LA FLOR DEL DÍA
Any de producció: 1910
Producció: Fábrica de pastas para sopa Francisco Saula (Calella)
Versió: Versió muda amb intertítols en castellà
Durada: 21 min.
Sinopsi:
Documental que explica amb detall la fabricació de les pastes Saula. Imatges de la fàbrica de Calella i la seva activitat, així com de les diverses seccions, la maquinària i les tasques relacionades amb el procés de fabricació, l’embalatge, el transport i l’exportació a l’estranger, concretament a la República de Cuba.
MANUFACTURAS A. PEDREROL
Any de producció: 1918
Producció: Reportajes Cinematográficos América (¿)
Versió: Versió muda amb rètols en castellà
Durada: 8 min.
Sinopsi:
Documental sobre la fàbrica de conserves A. Pedrerol de Molins de Rei. Se centra en tot el procés: preparació i fabricació de les llaunes, envasat i etiquetat de del préssec en conserva.
APLICACIONES DE GRAPHILATUM
Direcció: Baltasar Abadal
Any de producció: 1919
Producció: Films Abadal (Barcelona)
Versió: Versió muda amb rètols en castellà
Durada: 8 min.
Sinopsi:
Reportatge referent a les aplicacions que té el ciment Graphilatum (propaganda industrial). S'expliquen les qualitats del 'Cemento Graphilatum' i la seva aplicació en la impermeabilització de parets i teulades. Es tracta d'un ciment ja preparat, que es venia en llaunes de diferents colors. Ho fabricava F. Esquerdo Grau de Barcelona. Es mostra la seva aplicació a teulades de diferents edificis i naus de Barcelona. Imatges dels dipòsits de la Zona Franca, el port, el Teatre Novedades (en cartell la companyia Alba-Bonafé), la fàbrica d'Indústries del 'Cuero Armado, S.A.', l'asil del Parc de Barcelona, la cascada del Parc de la Ciutadella i els seus dipòsits d'aigua.
COLÒNIA ESCOLAR DE CALAFELL
Any de producció: 1919
Producció: Cuyàs Films
Versió: Versió muda amb rètols en castellà
Durada: 6 minuts
Sinopsi:
El documental relata la vida dels nens que anaven de colònies a la 'Colònia escolar Vilamar' de Calafell. Fan una vida sana a tots nivells: gimnàstica i banys de mar.
BARCELONA. EXPOSICIÓN INTERNACIONAL 1929: PELÍCULA OFICIAL
Direcció: Ramon de Baños
Any de producció: 1929
Producció: Ediciones Ramon de Baños (Barcelona)
Versió: Versió muda amb rètols en castellà
Durada: 13 min.
Sinopsi:
Documental sobre l’Exposició Internacional de 1929, amb vistes del recinte i els voltants, sobretot del Poble Espanyol.
[PROCLAMACIÓ DE LA II REPÚBLICA]
Any de producció: 1931
Producció: Cinaes (Barcelona)
Versió: Versió muda amb rètols en castellà
Durada: 9 min.
Sinopsi:
El documental queda distribuït en tres blocs. Comença amb cartells de la Candidatura Republicana Autònoma, de la candidatura Republicana-Socialista, de la Lliga Regionalista, d'Esquerra Republicana de Catalunya i de la Unió Socialista de Catalunya. Seguidament Francesc Macià, victoriós, saluda a les autoritats i pronuncia un discurs a la població des del balcó de la Generalitat. Els ciutadans celebren la recent República enarborant senyeres i banderes republicanes. Entre la mutitud cal destacar a col·lectius com les penyes republicanes, els ferroviaris o l'entitat coral 'La violeta de Clavé'. Al port de Barcelona es poden veure els destructors de l'esquadra espanyola assistents a Barcelona per la vigilància de les eleccions. El segon bloc, es trasllada a Madrid, on s'observa la reacció entusiasta dels ciutadans madrilenys vers els recents esdeveniments polítics. La tercera i darrera part, engloba la visita que realitzà Alcalá Zamora a Barcelona, i la rebuda que li féu del President Macià a l'Estació de França.
Comparant els tres films que fan referència a la proclamació de la República, hem de dir que les imatges d'aquest documental coincideixen gairebé plenament amb les de 'Le fin d'un régime'. Pel que fa a 'Proclamació de la República Catalana' queden substituïdes les imatges de Madrid i la visita d'Alcalá Zamora per la rebuda als presos polítics alliberats de La Mola.
MIRAVET
Direcció: Joaquim Mir i Trinxet
Any de producció: 1930
Versió: Versió muda sense rètols
Durada: 15 min.
Sinopsi:
Documental amateur, sobre la vila i la gent de Miravet, recollint aspectes molt variats de la vida quotidiana de la gent.La pel·lícula s'inicia quan el cotxe va cap a Miravet per la carretera de Vandellós, a un costat es veu Tivissa i ja arriben a Miravet. L'eix principal és el riu i tota la sèrie d'activitats que l'envolten: pesca, transport, font d'aigua, safareig, fent una especial atenció a les activitats marineres i recollint els diversos tipus de barca i de navegació: llaguts, a vela, perxant, remant, i transportant diferents mercaderies inclosa una mula sobre la barca. La feina de les dones: anar a buscar aigua, fer la bugada, treball de la palma; la feina dels homes: pregoner, traginar, encordar, perxar així com el treball de la terrissa, l'envernissament, la preparació del forn, la col·locació de les peces i l'encesa del foc. HI ha un apartat a les tradicions sortint una dona gran ballant una jota, i d'altres cantant i tocant uns instruments. Entre les vistes generals cal destacar panoràmiques del riu, el molí, el castell, camps de fruiters nevats, ramats de xais i inundacions, grans figueres de moro...