Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

CURSOS PRÀCTICS

A la FCC pensem que la participació de l’alumne sempre és clau a l’hora de programar els nostres cursos. N’hi ha, però, tot un seguit que estan especialment assenyalats per la molt alta col·laboració de l’alumnat.

NOU!! CINEMA DE BAIX COST - un cinema a l’abast de tothom.
 
Aquest taller conté una part teòrica i una part més pràctica, en què els assistents realitzaran alguns exercicis relacionats amb la versatilitat de les noves tecnologies. 
 
Com en totes les èpoques, l’avenç de les noves tecnologies canvia i condiciona el resultat de l’obra artística i la forma d’aproximar-se a l’entorn físic que es pretén filmar. La pèrdua de pes de la càmera és un exemple evident. El taller explora la manera com diferents directors s’han apoderat d’aquest recurs que avui dia, cada vegada més, és a l’abast de tothom. 

NOU!! EL DIARI CINEMATOGRÀFIC - la quotidianitat a través del cinema.
 
Públic de totes les edats. Ideal per a nois i noies que volen aprendre a fer servir el mòbil de manera original. 
 
Actualment, els avenços tecnològics han produït un canvi substancial dels aparells que serveixen per retratar la vida quotidiana. Un mòbil pot arribar a equivaldre a un quadern de butxaca amb un bolígraf entre les fulles. Com a conseqüència d’això, els diaris cinematogràfics gaudeixen d’un moment d’esplendor. Gràcies a aquest taller, els assistents podran conèixer els orígens d’aquest gènere fílmic, la seva evolució i les tendències actuals.

NOU!! CINEMA CATALÀ - Tendències mai vistes!
 
El cinema català existeix i té personalitat pròpia, ja que forma part d’una tradició on l’avantguarda i la contemporaneïtat han estat la tònica. El taller reivindica i fa un recorregut per les tendències del cinema català, des del seus orígens fins a avui dia, en què joves cineastes intenten obrir-se pas amb força. El taller comptarà amb la presència d’un jove director que farà conèixer la seva obra i parlarà de les seves influències, dels projectes futurs i dels problemes que ha de fer front per tirar endavant les produccions. 

NOU!! DIRECCIÓ D'ACTORS - El treball interpretatiu al servei d’una història.
 
Aquest taller parla de la importància de la tria dels actors i de com saber-los dirigir. El taller posa de manifest algunes de les metodologies emprades en la direcció d’actors. Està dividit en una part teòrica i en una part més pràctica, en què es treballarà amb un actor i/o una actriu que hagin tingut experiència avalada davant la càmera.

ANEM AL CINEMA !
-INTRODUCCIÓ A LA CRÍTICA CINEMATOGRÀFICA-


Destinataris: El curs està pensat per a persones que, havent fet altres cursos relacionats amb el cinema o no, volen desenvolupar i plasmar els seus coneixements en aconseguir una visió crítica de les estrenes cinematogràfiques de la temporada o revisitant alguns clàssics en cartellera.

Plantejament: Volem fomentar la participació activa dels alumnes, en tant que entre tots discutirem, aspectes de les pel·lícules que anirem a veure com: recursos cinematogràfics propis del llenguatge; guió; relació del film dins d’un context històric o de gènere, la pertinença a un grup, escola, moviment determinat, etc. També es s’evidenciaran les relacions amb d’altres disciplines com la literatura, la història de l’art,..

Objectiu: Capacitar el gaudi màxim davant les obres, mitjançant la seva millor comprensió i demostrar com la no coincidència interpretativa o avaluadora amb la crítica especialitzada no te perquè representar un error o una incapacitat per part de l’espectador sempre que l’anàlisi es fonamenti en una base discursivament sòlida.

Format:. El curs té 10 sessions. En 5, que farem a l’aula i tindran una durada d’hora i mitja, jugarem a crítics de cinema i canviarem impressions sobre la pel·lícula que haguem vist la setmana anterior, i en les altres 5 anirem a veure els films a les diferents sales.


OBRES MESTRES DE LA HISTÒRIA DEL CINEMA
- VISIONAT DELS CLÀSSICS DEL CINEMA MUNDIAL –


Destinaris: El curs està pensat per a persones que, havent fet altres cursos relacionats amb el cinema, volen desenvolupar i plasmar els seus coneixements en aconseguir una visió crítica des clàssics cinematogràfiques de tots els temps. També pot ésser interessant per a persones que, sense cap aprenentatge previ, estan interessades en veure i analitzar els films més importants de tots els temps.

Plantejament: Posar a l’abast de tothom el cinema clàssic, entenent-lo com els films que han marcat una època, que han donat el tret de sortida d’un moviment determinat, el film clau d’un director de culte,...... tots aquells que resultin significatius per comprendre el cinema des d’un punt de vista històric sense oblidar les aportacions que a nivell de llenguatge o d’estètica, puguin aportar al coneixement de l’alumnes

Objectiu: Capacitar per a l’anàlisi de films en l’ordre estètic o lingüístic, per a que puguem sentir un major plaer davant les obres, mitjançant una millor comprensió de les mateixes.

Format: El curs té 10 sessions d’hora i mitja. En la meitat de les sessions, projectarem 5 pel·lícules i en l’altra farem els comentaris corresponents.


FEM UN CURT !
-INTRODUCCIÓ A LA TÈCNICA CINEMATOGRÀFICA-


Destinataris: Aquest curs està pensat per a persones que no tenen coneixement previ de tècnica cinematogràfica, o en tenen en un grau de molt elemental, i volen accedir a aquest coneixement per expressar-se a través del cinema.

Plantejament: És un curs que pot servir per engrescar la gent a fer un curtmetratge però, també, per a realitzar millor les pel·lícules familiars, de viatges,...

Objectiu: Familiaritzar els alumnes amb les beceroles cinematogràfiques, des del guió fins l’edició de les imatges rodades.

Format: Es planteja en cinc sessions de tres hores que tindran una part teòrica i una altra de pràctica. Segons les possibilitats de tenir, o no, més d’una càmera, és realitzarà un sol curt o més d’un.


FEM UN REPORTATGE!
-TALLER DE VIDEO DOCUMENTAL-


Destinataris: Persones que, sense tenir coneixements específics de la pràctica documental, vulguin aprofundir en les possibilitats comunicatives, expressives i artístiques del gènere.

Plantejament: Fer que, partint d’un mitjà de comunicació al qual generalment tenen accés com a receptors, però mai com a creadors, els alumnes es plantegin assumir la seva capacitat expressiva a través de la imatge.

Objectiu: Donar l’oportunitat d’acostar-se i reflexionar sobre el seu entorn més immediat i desenvolupar una mirada pròpia sobre el mateix.

Format: El taller es divideix en cinc sessions de 3 hores de durada cada una. Els alumnes formaran grups de 3 o 4 persones i estaran assessorats per un monitor o monitora. Finalment, s’entregarà als alumnes un VHS o DVD amb els documentals realitzats durant el taller.


INICIACIÓ AL GUIÓ CINEMATOGRÀFIC i TELEVISIU

Destinataris: Aquest curs està pensat per tots aquells que volen iniciar-se en el món del guió i no tenen formació prèvia. No és un curs per escriptors, ni tampoc per a gent que vol aprendre a escriure, És un curs obert a tothom, des dels joves que comencen a sentir ganes de dedicar-s’hi fins aquella persona més madura o gran que sempre ha fet cinema amateur i no ha tingut mai gaire temps per perfeccionar els seus guions.

Plantejament: Aquest és un curs on s’ensenyen les beceroles d’una activitat tan complexa com la d’escriure històries que puguin transformar-se en imatges i arribin a commoure l’espectador.

Objectiu: Aconseguir que els alumnes coneguin els elements que formen part d’un guió i la mecànica de la seva escriptura i que aprenguin a fer funcionar els elements i els personatges amb dimensions de versemblança.

Format: Tindrà 10 sessions de tres hores que aniran alternant-se entre teòrica i pràctica. En les sessions teòriques es tractaran els punts bàsics per a construir una història i en les pràctiques s’anirà escrivint un curtmetratge a mesura que es vagi avançant en la tècnica i es corregirà i reescriurà a classe.


MENJAR, BEURE I ESTIMAR... EL CINE

Destinataris: Totes aquelles persones que estiguin interessades en el cinema i en la gastronomia; i aquelles que tinguin ganes d’experimentar el fet de veure com es cuina un plat mentre es projecta i es comenta un film i menjar-se’l al final

Plantejament: Parlant de cinematografia i gastronomia es poden mostrar diferents maneres d’entendre la realitat, diferents cultures i, al mateix temps, ampliar els coneixements cinematogràfics dels assistents.

Objectiu: Observant com tracten el menjar els films, pot prendre’s no solament a elaborar-ne les receptes sinó també a comprendre’n la seva filosofia, i el tastar-les... pot servir per equilibrar l’aliment intel·lectual amb el físic.

Format: Consta de 12 sessions de dues hores cada una, impartides per dos/dues professors/es, un/a de cinema que farà el comentari i l’anàlisi dels films, i un/a altre/a de cuina, que ensenyarà a elaborar de les receptes escollides.


HISTÒRIA DEL CINEMA FRANCÈS EN FRANCÈS

Destinataris: Aquest curs va dirigit a persones amb coneixements previs de llengua francesa que vulguin practicar l’idioma a través de l’estudi i el visionat d’algunes de les pel·lícules més representatives de la cinematografia gala.

Plantejament: A més de practicar el francès i conèixer les pel·lícules del país veí es pot seguir, a través de l’evolució del seu cinema, un retrat de la societat francesa al llarg del segle XX i tractarà temes que obriran el debat posterior. L’única llengua utilitzada al llarg de les sessions serà el francès, tant en les presentacions com en els debats, independentment del nivell de coneixement de la llengua per part dels assistents.

Objectiu: Practicar i millorar el nostre nivell de francès en un entorn agradable i estimulant alhora que es segueix l’evolució del cinema francès des del seu naixement fins a l’actualitat

Format: 10 sessions d’hora i mitja que s’estructuraran de la manera següent: mitja hora de presentació del tema tractat, mitja hora de pel·lícula en versió original i mitja hora de debat.Entitat creada en 1978 i que es va presentar oficiosament per mitjà de la seva revista Fulls de Cinema(1978-79; cinc números). Va néixer amb l'objectiu d'agrupar els cineclubs de Catalunya i altres territoris de parla catalana i potenciar el cinema com fet cultural, facilitant els serveis necessaris d'assessorament, gestió, documentació i divulgació per a estendre el moviment cineclubístic.

Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016



PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016