Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: News

Titular notícies
Dissabte 6 Abril 2019
Subvencions per al suport a l'organització de premis i concursos que contribueixin al desenvolupament de públics per a la cultura

Aquestes bases tenen per objecte la concessió de subvencions per al suport a l'organització de premis i concursos que fomentin tot un sector dels àmbits de les arts escèniques, les arts visuals, l'audiovisual, la música i els videojocs, que contribueixin al desenvolupament de públics per a la cultura.

S'exclouen:

a) Els premis i concursos l'organització dels quals tingui un pressupost superior a 200.000 euros.
b) Els premis i concursos que se celebrin en el marc de festivals, mostres o cicles, que siguin organitzats per la mateixa persona organitzadora del festival, mostra o cicle.

A l’efecte d’aquestes bases, s’entén per festival, mostra o cicle aquell esdeveniment que programa obres dels àmbits de l’apartat 1 d’aquesta base,  que s’exhibeixen o executen davant d’un públic, que té lloc durant un període específic de temps en una població o poblacions definides prèviament i que té un procediment de regulació del mateix festival,  mostra  o cicle i de la selecció de les obres culturals.

c) Els premis i concursos que s'efectuïn per encàrrec d'una entitat pública o entitat que en depengui o hi estigui adscrita.
d) Els premis i concursos que es desenvolupin exclusivament de forma no presencial.
e) Els premis i concursos que efectuïn els equipaments previstos en l'article 9 del Decret 40/2010, de 16 de març, pel qual s'aprova el Pla d'equipaments culturals de Catalunya 2010-2020 (DOGC núm. 5590, de 18.3.2010) i els equipaments escènics i musicals previstos en l'article 7.1. del Decret 9/2017, de 31 de gener, del Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya (DOGC núm. 7300, de 2.2.2017).

Les subvencions previstes en aquestes bases s'adeqüen al Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat.

Termini per sol·licitar l’ajut: del 04 al 30 d'abril, amdós inclosos.

Aquests ajuts són de tramitació telemàtica obligatòria. Cal que eviteu navegar amb Internet Explorer versió 8 o inferior.
Consulteu les condicions tècniques necessàries per fer els tràmits en línia a  Tràmits gencatA qui va dirigit


Poden ser beneficiàries de les subvencions les persones següents:
a) Les empreses privades, ja siguin persones físiques o jurídiques, i les entitats privades sense ànim de lucre, que duguin a terme la seva activitat en els àmbits que s'indiquen a la base 1.1.
b) Les agrupacions de les empreses o entitats esmentades a l'apartat a), tot i que no tinguin personalitat jurídica.

No poden optar a aquestes subvencions:
a) Les administracions públiques, les entitats del sector públic institucional, les entitats públiques independents, les corporacions de dret públic, els col·legis professionals i els consorcis.
b) Les entitats de foment de la cultura popular i tradicional catalana i del patrimoni cultural.
 

Dissabte 6 Abril 2019
Taller de cinema
PAISATGE DESPRÉS DE L'INCENDI
impartit per OLIVER LAXE


A l'hora de fer una pel·lícula un mateix ha de tenir clares les seves intencions. Pot semblar contradictori, ja que les intencions habiten la regió de la intuïció, territori indefinit per definició. Però és necessari aturar-se un moment i fer-li una sèrie de preguntes directes al cor, aquesta cosa que guia i que mai engana ni demana res a canvi. No es tracta només d'esbrinar la pel·lícula que vols fer, es tracta d'entendre la pel·lícula que has de fer: fer cine és decidir el món en el qual vols viure.

Però les intencions no són mai pures, són humanes. I entre la intenció primera que un mateix posa a l'hora de fer una pel·lícula i el que finalment queda reflectit en l'obra hi ha una gran distància. Un espai en què la pel·lícula, el pragmatisme de la producció i de la vida i els vels de l'ego del realitzador decideixen per damunt del mateix realitzador.

Sobre aquesta distància entre les intencions primeres i el muntatge final de les meves pel·lícules Todos vós sodes capitáns, Mimosas i Aquilo que arde, la meva darrera pel·lícula, tractaran les sessions de treball d'aquest taller. Ho farem mitjançant l'observació de pel·lícules referencials, de lectures puntuals de les diferents versions de guió, de les imatges dels càstings i dels assajos amb els actors, de les preses de rodatge i diversos muntatges del film.

Fer una pel·lícula és alguna cosa així com navegar en un petit veler, de nit, en un indòmit oceà. Un mateix necessita fars, guies-mirall. Mestres dels quals hem d'imitar els gestos nobles, el solc decidit. Si la brúixola no funciona, guia't pels astres. Cal hissar la bandera dels mestres. Encara que el diàleg amb ells sigui maldestre i innocent, encara que mai s'estigui a l'altura, hem de gosar creure'ns responsables i protectors del tresor que ells han custodiat amb les seves obres: un món en el qual els cors dels homes encara bateguen amb força. Perquè protegir el tresor no és un plaer, és un deure.


OLIVER LAXE (París, 1982). Fill d'emigrants gallecs, als 6 anys torna a Galícia amb la seva família per a instal·lar-se a A Coruña. Després de llicenciar-se en Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, es trasllada a viure a Londres, on comença a posar en pràctica els seus primers treballs en format fílmic (S-8mm i 16mm), entre ells el curtmetratge "Y las chimeneas decidieron escapar" (2006), seleccionat per anar al Festival de Cine de Gijón i al East End Film Festival de Londres. Posteriorment es trasllada a Tànger, on filma el curt "Suena la trompeta, ahora veo otra cara" (2007) i el migmetratge "París #1" (2008), seleccionat al IndieLisboa. A Tanger també crea el taller cinematogràfic per a nins del centre d'acollida Dao Byed. Aquesta activitat serà l'origen del seu primer llargmetratge en 35mm, "Todos vós sodes capitáns' (2010), premiada, entre d'altres, amb el premi FIPRESCI de la Quinzena de Realitzadors a l'edició del Festival de Cannes 2010, a més de ser l'única pel·lícula espanyola seleccionada aquell any en qualsevol de les seccions del festival. El 2016 estrena "Mimosas", la seva consagració definitiva com un dels grans noms dins el panorama del cinema internacional gràcies al Gran Premi de la Setmana de la Crítica del Festival de Cannes 2016, convertint-se així en el primer director de la història del cinema espanyol que veu les seves dues primeres pel·lícules premiades al festival més important de tots, a més de ser també seleccionada i premiada a multitud d'altres festivals de diferents indrets dels cinc continents com puguin ser Taipei, Karlovy Vary, Nova York, Sevilla o El Cairo. Actualment, Oliver Laxe està acabant detalls, quasi a punt d'estrenar, la seva tercera pel·lícula, encara sense títol definitiu.


Dates:
Divendres 19 i dissabte 20 d'abril
Horari: 
Divendres
de 16h a 20h
Dissabte
de 10h a 14h.
de 16h a 20h.
Durada: 
12 hores
Preu: 
50 euros

Certificat d’assistència

Informació i inscripcions:
cinemaclub@39escalons.org
 

Divendres 29 Març 2019
Aquestes són les programacions #FilmoXarxa del mes d'abril 2019
  • 04/04/2019.- CINECLUB LA SEU LA SEU D'URGELL. GUST DE CIMENT.- VOSC.- CINEMES GUIU.- Sala 2, Avda. Salòria, 55 - 25700 La Seu d'Urgell
  • 04/04/2019.- CINECLUB VIC VIC.- KATALIN VARGA.- VOSC.- ESPAI ETC, Passeig de la Generalitat, 46 08500 Vic
  • 04/04/2019.- CINECLUB LA RÀPITA.- ST CARLES DE LA RÀPITA.- LA GIRA.- VOSC.- AUDITORI SIXTO MIR.- C/ Vall de Safan, 72 – 43540, Sant Carles de la Ràpita
  • 09/04/2019.- CINECLUB SABADELL.- GUERRA CIVIL A CATALUNYA.- VO.- CINEMES IMPERIAL.- Plaça de l'Imperial, 4, 08202 Sabadell
  • 11/04/2019.- CINECLUB ADLER.- LLORET DE MAR.- EL FILL DE JOSEP.- VOSC.- TEATRE DE LLORET.- Plaça de Germinal Ros i Martí, s/n 17310 Lloret de Mar
  • 13/04/2019.- CINECLUB AMICS CINEMA DE LA VALL DE RIBES.- RIBES DE FRESER.- HOMICIDI.- VOSC.- CINEMA CATALUNYA Carrer Major 19, 17534 Ribes de Freser
  • 14/04/2019.- CINECLUB MANRESA.- EL FILL DE JOSEP.- VOSC.- AUDITORI PLANA DE L'OM.- Carrer del Born- 08241 Manresa
  • 25/04/2019.- CINECLUB ADLER.- LLORET DE MAR.- GUST DE CIMENT.- VOSC.- TEATRE DE LLORET.- Plaça de Germinal Ros i Martí, s/n.- 17310 Lloret de Mar
  • 25/04/2019.- CINECLUB GEGANTERS DE TAVERTET.- DEIXA QUE ELS NENS PETITS… .- VOSC.- SALA POLIVALENT AJUNTAMENT DE TAVERTET Carrer de Jaume Balmes, 1, 08511 Tavertet
El catàleg de la FilmoXarxa consta entre d'altres de pel·lícules que han estat presentades a festivals prestigiosos. Sovint són obres que ens mostren la cara fosca de la realitat del nostre món però a vegades ho fan en clau de comèdia o acollint-se als esquemes del thriller. Són pel·lícules que venen de cinematografies potents i consolidades, com la francesa, l’alemanya i la britànica, però també de països que la nostra indústria oblida, com Estònia, Sèrbia i Eslovènia. També proposa documentals de contingut social o cintes que pertanyen a l’arxiu de la Filmoteca i que ens permeten descobrir el patrimoni cinematogràfic català.


Divendres 29 Març 2019
Dersuuuuuu!!! .... Capitááán!!!

Tribut a Miquel Vinyals


Hola Miquel, els del cineclub et volem donar les gràcies per tot, i hem pensat que ho volíem fer públicament, perquè és molta la gent que t’estima i voldrà fer seu aquest agraïment, i perquè volem que tothom sàpiga que la teva petja roman.

No cal que t’expliquem com en són, de divertides i entranyables, les reunions del cineclub. La Junta actual té de bo que hi cap tothom, els despistats i les impetuoses, les racionals i els tímids, els descarats i les somiatruites, els joves i les friquis, les poetes i els intel·lectuals: tothom parla, tothom riu i construïm plegats. I després hi ets tu, afortunat compendi de totes les humanitats.

Bona part dels èxits i dels moments de felicitat de la nostra entitat tenen la teva empremta, aquella característica tan teva que ens ha proporcionat, sovint, l’equilibri perfecte entre el seny i la rauxa. En bona part gràcies a tu, el cineclub s’apropa als 25 anys de vida; en bona part gràcies a tu, la bogeria que va significar la campanya SOS Alhambra va arribar a bon port, i avui, cinc anys després, seguim gaudint d’un cinema de primera a la Garriga.

Al tresor d’aquest equilibri cal afegir-hi un parell o tres d’ingredients: l’eclecticisme, la consciència cívica i la bonhomia. Que ets un eclèctic ho il·lustren perfectament els teus gustos cinematogràfics: no et fa falta renunciar a res, ni a l’entreteniment pur dels productes de Hollywood ni al cinema més avantguardista, europeu o exòtic, ni als curtmetratges experimentals ni als clàssics de tota la vida ni a les rareses de sèrie B. Tot ho entomes de gust, i tot ho gaudeixes: un privilegi! Que tens una deliciosa consciència cívica ho saben, també, els del Centre Excursionista de la Garriga o els de l’Aula de la Universitat a l’Abast. Tens clar que la cultura i la natura són bens col·lectius, i actues amb una responsabilitat social que, de tan inclusiva, emociona. Pel que fa la bonhomia, la tens impresa a la cara: respectuós en la conversa, solidari en les alegries i en les penes, mai t’hem sentit alçar la veu o denigrar a ningú.

Ara te’n vas, diuen. Nosaltres sabem que no és així: sabem que, com el capità i el caçador de Dersu Uzala, periòdicament ens retrobarem a la sala fosca. Nosaltres cridarem Dersuuuuuuu!!!, i tu ens contestaràs Capitááán!!! I ens abraçarem.

Cineclub la Garriga


Dissabte 23 Març 2019
La FCC és una entitat creada en 1978 i que es va presentar oficiosament per mitjà de la seva revista Fulls de Cinema (1978-79; cinc números). Va néixer amb l'objectiu d'agrupar els cineclubs de Catalunya i altres territoris de parla catalana i potenciar el cinema com fet cultural, facilitant els serveis necessaris d'assessorament, gestió, documentació i divulgació per a estendre el moviment cineclubístic. Però les iniciatives de formar un col•lectiu de cineclubs catalans ja començà abans. (pots veure aquesta història aquí)

Per conmemorar els nostres 40 anys d'existència durant el 2019 ho recordarem en les nostres activitats més importants: la Setmana del Cineclubisme a la Filmoteca de Catalunya, els Premis Jose Maria Nunes del cineclubisme, la Jornada Cineclubista a Reus i com a colofó la exposició que tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya a Barcelona. Anirem parlant!!

Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016



PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016