Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: Notícies

Titular notícies

Divendres 31 Juliol 2015
Us fem arribar una proposta de la Federació internacional de cineclubs per tal podeu sumar-vos, si voleu, al premi SHNIT. Si esteu interesats en participar, escriviu-nos un mail

To all member federations of FICC / IFFS

Dear colleagues,

The Executive Committee of FICC / IFFS accepted a proposal from its member Robert Richter to inform you about the offer of the international short film festival “shnit” based in Bern, Switzerland (the “shnit” festival is a member of the Swiss federation Cinélibre).This offer concerns one of the competitive programmes of the “shnit” festival 2015, the“shnit CINEMAS SELECTION”, a programme of 7 to 8 short films. The intention of the “shnit” festival is to offer this programme to film societies and non profit cinemas around the world for an unlimited number of screenings between 7 and 18 October 2015.

We agreed on an experimental partnership between FICC / IFFS and “shnit” for this year’s edition.We kindly ask you to consider this interesting offer (you will find all details in this pdf) and to inform your member film societies and cinemas as soon as possible. If you and your members are interested in this offer, we kindly ask you to contact Nina Bühlmann of the festival at contact@cinemas.shnit.org. Nina can also provide you with a link to preview this year’s selection. Our idea is that each federation of film societies interested in this offer negotiates and coordinates all details for the screenings in the corresponding country directly with the festival.

When you contact the “shnit” festival, please add that you received the information about this offer from FICC / IFFS.

We hope that this offer will be of value for your activities.

Best regards

IFFS – FICC Ex. Committee
https://infoficc.wordpress.com/
23/07/2015

Dissabte 18 Juliol 2015
El cineclubisme d'avui és basa en la formació del públic en una societat canviant i participativa. Persones que es posen d’acord per veure i “viure” els  films de manera col·lectiva. Els cineclubs són els responsables que el cinema arribi arreu del territori i fan una tasca imprescindible en la formació del públic, que cada cop busca més un valor afegit en l’experiència  de veure cinema.
Els cineclubs proposen als seus espectadors films que aporten alguna cosa més que entreteniment. Les projeccions d’aquesta setmana del cineclubisme a la Filmoteca de Catalunya són una mostra d’aquest treball constant, i poc visible pels espectadors més urbans. Les propostes dels cineclubs d’aquest programa tenen un component social, de proximitat i alhora obren la nostra mirada al món.
 
Dimarts 8 de setembre- 18.30h. Sala Laya. Sessió presentada pel Cineclub Vilafranca
Pelican's Watch. Grècia, 2011, 60’, Documental- VOSC
 
Dimecres 9 de setembre- 18.30h- Sala Laya. Sessió presentada pel Cineclub Sala 1 de Vilanova i la Geltrú
El invierno de Pablo. Escòcia-Espanya. 2012. Documental, 76 min. VO. Español
 
Dijous 10 de setembre- 18.30h. Sala Laya. Sessió presentada epl cineclub de l’Ass. D’Enginyers de Barcelona. (+ Debat) “El cineclubisme d'avui: formació del públic en una societat canviant i participativa"
Joaquim Jordà i ... 2001. VO Català. Documental. 78 min
 
Divendres 11 de setembre. 21:30 h. Sala Laya. Sessió presentada pel cineclub Vic.
Graceland  Tagàlog (v.o.s.c) / Filipines, 2013, 84 min
 
Dissabte 12 de setembre - 19h- Sala Laya. Sessió presentada pels Amics del cinema de la Vall de Ribes.
Vencidxs.  Espanya. 2013. VO. Español, Català, Euskera, Gallec. Documental. 102 min
 
Diumenge 13 de setembre- 19h. Sala Chomón. Sessió presentada pel Cineclub ManresaSempre una extranya (2008) de Laia Ramos.
Die Müllhalde (2009) de Joan Jordi Miralles
La botiga del Joan i la Lina (2010) de Laia Olivé
Intercanvis (2011) de Guillem Lafoz
Catalunya. Documental. 67´
 
Dimarts 15 de setembre- 21.30h - Sala Laya. Sessió presentada pel Cineclub La Lira de Roquetes.
Buda. Catalunya.2013. VO Català. Documental. 77 minuts
 
Dimecres 16 de setembre- 20:00 h. Sala Chomón. Sessió presentada per la Federació catalana de cineclubs i els Amics del Cinema de la Vall de Ribes.Sessió Doble
Determinants de la Salut. El negoci de la vida
Catalunya. 2013. VO Català. Documental. 67 min
Un passatge per a Mário
Brasil. 2013. VOSE. Documental. 77 min

Divendres 17 Juliol 2015
Els Amics del Cinema de la Vall de Ribes són el cineclub amfitrió de la trobada anual dels cineclubs federats, conjuntament amb la Federació catalana de cineclubs organitzen la jornada d'enguany en la qual també tindrà cabuda l'oci i la vida familiar.

Hem aconseguit descomptes per poder venir el dia abans i passar el cap de setmana per gaudir de l'entorn natural i del patrimoni cultural de la Vall de Ribes.

Esperem que vingueu amb família i acompanyats i que a banda de fer cineclubisme, us ho passeu bé.

Teniu el programa general de la Jornada al PDF adjunt,

Inscriu-te a la jornada cineclubista de Ribes de Freser

Dimarts 9 Juny 2015
A la barra horitzontal del nostre menù trobareu un nou apartat que hem anomenat "programes". Trobareu les diferents propostes de programaciò que la FCC ofereix. hem dividit els apartats en: LA PEL.LÍCULA DELS CINECLUBS, CINEMA FAMILIAR, ALTRES PROPOSTES, PER ESTRENAR, CINEMA ETNOGRÀFIC CATALÀ, i CINESUD.

Esperem que la nova secciò us ajudi a programar els vostres cineclubs

Dimecres 27 Maig 2015
Fins ara la historiografia ha situat les arrels del cineclubisme a Catalunya a la fi de la dècada dels anys 20 quan des de la revista MIRADOR, setmanari literari i polític de tendències esquerranes i catalanistes, es posa en marxa les “Sessions Mirador”, projeccions destinades a l'estrena de films importants culturalment i de pel·lícules maleïdes a nivell comercial1. En Josep Palau, al capdavant de la secció de crítica de la revista i conjuntament amb el Barcelona Film Club (fundat al febrer del 1929) organitzava les projeccions. A la junta del Barcelona Film Club participaven personatges de la intel·lectualitat barcelonina com Santiago Rusiñol, Miquel Utrillo, Maria Casanovas, Carles Soldevila i Mary Cruz Morales. D'entre les personalitats que assistien habitualment a les sessions Mirador hi havia Guillem Díaz-Plaja, Carles Riba, Alexander Plana, Josep Dalmau, el Doctor Corachan o el Mestre Enric Morera. La primera sessió, el 29 d'abril de 1929 va oferir un programa amb tres films: La dama de las camelias(1907), un film d'avantguarda Cinq minutes de cinéma pur (Henri Chomette - 1926) i un film de repertori, Margheritte Gautier (Fred Niblo – 1927).
 
Ja hi havien algunes senyals de que l'activitat cineclubista a Espanya va ser anterior a les primeres sessions MIRADOR i inclús a les projeccions del Cineclub Español de 1928 a la Residencia de estudiantes de la ma de Don Luís Buñuel. Ara, grácies a Filmoteca de Catalunya i a la digitalització de les seves publicacions podem compartir amb vosaltres elnúmero 269 de la revista "Arte y cinematografía" d'agost de 1923 i de l'article "El club Cinematográfico". Allá podem llegir:

"Una pléyade de gente joven, entusiastas admiradores del VII arte, acaban de fundar e instalar en nuestra ciudad, en la barriada de Horta, el primer club cinematográfico de España. obra meritísima y que solo elogios merece."

Es fa esment a que com les coses han anat tant bé, ja han obert delegacions a Badalona i a Castelló de la Plana.

De les fotografies, seria interesant demanar als investigadors locals poder situar els edificis.

Que els orígens del cineclubisme han estat més populars que burgesos no ens ha d'extranyar tant, i ja Felipe Macedo ha documental activitat cineclubista a Franca amb l'associació cinematográfica "Cinema du peuple" al 1913. Activitat de caire obrer i anarquista que prenia el cinema com una eina d'emancipaci{o de classe. D'entre els films que van projectar, un parlant de la Setmana Trágica a Barcelona i el rol de Ferrer i Guardia.

És molt raonable pensar que, a Catalunya, amb una important activitat obrera i anarquista, el cinema hagués estat també utilitzat per associacions de cinema de caire proletari. De moment ja tenim la imatge de l'article del que seria fins avui el primer cineclub a Espanya al 1923.

La informació és del bloc "Cróniques cineclubistes": http://croniquescineclubistes.blogspot.com/2015/05/origens-del-cineclubisme-catala-semblen.html 

Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016



PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016