Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

News :: Curs Online de Cinema Oriental per Quim Crusellas

Titular notícies

Curs Online de Cinema Oriental per Quim Crusellas

Dimarts 13 Juliol 2021

El curs serà impartit per Quim Crusellas (cineclubista i director del Festival Nits de Cinema Oriental de Vic). Comptarà amb la participació de persones de comunitats asiàtiques, qui faran aportacions dels debats estètics i polítics que es tractaran a través dels films. Aquestes persones estan implicades en l'organització del Festival Nits de Cinema Oriental. La possibilitat d'entrar en contacte amb públics que pertanyen a diferents comunitats que difonen la cultura d'altres països és un valor intercultural afegit a aquest curs de cinema asiàtic. 

Les sessions: 
ÀSIA ÉS NOM DE DONA. En aquesta classe farem un recorregut per la història del cinema asiàtic en femení. Parlarem tant de la implicació i presència de la dona en diferents cinematografies (destacant la xinesa, japonesa i índia), els drets i accés a la indústria cada vegada més normalitzats, i després destacaríem algunes figures femenines en el camp de la direcció, interpretació i la influència d'alguns corrents feministes en el panorama comercial dels últims anys. Aquí, podrem comptar amb la col·laboració de Charleen Cheng, xinesa, membre de l'equip del Festival Nits de cinema oriental de Vic. 

ÀSIA, CONTINENT INDEPENDENT. En aquesta classe descobrirem que el cinema independent asiàtic ha existit des de gairebé sempre, amb un recorregut alternatiu al cinema comercial, però molt sòlid i amb la capacitat de convertir-se en megàfon de l'escena contra-cultural o funcionar com eina de denúncia social i política de molts països. Viatjarem pel cinema indi més indie (amb Satyajit Ray i tot el cinema neorrealista posterior), el cinema madness del Japó, amb paral·lelismes al cinema de sèrie Z occidental i la recent, i curiosa, absorció de temàtiques i talent d'aquesta indústria alternativa i radical al mainstream  (Takashi Miike, Sion Sono, etc). També parlarem de la necessària visualització del cinema LGTB als últims anys a l'Àsia, amb països clarament productors d'un cinema igualitari com Taiwan i Tailàndia, i d'altres que s'hi van afegint a través dels moviments socials i fins i tot governamentals, com l'Índia. Aquí comptarem amb la intervenció de Jingxiang Li, directora xinesa, autora de SPRING SPARROW, i també de Fernando García, redactor d'ASIATECA i corresponsal del Festival Nits al Japó.  

SIGUES TEMPESTA, AMIC MEU. Aigua espectacular. En aquesta classe agafarem la frase de Bruce Lee i la transportarem al cine més lúdic, més popular i exportat que es produeix a l'Àsia. Les pel·lícules d'arts marcials, acció demencial, grans superproduccions històriques, anime, Bollywood... Els títols que han posat el cinema asiàtic al món occidental i que s'han convertit en referent (i còpia) per a Hollywood. Parlarem dels autors més cèlebres, títols mítics, constants repetides i el pes d'aquest cinema dins les indústries (producció i exhibició) de cada país. Aquí comptarem amb la participació d'Anmol Verma, una noia del punjab, membre de la comunitat índia de Vic, fan del cinema de Bollywod, i Domingo López, co-programador del Festival Nits de cinema oriental de Vic. 


.

Més sobre...: quim crusellas , cinema asiatic
Últimes Notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016