Butlletí núm. 284 - 2 de juliol 2010
 
BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

SUMARI                                                                          
www.federaciocatalanacineclubs.cat


NOTICIES DE LA FEDERACIÓ


-APROVADA LA LLEI DEL CINEMA DE CATALUNYA AMB PRESÈNCIA DELS CINECLUBS

- VOLEU ANAR COM A JURAT INTERNACIONAL A HONGRIA?

PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS

NOTÍCIES DELS CINECLUBS


- CINEMA SOTA LA PARRA. CINECLUB VALLS
-
CURT GUANYADOR DEL PREMI MIQUEL PORTER I MOIX AL "YOUNG VALUES FILM FESTIVAL" CINEMANET

- CICLE DE CINEMA LLATINOAMERICÀ A LA PLATJA DE SA CALETA A LLORET DE MAR. CINECLUB ADLER

ALTRES NOTÍCIES

- FILMOTECA DE CATALUNYA. TAULA RODONA "GUS VAN SANT"
- FESTIVAL JUEU DE BARCELONA



NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ

APROVADA LA LLEI DEL CINEMA DE CATALUNYA AMB PRESÈNCIA DELS CINECLUBS

Per primera vegada a Catalunya tenim una llei del cinema pròpia. Amb aquesta llei s’intenta reforçar el teixit industrial i corregir la poca presència de la nostra llengua en les pantalles de cinema. L'article 18 que marca les quotes de la presència del català ha estat el punt conflictiu entre els redactors de la llei i el gremi de distribuïdors i exhibidors. Aquest fet ha fet que altres aspectes de la llei hagin quedat amagats i poc comentats des dels mitjans de comunicació. Com per exemple, la xarxa concertada de pantalles que vol portar el cinema d'autor, europeu i català a tot el territori. Aquest punt obre incògnites sobre com afectarà als cineclubs. Estarem atents a com evoluciona aquest punt.

DE QUINA MANERA ELS CINECLUBS HAN ESTAT INCORPORATS A LA LLEI?
Primer de tot en l’apartat de les definicions. En el punt m. es defineix cineclub com associació sense ànim de lucre amb uns estatuts que la defineixen com a tal i amb els objectius de promoció i difusió del cinema. Aquest punt ha d’evitar intrusismes i permet als cineclubs afirmar-se com un agent de la llei i per tant, potencial actor en els fons econòmics que es destinen per la difusió.
I és en aquest article 39 “Foment de la difusió i la promoció de les obres i de la cultura cinematogràfica” que els cineclubs apareixen especialment esmentats en el punt b. que parla dels criteris per tal els ajuts siguin atorgats. I un dels criteris és: “La difusió de la cultura cinematogràfica a Catalunya a través de la xarxa de cineclubs i altres entitats de caràcter no lucratiu.” En aquest punt els cineclubs apareixen clarament esmentats i per tant serà la nostra tasca generar projectes innovadors i engrescadors que ens permetin accedir a aquests ajuts.

COM HA PARTICIPAT LA FEDERACIÓ?
Des de principis del 2009, i en quant vam saber que s’estava tramitant una llei del cinema a Catalunya, la FCC va demanar visita als diferents grups parlamentaris per presentar l’activitat del cineclubisme a Catalunya i reivindicar la nostra presència en la llei. Coincidia amb la commemoració dels 80 anys de la primera sessió de cineclub a Catalunya i aquest fet ens permetia presentar una activitat històrica al nostre país que no podia quedar al marge d’una llei del cinema. Ens vam reunir amb els partits de govern (PSC, ICV I ERC) i amb el principal partit a l’oposició, CIU. De tots ells vam rebre una bona acollida i una bona recepció dels nostres arguments. Especialment vam poder assistir a una reunió interna del grup Iniciativa per Catalunya – Els verds i amb en Josep Altayó vam trobar un bon aliat a l’hora de defensar les nostres posicions dins el tripartit. Així, el que havien estat les bases es van convertir en l’esborrany de projecte de llei.
Posteriorment, ens van cridar a presentar les nostres al•legacions en la Comissió de Cultura creada per redactar la llei i presidida per la diputada Maria Mercè Roca (ERC). Va coincidir amb la gran nevada del 8 de març. Allà vam plantejar les postres opinions i les preguntes dels diputats i diputades van ser molt interessants, mostra de que sabien perfectament del que estaven parlant.
I així hem arribat al 30 de juny 2010. Vam ser convidats a assistir al Parlament a presenciar el debat final. Hi va haver primer una presentació per part del conseller de Cultura, el senyor Treserres i després van comparèixer els diferents diputats exposant les seves posicions i comentaris a les al•legacions. La diputada per ICV, Dolors Camats va esmentar específicament en el seu discurs als cineclubs. El PP i Ciutadans es van posicionar clarament en contra argumentant la discriminació del castellà i presentant la via de la llibertat empresarial per sobre d’altres conceptes. Finalment es va votar i el resultat va ser de 117 vots a favor i 17 en contra. Es va tancar la sessió amb aplaudiments per part dels diputats i diputades Així com el públic assistent. La llei entrarà en vigor d’aquí 6 mesos i anirem veient a poc a poc com es va desenvolupant. Creiem que pot ésser una eina vàlida pel desenvolupament del cineclubisme a Catalunya. Com a mínim 80 anys més.

Link al Parlament de Catalunya:
Vídeo de la votació


VOLEU ANAR COM A JURAT INTERNACIONAL A HONGRIA?

7th CineFest International Festival of Young Filmmakers ( Miskolc , Hungary )
10th to 19th of September 2010

Data límit per contestar 18/07/2010

Estimats membres de la FCC,

Aquest premi és organitzat per la Federació Internacional de cineclubs que facilita a les diferents federacions la possibilitat de que els cineclubs participin en aquests festivals com a jurat.

1. Idiomes: anglès

2. El jurat serà de 3 persones . Una de elles serà hongaresa

Invitation by the Festival covers:
• bed and breakfast in a hotel room
• lunch per day
• travel expenses: flights to Budapest up to 400 euro/person and transfer from the airport to Miskolc vice versa. IMPORTANT: the flight ticket is booked and paid by the Hungarian Federation of Film Societies!
Important: arrival 10.09.2010 - being present for the opening
ceremony at 17.00; departure 19.09.2010
The latest possible deadline for registration as a jury member: July 29th
IMPORTANT: including a printable portrait Photo (jpg, tiff, 300dpi –
minimum!) and as well a short biography
The jury will judge the feature film section includes 13 pictures!

Information about the Festival

Since the first CineFest in 2004 the Miskolc festival is on a promising way to become a major Central European film event. Year by year, the International Film Festival for Young Filmmakers attracts thousands of film fans and visitors from the whole world. The former industrial city of Northern Hungary , Miskolc , the third most populated city of the country - thanks to the significant innovations and careful restorations - is one of the cultural, touristic and spa centers of Hungary . The city's old houses, streets and places were almost completely renovated. Miskolc and its surroundings have many architectural, artistic and historical sites, as Lillafured, the medieval castle of Diosgyor or the nearby beautiful Bukk Mountain . The breathtaking cave bath and spa in Miskolc-Tapolca is a really unique natural formation. The flourishing CineFest, International Festival of Young Filmmakers will celebrate its 7th edition in September 2010, housing in a brand-new cultural complex House of Arts. Each year, after a careful pre-selection, the top 40-50 films have the opportunity to compete in the official program. Most of the films came from Central Europe, from the US and Germany , but we received films from Indonesia to South America . CineFest provides a unique look into international young cinema's landscape, screening features, documentaries, experimental works and animated shorts from all over the world.

El candidat que es presenta, adquireix el compromís d'assistir al festival. En cas de no ser així, haurà de proporcionar un substitut per al seu lloc al jurat del festival. També haurà d’enviar una fotografia i un cv.

Els membres del jurat han d'escriure un article en català i Anglès o Francès i portar un catàleg del festival per a la FCC.

Els qui estigueu interessats en ser un dels membres del jurat, ompliu el formulari que trobareu aqui



PROGRAMACIÓ DELS CINECLUBS
Programació del 02 de juliol al 11 de juliol de 2010

Cineclub El forat del fijous d'Arbucies
SALAAM BOMBAY 
Terrassa de Can Cornet. DVD. VOSC. "NOUS CATALANS, NOUS CINEMES"
02/07/2010. 22.00h

Cineclub Imatge 74 d'Esplugues de Llobregat
HARRY POTTER I EL MISTERI DEL PRÍNCEP
Pista l'Avenç. DVD. VDC CINEMA SOTA LES ESTRELLES
Data: 03/07/2010. Hora: 22 : 30

Cineclub Valls
EL SECRETO DE SUS OJOS
CINEMA A LA PARRA. DVD. VDE
Data: 05/07/2010.- Hora: 22 : 00

Cineclub Valls
VACACIONES DE FERRAGOSTO
CINEMA A LA PARRA. DVD. VDE
Data: 06/07/2010. Hora: 22 : 00

Cineclub Valls
UP
CINEMA A LA PARRA. DVD. VDC
Data: 07/07/2010. Hora: 22 : 00

Cineclub Valls
LAS DOS VIDAS DE ANDRÉS RABADAN
CINEMA A LA PARRA. DVD. VOE
Data: 08/07/2010. Hora: 22 : 00

Cineclub Valls
EL ERIZO
CINEMA A LA PARRA. DVD. VDE
Data: 09/07/2010. Hora: 22 : 00

Cineclub El forat del dijous d'Arbucies
12:08 AL ESTE DE BUCAREST
Terrassa de Can Cornet. "NOUS CATALANS, NOUS CINEMES". DVD. VOSE
09/07/2010. 22.00h

Cineclub Utopia de Sant just Desvern
(500 DIAS JUNTOS)

Sala utopia del Casal de joves. DVD. VOSE
09/07/2010. 23,00h

Cineclub Imatge 74 d'Esplugues de Llobregat
TODOS ESTAN BIEN
Pista de l'Avenç. CINEMA SOTA LES ESTRELLES. DVD. VDE
10/07/2010. 22.30h

ALTRES PROGRAMACIONS GESTIONADES DES DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

Col·lecció cinema infantil "Fet i amagar. Vol.2". Ajunt. de Sant Boi. Cal ninyo. 18,30h



NOTÍCIES DELS CINECLUBS


CINEMA SOTA LA PARRA. CINECLUB VALLS


El cineclub Valls programa el ja seu habitual cicle d'estiu "Cinema sota la parra" al pati de Sant Roc a l'Institut d'estudis vallencs a les 22h. La programació és la següent:

  • El secreto de sus ojos (05/07/10)
  • Vacaciones de Ferragosto (06/07/10)
  • Up (07/07/10)
  • Las dos vidas de Andres Rabadan (08/07/10)
  • El erizo (09/07/10)


EL CURT GUANYADOR AL "YOUNG VALUES FILM FESTIVAL" ORGANITZAT PER CINEMANET I GUANYADOR DEL PREMI MIQUEL PORTER I MOIX ATORGAT PER CINECLUBISTES VA SER PER "LO PEQUEÑO ES BELLO"

AQUÍ PODEU VEURE EL CURT
                                                      

CICLE DE CINEMA LLATINOAMERICÀ. CINEMA A LA PLATJA DE SA CALETA A LLORET DE MAR. CINECLUB ADLER

El cineclub Adler de Lloret de mar programa cinema llatinoamericà a la platja de Sa Caleta. A les 22,30h i en 35mm

1. Divendres 16 de juliol:
"Gigante" (Adrián Biniez, 2009, URUGUAI)

2. Divendres 30 de juliol:
"La nana" (Sebastián Silva, 2009, XILE)

3. Divendres 13 d'agost:
"la Ventana" (Carlos Sorin, 2008, ARGENTINA)






ALTRES NOTICIES


Gus Van Sant: taula rodona - Dimarts 20 de juliol a les 19.30h
Gus van Sant: entre la independència i el sistema


Punt i final del cicle dedicat a Gus van Sant, amb què acabem de revisar la seva filmografia. El dia 20 de juliol (19.30 h, entrada lliure) es farà un col•loqui sobre el cineasta, gràcies a la col•laboració de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics. Hi participen: Eulàlia Iglesias, Carlos Losilla i José Enrique Monterde. I com a sessió especial hem incorporat Psycho d’Alfred Hitchcock, film que el passat mes de juny va commemorar el cinquantè aniversari de l’estrena, i el qual podreu comparar amb el remake dirigit per Gus van Sant el 1998. 



FESTIVAL DE CINEMA JUEU

Del 30 de juny al 10 de juliol
www.fcjbarcelona.org


ACUDITS NOMÉS PER CINÈFILS



 


 

Amb la col·laboració del Departament de Cultura i Mitjans de
Comunicació de la Generalitat de Catalunya

 
Membre de la Federació Internacional de cineclubs
Federació Catalana de Cineclubs
fcc@federaciocatalanacineclubs.cat
www.federaciocatalanacineclubs.cat
Casanova 3-5-7, entresol 7a porta (esc. esquerra)
08011 - Barcelona
Telèfon: 932890562


 
Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya Aquest web s'ha creat i s'actualitza amb  Ab·core , la plafatorma de serveis Internet de la Fundació Iwith.org