Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Propostes formatives

CURSOS

Aquí teniu un resum de les nostres propostes formatives. Són adaptables a qualsevol grup per edat i nombre. Tots els cursos s'adapten a les diferents necessitats. Demaneu-nos pressupost sense compromís

Tallers i activitats formatives d’àmbit cultural 2016-2017

TALLERS PRÀCTICS

NOU!! CINEMA DE BAIX COST - un cinema a l’abast de tothom.
 
Aquest taller conté una part teòrica i una part més pràctica, en què els assistents realitzaran alguns exercicis relacionats amb la versatilitat de les noves tecnologies. 
 
Com en totes les èpoques, l’avenç de les noves tecnologies canvia i condiciona el resultat de l’obra artística i la forma d’aproximar-se a l’entorn físic que es pretén filmar. La pèrdua de pes de la càmera és un exemple evident. El taller explora la manera com diferents directors s’han apoderat d’aquest recurs que avui dia, cada vegada més, és a l’abast de tothom. 

FEM UN CURT ! - Introducció a la Tècnica Cinematogràfica -
Descripció de l’activitat. Adolescents, joves i adults
 
Curs dissenyat per a persones que no tenen coneixement previ de tècnica cinematogràfica, o en tenen en un grau de molt elemental, i volen accedir a aquest coneixement per expressar-se a través del cinema. L’objectiu és familiaritzar els alumnes amb les beceroles cinematogràfiques, des del guió fins l’edició de les imatges rodades.
És un curs pràctic.

FEM UN REPORTATGE!  - Taller de cinema documental -
Descripció de l’activitat. Adolescents, joves i adults
 
Curs dissenyat per a persones que no tenen coneixement previ de tècnica cinematogràfica, o en tenen en un grau molt elemental i vulguin aprofundir en les possibilitats comunicatives, expressives i artístiques del gènere. Fer que, partint d’una forma de comunicació a la qual, generalment, només hi tenen accés com a receptors, però mai com a creadors, els alumnes es plantegin assumir la seva capacitat expressiva a través de la imatge. L’objectiu és donar-los l’oportunitat d’acostar-se i reflexionar sobre el seu entorn més immediat i desenvolupar-ne una mirada pròpia.
Curs pràctic


EL PRIMER CINEMA - Ombres Xineses - 

Descripció de l’activitat.- De 3 a 12 anys
En aquest taller els menuts aprendran  diferents tècniques per a fer ombres xineses i per a fer-les servir en el seu discurs creatiu. Faran servir les pròpies mans, els elements quotidians d’una aula o els elements retallats com a possibilitats per explicar una història o, simplement, com un element de diversió.
 
PARLANT AMB EL GEST - Taller de mímica -
Descripció de l’activitat.- De 3 a 12 anys

Taller que vol potenciar les facultats gestuals dels infants basant-se en el cinema. Utilitzant com a base films muts s’experimentarà amb el gest per mostrar sensacions, emocions, conflictes...

NOU!! EL DIARI CINEMATOGRÀFIC - la quotidianitat a través del cinema.
 

Públic de totes les edats. Ideal per a nois i noies que volen aprendre a fer servir el mòbil de manera original. 
 
Actualment, els avenços tecnològics han produït un canvi substancial dels aparells que serveixen per retratar la vida quotidiana. Un mòbil pot arribar a equivaldre a un quadern de butxaca amb un bolígraf entre les fulles. Com a conseqüència d’això, els diaris cinematogràfics gaudeixen d’un moment d’esplendor. Gràcies a aquest taller, els assistents podran conèixer els orígens d’aquest gènere fílmic, la seva evolució i les tendències actuals.

JUGANT COM ELS BESAVIS - Joguines òptiques -
Descripció de l’activitat.- De 3 a 12 anys

Taller on s’experimenta amb el principi de la persistència retiniana – l’ull gandul,  que ens permet veure moviment on només hi ha imatges successives- a través de les joguines òptiques. Els infants aprenen a construir diverses joguines com el taumàtrop o el zoòtrop i a incloure’ls com a recurs expressiu en llur aprenentatge.

I SI LI POSEM MÚSICA?. - Música per a les Imatges en moviment-
Descripció de l’activitat. Totes les edats

Taller que ensenya a associar la imatge a la música partint de l’experimentació guiada, per arribar a l’atribució a determinades seqüències, per part dels nens i nenes, de músiques que ells mateixos inventen amb els elements que tenen a mà.
 
CANVIEM DE CARA  - Taller de maquillatge -
Descripció de l’activitat. De 3 a 12 anys

El maquillatge és un dels recursos més engrescadors per canviar personalitats, fingir monstres o crear bellesa. Aquest taller de maquillatge cinematogràfic desvetlla la imaginació dels nois i noies, mentre aprenen tècniques senzilles que poden fer servir en diades i/o celebracions.

COM ES FAN ELS DIBUIXOS ANIMATS? - Taller d’animació -
Descripció de l’activitat. De 3 a 12 anys

Els nois i noies aprenen en aquest taller la mecànica i la pràctica dels dibuixos animats i poden participar en l’elaboració d’una història i el seu desenvolupament animat

ESCRIVIM UNA PEL·LÍCULA - Taller de guió cinematogràfic -
Descripció de l’activitat.- De 3 a 12 anys

Taller pensat per a fer participar  del procés de creació i disseny de possibles pel·lícules basades en les històries que suggereixen ells mateixos, estimulant, així, la seva capacitat creativa i introduir, de forma planera i entenedora, els conceptes bàsics que precisa l’elaboració d’un guió cinematogràfic.

EFECTES ESPECIALS I ALTRES ENGANYIFES - Taller de trucatges cinematogràfics -
Descripció de l’activitat. De 3 a 12 anys. Farem una pel·lícula!!!!

Taller d’experimentació en moltes de les possibilitats dels efectes especials, tant els casolans com els més sofisticats, on els infants aprenen trucs del Cinema tot divertint-se i fent manualitats
 
PEL·LÍCULES BEN VESTIDES – Taller de vestuari cinematogràfic-
Descripció de l’activitat. De 3 a 12 anys

Taller on els nens i les nenes experimenten els conceptes de disseny i retallat de diferents tipus de vestuari sobre films que recreen diferents èpoques, des del món clàssic fins als nostres dies.

TALLERS TEÒRICS

NOU!! CINEMA CATALÀ - Tendències mai vistes!
 

El cinema català existeix i té personalitat pròpia, ja que forma part d’una tradició on l’avantguarda i la contemporaneïtat han estat la tònica. El taller reivindica i fa un recorregut per les tendències del cinema català, des del seus orígens fins a avui dia, en què joves cineastes intenten obrir-se pas amb força. El taller comptarà amb la presència d’un jove director que farà conèixer la seva obra i parlarà de les seves influències, dels projectes futurs i dels problemes que ha de fer front per tirar endavant les produccions. 

NOU!! DIRECCIÓ D'ACTORS - El treball interpretatiu al servei d’una història.
 

Aquest taller parla de la importància de la tria dels actors i de com saber-los dirigir. El taller posa de manifest algunes de les metodologies emprades en la direcció d’actors. Està dividit en una part teòrica i en una part més pràctica, en què es treballarà amb un actor i/o una actriu que hagin tingut experiència avalada davant la càmera.

NOU! LES PEL·LÍCULES DE LA GUERRA CIVIL – Un recorregut pel cinema de propaganda

La Guerra Civil Espanyola fou un camp de proves no només per l’armament, estratègia, o infraestructures de protecció civil. Va ser un assaig per la propaganda política que s’aplicà després en altres conflictes. La propaganda anava més enllà de la cartelleria i prensa, la Guerra Civil Espanyola va aportar una innovació capdal a la propaganda: el cinema informatiu sonor de guerra.
Aquest taller és una aproximació a les diferents filmografies dels diferents bàndols ideològics del conflicte: Govern de la República,Nacionals, Anarquisme, Generalitat de Catalunya...
Veurem fragments dels films més importants i analitzarem les diferents maneres de presentar la informació, tant pel suport ideològic i continguts mostrats com per les apostes estètiques que s’utilitzaven. Ens sorprendrà veure imatges per primera vegada que mai han format part de la nostra memoria visual històrica.
Curs idoni per persones interessades en veure el que realment va passar.

NOU! L'ÒPERA AL CINEMA
Taller de quatre sessions on es mostren fragments de pel·lícules diverses on hi apareixen temes operístics, els fragments s’analitzen tant del punt de vista cinematogràfic i com des del punt de vista musical.
Les escenes cinematogràfiques i la particular narrativa que escull cada director són l’excusa perfecte per reescoltar  l’òpera original i és el motiu que serveix per explicar l’argument de l’òpera, detalls biogràfics del compositor, de l’època, la situació, etc.  Així ens anem endinsant d’una manera amena dins el món operístic, alhora que viatgem per la història del cinema i els seus gèneres.

Taller pensat  tant per als que no coneixen el món de l’òpera (amb la intenció de que se’ls desperti  la curiositat) com per als que  ja se l’estimen. La selecció  films i òperes és amplia, variada i molt atractiva. Aquest taller inclou fragments de títols tan diversos com Dyango Desencadenado, Cadena Perpetua, Filadelfia, Pretty Woman, El quinto elemento, Mucho ruido y pocas nueces, Mar Adentro, La vida es bella, El Padrino i  Una nit a l’òpera dels germans Marx, entre d’altres.

Amb el taller els participants descobriran peces bellíssimes d’òpera i de films de referència. Gaudiran, somriuran i descobrirant perquè l’òpera mou tantes passions i aconsegueix seguidors fidels.

IMATGES QUE PARLEN – Iniciació al llenguatge cinematogràfic-
Descripció de l’activitat
 
Curs de llenguatge audiovisual adreçat a persones que no en tinguin coneixements previs o a d’altres que vulguin aprofundir en les claus d’aquest llenguatge per poder gaudir millor de l’experiència audiovisual.
En totes les sessions es projectaran seqüències de films com exemple.
 
DE LES OMBRES ALS ÒSCARS  - Història del cinema -
 
Curs d’aproximació a la cronologia dels diferents moviments cinematogràfics, que serveix per entendre millor el que es veu ara a les pantalles i també per organitzar la “memòria sentimental cinematogràfica” de cada u.
En totes les sessions es projectaran seqüències de films de cada època.
 
EL NAIXEMENT DEL LLENGUATGE CINEMATOGRÀFIC. 1895-1936.
Descripció de l’activitat
 
Curs que serveix per apropar-nos a la història del cinema des dels seus orígens fins l’arribada del sonor. Fa un repàs del naixement i desenvolupament del llenguatge propi del cinema que, en un principi, es va haver d’adaptar al silenci de la pantalla: els germans Lumière, els directors soviètics, la trepidant arribada del cinema americà: D.W.Griffith, Europa i les avantguardes, Expressionisme alemany,..
Curs dissenyat com la primera part d’una Història del Cinema que consta de 30 sessions. Tanmateix, cada trimestre és complet en el període estudiat i autònom respecte als altres, fet pel qual els alumnes el poden cursar per separat.
En totes les sessions es projectaran seqüències de films de l’època explicada.
 
LA DIVERSIFICACIÓ DEL LLENGUATGE FÍLMIC. 1937-1968.
Descripció de l’activitat
 
Curs on es presenten els diferents corrents que van canviar les formes d’entendre el setè art, des dels anys 30 fins les revoltes de la segona meitat del segle XX: els Nous Cinemes d’Europa i Iberoamèrica; l’auge de l’anomenat cinema d’autor; les noves generacions que canvien Hollywood: la generació de la televisió, l’escola de Nova York i John Cassavetes; els cineastes educats a les facultats d’imatge... Les revolucions provocades per altres mitjans com la televisió: la democratització del cinema.
Curs dissenyat com la segona part d’una Història del Cinema que consta de 30 sessions. Tanmateix, cada trimestre és complet en el període estudiat i autònom respecte als altres i els alumnes el poden cursar per separat.
En totes les sessions es projectaran seqüències de films de l’època explicada.
 
CINEMA CONTEMPORANI 1969-2013
Descripció de l’activitat
 
Curs que repassa els últims clàssics del XX i principi del XXI: Kubrick; Fellini; Rohmer... Les noves tendències: Dogma i  el cinema de denúncia social: Fernando León de Aranoa i Ken Loach; El nou boom del documental: de Flaherty a Jose Luís Guerín. El cinema americà d’autor versus el cinema comercial americà  Darreres tendències del cinema espanyol i català,...
Curs dissenyat com la tercera part d’una Història del Cinema que consta de 30 sessions. Tanmateix, cada trimestre és complet en el període estudiat i autònom respecte als altres i els alumnes el poden cursar per separat.
En totes les sessions es projectaran seqüències de films de l’època explicada.
 
HISTÒRIA DEL CINEMA DOCUMENTAL
Descripció de l’activitat
 
Curs d’aproximació i ubicació dels diferents corrents que s’han desenvolupat en un gènere que va iniciar-se amb el cinema com a registre de la realitat i que ha anat evolucionant per les influències dels moviments artístics, sociològics i polítics fins assumir premisses que el converteixen en un gènere fronterer amb la ficció, que molts cops es defineix d’una manera massa superficial i tendeix a confondre’s amb el reportatge.
En totes les sessions es projectaran seqüències de films de l’època explicada.
 
DE VAMPIRS, BALLARINES I COW BOYS – Introducció als gèneres cinematogràfics
Descripció de l’activitat
 
Curs per a qualsevol persona que, sense una formació específica en cinema, vol repassar i ubicar aquells films que han representat una fita en la història de l’art del segle passat. Es destacaran les característiques que han fet que siguin aquests films i no uns altres els que han passat com a clàssics o com a grans innovadors en la Història del cinema
En totes les sessions es projectaran seqüències de films de l’època explicada.

LLEGIM UN FILM – Introducció a l’anàlisi cinematogràfica -
Descripció de l’activitat
 
Curs per aprendre a considerar el film com una obra susceptible de generar un text (anàlisi textual) que fonamenti els seus significants en estructures narratives (anàlisi narratològic) i sobre bases visuals i sonores (anàlisi icònic), produint així un efecte particular i únic sobre l’espectador (anàlisi psicoanalític).
En totes les sessions es projectaran seqüències de films relacionats amb el tema.
 
ELS SÍMBOLS CINEMATOGRÀFICS – Iniciació a la iconografia del cinema -
Descripció de l’activitat
 
Curs pensat per a persones que malgrat no tenir coneixements previs de lectura de la imatge vulguin iniciar un recorregut per la iconografia cinematogràfica, a fi d’arribar a conèixer els recursos i la metodologia d’anàlisi de les formes cinematogràfiques.
En totes les sessions es projectaran seqüències de films relacionats amb el tema.

ARQUITECTURA I CINEMA
Descripció de l’activitat

Curs per a gent sense coneixements previs, ni d’arquitectura ni de cinema que volen entendre’l en quan a gran creador de temps i d’espais. Està dissenyat per fer comprendre els principis bàsics de la creació d’espais i distingir la utilització dels diferents elements que serveixen per a crear paisatges.
En totes les sessions es projectaran seqüències de films.

PINTURA I CINEMA
Descripció de l’activitat
 
Curs dissenyat per a persones interessades en la dimensió plàstica del cinema i/o que tinguin un especial gust per la fotografia o la pintura, encara que no en tinguin coneixements previs ni aprofundits. El seu objectiu és aconseguir clarificar els mecanismes de la perspectiva, la llum i el color que creen la “realitat” cinematogràfica.
 En totes les sessions es projectaran seqüències de films.

TEATRE I CINEMA
Descripció de l’activitat
 
Curs per a persones interessades en el fets cinematogràfic i teatral i les seves relacions, El cinema ha tingut durant la seva breu però condensada història, un referent per als creadors i per als espectadors que, de vegades l’ha enriquit i, de vegades, l’ha coartat: el teatre. En els primers moments, els espectadors no van saber assimilar la novetat cinematogràfica i va fer molt difícil assumir que el cinema no era una forma accidental de teatre, sinó que tenia llenguatge propi, possibilitats expressives particulars i, sobretot, una potència infinita de desenvolupament.
 En totes les sessions es projectaran seqüències de films.

VINYETES FILMADES
Descripció de l’activitat
 
Curs dissenyat per introduir els assistents al món del còmic, la seva història i la seva sociologia en el cinema. I per fer notar les tendències estètiques del cinema utilitzades per aconseguir el pas del  paper a la pantalla.
En totes les sessions es projectaran seqüències de films.

LLIBRES DE PEL·LÍCULA – Cinema i literatura -
Descripció de l’activitat
 
Curs per a persones sense un coneixement previ de cinema que volen entendre la relació entre cinema i literatura; i d’altres, coneixedores del llenguatge cinematogràfic que volen aprofundir en els matisos i les diferents formes de transcriure el text literari en imatges. L’objectiu és arribar a conèixer les diferents maneres en que el cinema tracta els llibres d’història, els tractats morals, la literatura fantàstica, la poesia, el teatre, la novel·la, ...
A totes les sessions hi haurà projeccions

EL CINEMA NARRADOR D’HISTÒRIES I MITES
Descripció de l’activitat
 
Curs per a persones interessades en el component narratiu del cinema on es planteja l’apropament a diferents històries i mites de diferents cultures, triats pels alumnes sobre un ampli catàleg, i a l’evolució del seu tractament cinematogràfic. L’objectiu és donar a conèixer els condicionants socials, polítics, religiosos, econòmics,... de l’imaginari que influeixen en el disseny d’un film.
En totes les sessions es fan projeccions

DE DÉUS, FARAONS i GLADIADORS. – El Món Antic al cinema-
Descripció de l’activitat
 
Curs per a persones interessades en la Història i el seu tractament cinematogràfic i que vol acostar les diferents maneres de pensar i sentir en les civilitzacions més determinants del Món Antic i, alhora, veure com el cinema ens ha transmès el seu imaginari i les seves concepcions. L’objectiu és aconseguir que es comprengui que “la Història” mostrada pel cinema, en el millor dels casos, només informa de fets documentats des de les formes d’entendre la realitat del segle XX i ens escatima tota la riquesa ideològica i estètica dels temps antics.
Projecció de seqüències en totes les sessions.
 
DEL REI ARTÚS A DANTE –El Món Medieval al cinema-
Descripció de l’activitat
 
Curs per a persones interessades en la Història i el seu tractament cinematogràfic i que vol acostar les diferents maneres de pensar i sentir en el Món Medieval i veure com el cinema ens ha transmès les seves concepcions. El nombre de produccions sobre l’Edat Mitjana és molt gran i encara que moltes no han sabut o volgut renunciar a formes i valors del segle XX, n’hi ha que s’apropen prou bé a l’època.
En totes les sessions hi haurà projeccions

DELS MÈDICI A NAPOLEÓ - El Món Modern al cinema-
Descripció de l’activitat
 
Curs per a persones interessades en la Història i el seu tractament cinematogràfic  i que vol  fer arribar als assistents al curs la consciència de que cada moment històric i cada civilització ha tingut un imaginari diferent i que l’hem de procurar conèixer abans de llençar-nos a avaluar el nivell de confort social, d’entitat moral, de llibertat personal, ... en altres temps.
Es projecten fragments de pel·lícules adequades en cada sessió.

CINEMA ASIÀTIC -Tradició I modernitat als cinemes d’Orient-
Descripció de l’activitat
 
Curs per a totes aquelles persones que, amb formació cinematogràfica o sense, vulguin acostar-se a conèixer i analitzar un fenomen tan divers i complex com el del cinema oriental. L’objectiu és  arribar a reconèixer les característiques que defineixen el cinema dels països més importants, ressaltar les seves principals tendències i donar a conèixer els seus directors més emblemàtics, alhora que es relacionen les influències del cinema oriental menys conegut a les cinematografies occidentals més populars.
Amb projeccions a totes les sessions

LA MIRADA D'EUROPA - Una aproximació al cinema europeu actual-
Descripció de l’activitat
 
Curs per a persones que no tenen cap coneixement previ de cinema o en tenen un de molt general,  i volen encarar-se amb el cinema més proper a la nostra geografia. L’objectiu és  que els assistents al curset arribin a comprendre que la 'mirada' cinematogràfica de Hollywood no és l'única possible i que distingeixin les diferències de mentalitat i llenguatge que tenen els directors segons els seu origen geogràfic.
En totes les sessions hi ha projecció de seqüències adequades.

ANEM AL CINEMA ! - Introducció a la crítica cinematogràfica -
Descripció de l’activitat
 
Curs pensat per a persones que, havent fet altres cursos relacionats amb el cinema, o sense preparació prèvia, volen desenvolupar i plasmar els seus coneixements en aconseguir una visió crítica de les estrenes cinematogràfiques de la temporada o en revisar alguns clàssics. L’objectiu és possibilitar el gaudi màxim davant les obres, mitjançant la seva millor comprensió  i demostrar que la falta de coincidència amb la crítica especialitzada no és un error o una incapacitat de l’espectador sempre que la seva anàlisi es fonamenti en un coneixement del llenguatge prou sòlid.

OBRES MESTRES DE LA HISTÒRIA DEL CINEMA - Visionat dels clàssics del cinema mundial –
Descripció de l’activitat
 
Curs pensat per a persones que, havent fet altres cursos relacionats amb el cinema, o sense preparació prèvia, volen desenvolupar i plasmar els seus coneixements en aconseguir una visió crítica de grans clàssics. L’objectiu és capacitar per a l’anàlisi de films en l’ordre estètic o lingüístic, per a que puguem sentir un major plaer davant les obres, mitjançant la seva millor comprensió. En 5 sessions es projecten clàssics del cinema i en les altres 5, s’analitza el film
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016



PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016