Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: Notícies

Titular notícies
Divendres 21 Setembre 2018
Organitzat pel Trentanou escalons cinemaclub i la Federació catalana de cineclubs

Disabte 20 d'0ctubre

10'00h Benvinguda als cineclubistes
Esmorzar al centre de Cultura de Porto Cristo

11'00h Assemblea General de la Federació Catalana de Cineclubs 2018

14'30h Dinar
Soci d'Honor 2018 de la FCC, Fernando Lara
Periodista i escriptor cinematogràfic. Entre 1984 i 2004 va compaginar la direcció de la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid (Seminci) amb col·laboracions amb el Festival de Cinema de Berlín i cursos d'estiu a la Universitat Complutense de Madrid. De 2005 a 2009 va dirigir l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA).

17'00h Taula Rodona
De les saques al DCP. Recordant els primers 40 anys de la FCC (1978-2018)

De cara a un projecte d'exposició que tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya la tardor de l'any vinent, aquesta taula rodona tendrà com a objectiu principal recollir tota mena de records, anècdotes, maneres de fer o qualsevol tipus d'informació que pugui alimentar i apuntalar la memòria històrica d'aquestes primeres quatre dècades de cineclublisme federat, per a poder així, amb la força del camí recorregut, encarar nous camins cinecublistes de futur.

19'00h Presentació i projecció de la pel·lícula “Petra”, de Jaime Rosales
Petra no sap qui és el seu pare, l'hi han ocultat al llarg de la seva vida. Després de la mort de la seva mare inicia una recerca que la porta a Jaume, un cèlebre artista plàstic poderós i despietat. En el seu camí per conèixer la veritat, Petra també entra en contacte amb Lucas, fill de Jaume, i Marisa, esposa de Jaume i mare de Lucas. A partir d'aquest moment, la història d'aquests personatges es va entreteixint en una espiral de maldat, secrets familiars i violència que els portarà a tots al límit.

21'15h Col·loqui amb Jaime Rosales



Diumenge 21 d'octubre

11h. Visita a les Coves del Drach, plató de filmació d'una de les escenes més delirants de “El Verdugo”(1963) i de tot el cinema espanyol de les darreres dècades. Aquella en què una parella de la guàrdia civil navega dins el llac Martel dins l'atracció turística de la barca de l'orquestrina de les Coves cercant a José Luis Rodríguez (Nino Manfredi), ja que ha arribat l'ordre que esperaven desde la península d'ajusticiar al condemnat a la presó de Palma, motiu de viatge del personatge a l'illa.

Dissabte 15 Setembre 2018
França, Espanya, Catalunya, Estats Units, Bulgària, Àustria, Alemanya, Regne Unit, Portugal, Hongria i Rússia. Tots aquests països passaran per Manresa durant els mesos de setembre, octubre i novembre. I ho faran a través de la programació estable del Cineclub, que durant aquest trimestre portarà a l'Espai Plana de l'Om un total de disset pel·lícules, tres de les quals s'emmarcaran dins del cicle El Documental del Mes; una en el marc dels actes de l'Ecoviure; tres en el cicle Perles de l'Est; una en el sí del programa del Tocats de Lletra; dues en la Mostra de Films de Dones, i una en la Mostra de Cinema Espiritual.

Dissabte 8 Setembre 2018
El logotip, creat pel Jep Costa (Cineclub Olot), fusiona el logotip de la FCC amb la festa dels 40 anys de la institució. L'inici de l'aniversari serà a la V Setmana del cineclubisme que tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya a l'octubre i continuarà amb la XIII trobada cineclubista a Porto Cristo (Mallorca). Finalitzarà a finals del 2019 amb una exposició sobre aquests 40 anys de la FCC a la Filmoteca de Catalunya.

Us anirem informant dels detalls i d'altres activitats organitzades per festejar aquests 40 anys federatius. #NosaltreesSomElPúblic


Entitat creada en 1978 i que es va presentar oficiosament per mitjà de la seva revista Fulls de Cinema (1978-79; cinc números). Va néixer amb l'objectiu d'agrupar els cineclubs de Catalunya i altres territoris de parla catalana i potenciar el cinema com fet cultural, facilitant els serveis necessaris d'assessorament, gestió, documentació i divulgació per a estendre el moviment cineclubístic. Però les iniciatives de formar un col•lectiu de cineclubs catalans ja començà abans. L'any 1957 el cineclub Monterols de Barcelona ja va impulsar una agrupació de Cineclubs de Catalunya, que solament va funcionar un any, davant la dificultat d'entendre's amb una bona part dels cineclubs espanyols en el moment de la constitució de la Federació Nacional de Cineclubs (FNC) a Bilbao el 1956. La secció Nord-est (Catalunya, Aragó i Illes Balears) de la FNC va tenir com a representants catalans a Fernando Lázaro, Eusebi Ferrer, Pere Gabriel Sirvent, Joan Enric Lahosa, Pere Ignasi Fages o Joaquim Romaguera. En 1974 la Nord-est va passar a ser zona catalano-balear, a pesar que en 1973 la delegació catalana va propiciar un secretariat comarcal a Catalunya que va posar les bases de la FCC. Aquest període d'estructuració i llançament (1973-77) ho va presidir Jaume Mascaró. L'apertura d'una oficina de serveis en 1982 va representar l'inici d'una nova etapa de la FCC, caracteritzada per la publicació del Registre Oficial de Cineclubs de Catalunya per la Generalitat, l'aprovació dels estatuts federatius (1983) i el nomenament com director-coordinador de serveis de J. Romaguera (1982-87). El 1984, i amb motiu de la presentació de la revista Cinematògraf (1984-87; 4 vol.), es va iniciar la tradició de retre homenatge als pioners del cineclubisme català: Sebastià Gasch, Josep Palau i Guillem Díaz Plaja, Àngel Zúñiga, Joan Francesc de Lasa, Miquel Porter i Moix, Tomàs Mallol, Oriol Bassa, J.Romaguera, Joan Güell, Miguel Fernando Ruiz de Villalobos, Miquel Crespo i Miquel Ginestà, Rosa Maria Ferrer i Argilaga fins a 2007. També es va publicar 'Notícies de la Federació'(1986-92; 7 núm.) i 'Engranatge'; (1995-2001; 29 núm.). Durant aquests anys es va convocar cinc vegades el Concurs de treballs escrits sobre la Història de la Catalunya Cinematogràfica.
 
D'altra banda, l'ingrés en la Federació Internacional de Cineclubs (FICC) (1986) va representar una nova fita, que va coincidir amb el desenvolupament d'un projecte d'extensió comarcal del fet cineclubista. FICC. En 1986 la FCC ingressa en la FICC com a federació que no representa un estat. En l'Assemblea de Glasgow de 1995 la FCC és l'única federació espanyol representada i en l'Assemblea de 1997 a Tessalónica, la FCC va demanar ser admesa com membre de ple dret (fins a llavors érem membres associats, amb veu però sense vot), al•legant la no presencia d'un representant de l'Estat espanyol amb veu i vot, amb la consegüent indefensió que això ens provocava. Es va plantejar que el Comitè Executiu estudiés la proposició. En 1999, en l'Assemblea de Cottbus (Alemanya), es va abordar novament el tema. Es va contar amb el suport de federacions importants com la d'Alemanya, que, com a conseqüència de la nova situació del país (caiguda del mur de Berlín, reunificació), es trobaven amb dues federacions que no es volien fusionar. També es va contar amb l'ajuda dels italians, que conten fins a 8(!) Federacions diferents, que no s'organitzen territorialment, sinó, ideològicament. De l'Assemblea del 99 ja sortim amb el compromís d'una modificació dels Estatuts de la FICC per a permetre que Federacions que no representessin un estat poguessin ser admeses com membres de ple dret, contant amb el suport unànime de les federacions presents. Ja ens podíem considerar, per tant, representants d'un país normal en una organització democràtica internacional. En 2001, en l'Assemblea de Porto (Portugal), es van aprovar els nous estatuts de la FICC, i es va consagrar la pertinència de la FCC com membre de ple dret. Han estat membres del Comitè Executiu de la FICC Martí Porter (2003-2005) i Julio Lamaña (2005-2015). En 2005 la FCC és guardonada amb el premi FOCIR (Federació d'Organitzacions Internacionalment Reconegudes)
Al desembre 2001 la FCC organitza una reunió de cineclubs internacional en la ciutat de Girona i neix el germen d'un projecte internacional de distribució alternativa, conegut com CINESUD. Aquesta distribuïdora posa a la disposició dels cineclubs catalanspel·lícules d'altres països de difícil distribució. Al juny 2006, en la ciutat italiana de Matera i durant el Festival Internacional de Cineclubs el projecte passa a ser internacional amb la col·laboració de cineclubs i federacions de cineclubs d'altres països.

A partir de 2003 la FCC treballa en diversos fronts: la creació d'una xarxa de Mostres i Festivals organitzades per cineclubs i la creació d'una línia de treball sobre cinema infantil i juvenil (amb la creació d'una col·lecció de DVD destinada a aquests col·lectius). En 2005 s'aconsegueix una fita fonamental. Mitjançant el conveni amb Filmoteca de Catalunya, es posa a la disposició de cineclubs i entitats sense ànim de lucre, el patrimoni cinematogràfic català en DVD. En aquesta etapa neix el butlletí electrònic de la FCC (2003- maig 2015; 481 números) que s'envia setmanalment. 

Des del 2009 s'atorguen els premis Miquel Porter del cineclubisme català a diferents festivals i mostres organitzades per cineclubs i des del 2011 es lliuren els premis Jose Maria Nunes als millors cineclubs i a les seves activitats. Cada any des de 2006 s'organitza la Jornada de Cineclubs de Catalunya, un espai per trobar-nos, compartir experiències i formació. L'any 2014 ens va visitar la realitzadora Agnès Varda que va participar de una conversa amb Jose Luis Guerin en el marc de la nostra jornada. El setembre de 2014 s'organitza la primera Setmana del cineclubisme català a la Filmoteca de Catalunya, una oportunitat per tal que els cineclubs puguin programar continguts a Barcelona.

El primer president de la FCC va ser Joaquim Mascaró (1979-85), al que va seguir Arnau Olivar (1985-86), Joaquim Company (1986-91), Josep Maria López Llaví (1991-92), Oriol Bassa (1992-98), Martí Porter (1998-2003), Julio Lamaña (2003-2006), Jep Costa (2006-2011), Rosa Llinàs (2011-2015) primera presidenta de la nostra entitat,  Pablo Sancho (2015 - 2017) i Tariq Porter (2017).

Divendres 31 Agost 2018
Es tracta d’un nou cicle (i van vuit) d’ “Ombres Mestres”, el seminari que, organitzat pel Cineclub Associació d’Enginyers, il·lustra certs temes a base de comentaris a seqüències de grans films.

Dimarts 13 de novembre 2018: Teulades i altres elevacions
En determinats moments, elevar se una mica, veure les coses des d’una posició elevada, permet entendre tot millor. Repassarem seqüències de grans directors en les que un personatge o la càmera puja a una teulada o turó per veure millor, o simplement la segona fa un moviment de grua fins contemplar –de una forma diferent, esclaridora- el que rodeja a un personatge.

Dimarts 20 de novembre 2018: François Truffaut
Un repàs a les constants (buscant les més íntimes) del realitzador de la Nouvelle Vague a través dels seus films.
Dimarts 27 de novembre 2018: Ombres
Sobre el llenguatge de les ombres en el cinema.
Totes las sessions seran de dues hores, començant puntualment a las 18h, y tindran lloc a la seu dels Enginyers, Via Laietana, 39. 08003- Barcelona. Es demanarà per assistir a cada una d’elles una aportació de 5 euros, per veure de compensar mínimament les despeses.

 

Divendres 31 Agost 2018
Des de mitjan segle passat, els cineclubs han fet possible la difusió d’un “altre” cinema al nostre país. Si en els seus orígens lluitaven sobretot per superar els límits de la miop censura oficial, avui treballen contra una altra miopia, més subtil però igual de poderosa: la comercial. El cineclubisme d’avui es basa en la formació del públic en una societat canviant i participativa, que ha de poder gaudir d’un cinema que, sense la seva tasca, no arribaria arreu del territori.
La 5a Setmana del cineclubisme català reconeix aquest esforç, i inclou, a més de cinc projeccions, l’acte de lliurament dels premis de la Federació Catalana de Cineclubs.
 

Dimarts 2 / 19.00 h Sala Laya
Miquel Porter i Moix: La república de la llibertat i el bon humor

Anastas i Rinos, 2018. Catalunya-França. VC. 54’. Projecció en format digital.

Un documental sobre el professor, historiador i crític cinematogràfic Miquel Porter, una figura clau de la història recent de Catalunya. El film fa un recorregut per la vida de Porter, conduït per persones que el van conèixer, en el marc d’un espai que representa bé la seva filosofia: la universitat.

Acte de lliurament dels premis José Maria Nunes, amb presentació a càrrec de Tariq Porter, president de la Federació Catalana de Cineclubs.

Dimecres 3 / 21.30 h Sala Laya
Restos de viento

Jimena Montemay or, 2017. Int.: Dolores Fonzi, Paulina Gil, Ruben Zamora, Julieta Egurrola. Mèxic. VE. 93’. Projecció en DCP.
Premi Quijote de la Federació internacional de cineclubs al Festival de la Havana

L’absència del pare marca la vida quotidiana d’una família mexicana. La mare, incapaç de fer-se càrrec de la situació, els diu als seus fills que el seu pare tornarà. Tots intenten sobreviure oblidant les seves pors.

Presentació a càrrec de Carles Font García (Cineclub Diòptria de Figueres).

Dijous 4 / 18.30 h Sala Laya Dijous 11 / 18.30 h Sala Laya
Jalsaghar El saló de música

Satya jit Ray , 1958. Int.: Chhabi, Biswas, Padma Devi, Gangapada Basu, Tulsi Lahari, Kali Sarkar, Pinaki Sengupta. Índia. VOSC. 100’

El rajà Biswambhar Roy, l’últim descendent d’una antiga casta aristocràtica, està arruïnat. Protector de les arts i gran amant de la música, decideix donar un últim gran concert a casa seva. Ray aprofita aquesta història per confrontar dues classes socials: una aristocràcia en via d’extinció i una burgesia emergent – representada pel personatge de l’usurer– interessada només pels diners.

Presentació a càrrec de Paco Poch el dijous 4.


Divendres 5 / 19.30 h Sala Chomón Dimecres 10 / 18.30 h Sala Laya
Taste of Cement Gust de ciment

Ziad Kalth oum, 2017. Alemanya-Líban-Síria-Qatar-Emirats Àrabs Units. VOSC. 85’. Projecció en DCP.
Premi Quijote de la Federació internacional de cineclubs al Festival de cinema L'Alternativa de Barcelona

A Beirut, uns obrers sirians construeixen un gratacels mentre, a l’altra banda de la frontera, les bombes destrueixen les seves ciutats. La guerra continua al seu país natal, i ells es troben atrapats: han perdut el seu passat i el seu futur és incert.

Presentació a càrrec de Juan M. García Ferrer (Cineclub Associació d'Enginyers de Barcelona) el divendres 5.


Dissabte 6 / 18.00 h Sala Laya
Helen
Christine Molloy, Joe Lawlor . 2008 . VOSC . 78''Helen' ens parla dels dubtes identitaris d’una adolescent a qui la policia utilitza per intervenir com a doble en el cas d’una criatura desapareguda, filla d’una família benestant.







Diumenge 7 / 19.00 h Sala Chomón
Estiu 1993

Carla Simón, 2017. Int.: Laia Artigas, Bruna Cusí, David Verdaguer, Paula Robles, Paula Blanco. Catalunya-Espanya. VC. 97’. Projecció en DCP.
Premi a Millor pel·lícula catalana 2016 escollida pels cineclubs

Després de la mort de la seva mare, una nena de sis anys afronta el primer estiu de la seva vida amb els oncles, la seva nova família. Un drama autobiogràfic que ha rebut premis arreu, entre els quals cinc premis Gaudí i tres premis Goya. Presentació a càrrec d’un membre de la Federació Catalana de Cineclubs i amb la presència de l’equip de la pel·licula.

Més info a la plana de Filmoteca de Catalunya
 

Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016



PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016