comunal
ANIMAL KINGDOM
35mm VOSE 
Data: 06/04/2011 Hora: 21 : 30

Cineclub Vilafranca. Casal Sala 2
18 COMIDAS
35mm VOE 
Data: 07/04/2011 Hora: 20 : 00 i 22,00

Cineclub Sabadell. Teatre Imperial
CARACREMADA
DVD. VOC 
Data: 07/04/2011 Hora: 20 : 15 i 22.30

Cineclub Valls. Teatre Principal
BICICLETA, CULLERA, POMA
DVD. VOC 
Data: 07/04/2011 Hora: 21 : 30

Cineclub Xiscnèfils. Ateneu de Cerdanyola

YO SOY EL AMOR
35mm. VOSE 
Data: 07/04/2011 Hora: 21 : 30

Cineclub Olot. Teatre Principal
EL DEMONIO BAJO LA PIEL
35mm. VOSE 
Data: 08/04/2011 Hora: 22 : 00

Kino Cinema Contemporani. Centre Cultural El Pallol

DE DIOSES Y HOMBRES
35mm. VOSE 
Data: 10/04/2011 Hora: 20 : 00

Cineclub Vilafranca. La Moderna

TUCKER & DALE VS. EVIL
Accés Gratuït. Consumició gratuïta pels socis Projeccions
Data: 10/04/2011 Hora: 20 : 00

Cineclub Manresa. Teatre Conservatori

VILLA AMALIA
35mm VOSE 
Data: 10/04/2011 Hora: 21 : 00

Cineclub Olot. Teatre Principal

WELCOME
35mm. VOSE 
Data: 12/04/2011 Hora: 22 : 00

Cineclub Vic. Cinema Nou

EL DISCURS DEL REI
35mm VOSE
Data: 12/04/2011 Hora: 22 : 00

Cineclub Les Valls. Teatre Comunal

RABIA
35mm VOE 
Data: 13/04/2011 Hora: 22 : 30

Cineclub Vilafranca. Casal Sala 2

WINTER'S BONE
35mm VOSE
Data: 14/04/2011 Hora: 20 : 00 i 22,00

Cineclub Sabadell. Teatre Imperial

EL GLOBO BLANCO
35mm. VOSE
Data: 14/04/2011 Hora: 20 : 15 i 22:30

Cineclub Manresa. Teatre Conservatori

ALPHAVILLE
35mm. VOSE 
Data: 14/04/2011 Hora: 21 : 00

Cineclub 8 1/2 de Cassà de la Selva

LET'S GET LOST
DVD. VOSE 
Data: 14/04/2011 Hora: 21 : 00

Cineclub Manresa. Teatre Conservatori
LONDON RIVER
35mm. VOSE 
Data: 14/04/2011 Hora: 21 : 30

Cineclub Diòptria. La Cate
LA VIDA EN TIEMPOS DE GUERRA
35MM. VOSE 
Data: 14/04/2011 Hora: 22 : 30

Cineclub Sant Jaume. Teatre de l'Ass. Cult. Sant Jaume
LA RED SOCIAL
DVD. VDE 
Data: 15/04/2011 Hora: 21 : 30


 


NOTÍCIES DELS CINECLUBS


"LA PEL·LÍCULA DELS CINECLUBS" EL ÚLTIMO VERANO DE JACQUES RIVETTE


 Us volem proposar l’última peli del prestigiós director francès Jacques Rivette per tal la programeu als vostres cineclubs. El film, que està rebent bones crítiques. té com a protagonistes a Jane Birkin i Sergio Castellito. 

CRÍTIQUES DE PREMSA

Teniu tota la info aquí

Us demanem que si la penseu programar, encara que sigui d’aquí uns mesos, ens feu la comanda ràpid.


"LOLA" i "LA MITAD DE OSCAR" DOS FILMS QUE PODEU PROGRAMAR AMB AVANTATGES INTERESANTS

Us proposem aquestes dues pel·lícules com a possibles programacions

LOLA de Brillante Mendoza va ser presentada a la secció Oficial del Festival Internacional de Cinema de Venecia, 2009
Aquí teniu el link

LA MITAD DE OSCAR de de Manuel Martín Cuenca va ser presentada a la secció Oficial del Festival Internacional de Cinema de Toronto, 2010 i dels Festival Internacional de Cine de Gijon, 2010
Aquí teniu el link

 


ALTRES NOTICIES

FILMOTECA DE CATALUNYA

Tendències del cinema italià del segle XXI

La Filmoteca de Catalunya i el Centro di Studi sul Cinema Italiano presenten del 29 de març fins al 23 un cicle de 16 pel·lícules italianes deu de les quals no s’han estrenat mai en el circuït comercial del nostre país. Amb la presència d'Anotnietta De Lillo el dimarts 29 de març a les 19'00 hores

La Filmoteca de Catalunya presenta del 29 de març fins al 23 d’abril, una mostra de cinema italià contemporani que inclou setze films realitzats durant la darrera dècada, deu dels quals no s’han estrenat mai en el circuït comercial de les nostres pantalles. En la sessió inaugural del cicle, organitzat en col·laboració amb el Centro di Studi sul Cinema Italiano, comptarem amb la participació de la directora Antonietta De Lillo, que presentarà el seu film Il resto di niente (2004), una pel·lícula de caire històric que narra l’intent revolucionari d’instaurar la República a Nàpols el 1799.

La selecció ofereix una panoràmica heterogènia i confirma el bon estat de forma amb què la cinematografia italiana ha retornat, després d’anys d’oblit, a les sales de cinema d’arreu del món.

Dels films inèdits inclosos en el cicle cal destacar les premiades L’imbalsamatore (2002), un film d’atmosfera malsana dirigit per Mateo Garrone (autor, també, de Gomorra); La vita che vorrei (2004), un drama romàntic on Sandra Ceccarelli i Luigi Lo Cascio interpreten dos actors que s’enamoren durant el rodatge d’una pel·lícula i, finalment, porten aquesta relació més enllà de les càmeres; i Radio freccia (1999) la història d’uns amics que posen en marxa una emissora de ràdio durant la dècada dels 70.

El gènere documental està representat amb dos films que permeten reflexionar sobre diverses problemàtiques que afecten les societats actuals. D’una banda, Dallo zolfo al carbone (2008), un exercici de memòria històrica que transporta l’espectador al 1946, quan molts italians van emigrar a les mines de carbó de Bèlgica; i de l’altra, Camicie verdi (2006), que mostra una altra cara del fenomen migratori mitjançant un viatge inquietant pel moviment xenòfob Lega Nord.

El cicle també recupera alguns dels èxits més recents de crítica i públic internacional. És el cas de Gomorra (2008), l’adaptació de la novel·la de Roberto Saviano, on Mateo Garrone dóna un nou enfocament a les històries de la màfia amb una posada en escena realista. Aquest film comparteix la temàtica del crim i la corrupció amb Il Divo (2008), que com ha assenyalat la crítica ofereix “una visió càustica i desencoratjadora” de la classe política italiana a través de la figura de Giulio Andreotti, interpretat per Toni Servillo. A Romanzo criminale (2005), Michele Placido reconstrueix gairebé dues dècades de la història d’Itàlia a través d’un dels clans mafiosos més influents a Roma durant els 70 i 80.

Aquestes històries contrasten amb les intimistes Caos calmo (2008), on un executiu interpretat per Nanni Moretti es replanteja la seva vida a partir de la mort de la seva dona, i Pranzo di Ferragosto (2008), una comèdia on Gianni di Gregorio es veu forçat a tenir cura d’un grup d’ancianes. Tanca el cicle Io sono l’amore (2009), un melodrama de classes de to operístic, arriscat i modern on s’observa la influència de Visconti.


Agata e la tempesta / Ágata y la tormenta. Silvio Soldini, 2004. Itàlia. VOSE. 2 (19:30) i 3 (22:00) abril

Gomorra / Gomorra.  Mateo Garrone, 2008. Itàlia. VOSE. 4 (19:00) i 9 (21:30) abril

L’imbalsamatore / El taxidermista. Mateo Garrone, 2002. Itàlia. VOSE. 4 (22:00) i 5 (19:30) abril

Dallo zolfo al carbone / Del azufre al carbón. Luca Vullo, 2008. Itàlia. VOSE. 5 (17:00) i 7 (22:00) abril

La vita che vorrei / La vida que yo quisiera. Giuseppe Piccioni, 2004. Itàlia-Alemanya. VOSE. 6 (21:45) i 7 (17:00) abril

Il partiggiano Johnny / El partisano Johnny. Guido Chiesa, 2000. Itàlia. VOSE. 8 (21:45) i 10 (19:30) abril

Pranzo di Ferragosto / Vacaciones de Ferragosto. Gianni Di Gregorio, 2008. Itàlia. VOSE. 11 (17:00) i 16 (22:00) abril

Radio freccia / Radiofreccia. Luciano Ligabue, 1998. Itàlia. VOSE. 12 (17:00) i 14 (22:00) abril

Paz! / Paz!. Renato de Maria, 2002. Itàlia. VOSE. 14 (19:30) i 16 (17:00) abril

Camicie verdi / Camisas verdes. Claudio Lazzaro, 2006. Itàlia. VOSE. 15 (17:00) i 17 (22:00) abril

Romanzo criminale / Romanzo criminale . Michele Placido, 2005. It.-Fr.-GB. VOSE. 17 (19:00) i 19 (17:30) abril

Il Divo / Il Divo. Paolo Sorrentino, 2008. It.-Fr. VOSE. 18 (21:45) i 20 (17:30) abril

Io sono l’amore / Io sono l’amore. Luca Guadagnino, 2009. Itàlia. VOSE. 20 (19:45) i 23 (21:45) abril


 
ACUDITS NOMÉS PER CINÈFILS



 


 

Amb la col·laboració del Departament de Cultura i Mitjans de
Comunicació de la Generalitat de Catalunya

 
Membre de la Federació Internacional de cineclubs
Federació Catalana de Cineclubs
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat
www.federaciocatalanacineclubs.cat
Casanova 3-5-7, entresol 7a porta (esc. esquerra)
08011 - Barcelona
Telèfon: 932890562


 
Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org