Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

ARTS I CINEMA

Que el cinema és un mitjà excel·lent per acostar-se a d’altres arts és més que evident. En aquestes propostes posem el focus en la relació del cinema amb el teatre, la literatura, el còmic, la pintura...
ARQUITECTURA i CINEMA

Destinataris: Els alumnes no necessiten cap coneixement previ, ni d’arquitectura ni de cinema, solament interès i/o sensibilitat per la creació artística d’espais i paisatges virtuals

Plantejament: El cinema és l’art que uneix temps i espai i, alhora, és el gran creador de temps i d’espais. Posar en imatges tots els paisatges reals o artificials que requereix el fet d’explicar històries, és una de les feines més apassionants i apassionades que ha anat fent el cinema.

Objectiu: Comprendre els principis bàsics de la creació d’espais i distingir la utilització dels diferents elements que serveixen per crear paisatges.

Format: El curset tindrà deu sessions d’hora i mitja en totes les quals s’hi projectaran fragments de films VHS/DVD i es recomanaran aquelles pel·lícules que seria bo de veure en la seva integritat i que estiguin editades.


LLIBRES DE PEL·LÍCULA
-LITERATURA I CINEMA-


Destinataris: Persones sense un coneixement previ de cinema que volen entendre la relació entre cinema i literatura; i coneixedores del llenguatge cinematogràfic que volen aprofundir en els matisos i les diferents formes de transcriure el text literari en imatges.

Plantejament: Aproximació als gèneres literaris que ha fet servir el cinema per a les seves creacions i a les formes d’adaptació

Objectiu: Arribar a conèixer les diferents maneres en que el cinema tracta els llibres d’història, els tractats morals, la literatura fantàstica, la poesia, el teatre, la novel·la, ...

Format: En principi, 10 sessions d’hora i mitja en les quals s’hi projecten fragments dels films més importants i/o significatius en DVD/VHS.


PINTURA i CINEMA

Destinataris: Persones interessades en la dimensió plàstica del cinema i/o que tinguin un especial gust per la fotografia o la pintura, encara que no en tinguin coneixements previs ni aprofundits.

Plantejament: Els eixos de cinema i pintura no són necessariament paral·lels i semblants, sinó que hi ha molts aspectes i matisos que les fan molt properes i, alhora, extraordinàriament diferenciades. Considerant que ambdues són arts visuals, la primera observació a fer és que la tela pictòrica, amb la seva quietud, ens convida a contemplar-la i reflexionar-la, en canvi, la pantalla canviant ens forneix un model diferent de contemplació.

Objectiu: Aconseguir clarificar els mecanismes de la perspectiva, la llum i el color que creen la “realitat” cinematogràfica. Dotar-los d’una nova terminologia en quan a l’apreciació pictòrica i fer irreconeixibles els models iconogràfics en el cinema.

Format: El curset tindrà deu sessions d’hora i mitja en totes les quals s’hi projectaran fragments de films en DVD/VHS i es recomanaran aquelles pel·lícules que seria bo de veure en la seva integritat. A més, es lliuraran adreces electròniques que permetin trobar les imatges pictòriques que serveixen per a referenciar els temes exposats i les pel·lícules comentades.


TEATRE i CINEMA

Destinataris: Tots aquells que estiguin interessats en conèixer les diferències i les semblances entre aquestes dues arts escèniques que semblen tan iguals, però són realment molt diferents.

Plantejament: El cinema ha tingut durant la seva breu però condensada història, un referent per als creadors i per als espectadors que, de vegades l’ha enriquit i, de vegades, l’ha coartat: el teatre. En els primers moments, els intel·lectuals no varen saber assimilar la novetat cinematogràfica i van fer molt difícil, sobretot per als espectadors, assumir que el cinema no era una prolongació no presencial del teatre, que tenia el seu llenguatge propi, les seves possibilitats expressives particulars i una possibilitat infinita de desenvolupament

Objectiu: Introduir en el coneixement de les possibilitats d’ajustaments i desajustaments en el camp del llenguatge i aconseguir que comprenguin els mecanismes de l’adaptació teatral a la pantalla.

Format: El curset tindrà deu sessions d’hora i mitja en totes les quals s’hi projectaran fragments de films VHS/DVD i es recomanaran aquelles pel·lícules que seria bo de veure en la seva integritat i que estiguin editades.


EL CINEMA NARRADOR D’HISTÒRIES i MITES

Destinataris: Persones interessades en el component narratiu del cinema

Plantejament: Apropament a diferents històries i mites de diferents cultures, triats pels alumnes sobre un ampli catàleg, i a l’evolució del seu tractament cinematogràfic

Objectiu: Conèixer els condicionants socials, polítics, religiosos, econòmics,... de l’imaginari que influeixen en el disseny d’un film.

Format: En principi, 10 sessions d’hora i mitja, durant les quals es projectaran seqüències en DVD/VHS dels films referits a la temàtica de cada classe.


VINYETES FILMADES

Destinataris: El curs està pensat per a persones interessades en el mon del còmic, però que no disposen d’uns coneixements tècnics sobre de la seva història i llenguatge narratiu.

Plantejament: Mitjançant un llenguatge tant proper al de les vinyetes com és el del cinema, es planteja que els alumnes adquireixi uns coneixements bàsics de la historia d’aquest mitjà i de les seves tècniques narratives.

Objectiu: Introduir els assistents al món del còmic, la seva història i la seva sociologia i, de retruc, al món del cinema. Comprendre les tendències estètiques del cinema utilitzades per a l’adaptació dels personatges de paper a la pantalla.

Format: El curs està estructurat en 10 sessions d’hora i mitja cadascuna. Inclouran la projecció sintetitzada d’un film en les sessions senars i la seva anàlisi en les sessions parells.
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016



PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016